Egil Hagen er en av de frivillige som steker vafler og skjenker kaffe, for eksempel til Eva Nergaard. Foto: Magnhild Landrø

I Røa kirke har en gjeng frivillige åpnet en liten kafé for nærmiljøet

Kirkehjørnet kalles stedet som serverer kaffe, vafler og rundstykker eller byr på en lunsjkonsert to dager i uken.

Publisert

Et av de nyeste treffstedene i Oslo vest, er Kirkehjørnet på Røa. Her har frivillige stilt opp for å få til en hyggelig, liten kafé i kirken. Etter ett års drift bare fortsetter de å åpne dørene to dager i uka, og folket kommer!

Kirkehjørnet åpnet på nyåret i 2018 – da fire frivillige mente at her fantes det sentrale lokaler som kunne egne seg som en kafé – eller et treffsted. Elin Høy-Petersen, en av initiativtakerne, mente at den lokale kirken sitter på arealer som godt kan brukes til mye mer enn bare konfirmantarbeid, barnesang, korøvelser og temakvelder.

– Flere hundre mennesker passerer gjennom kirkeparken på Røa hver eneste dag, forteller Elin. – Så vi kunne like gjerne starte opp med et kafétilbud. Eller bare et møtested, uten noe program. Dersom folk ikke ønsker å kjøpe våre vafler og rundstykker, kan de ha med sin egen matpakke.

Gratis lunsjkonserter

Flere frivillige ble etter hvert påkoblet tilbudet. Hver tirsdag og onsdag er Kirkehjørnet åpent, fra 12 til 15. Noen ganger er det bare noen få som kommer, mens andre ganger kan det plutselig ramle innom 10-15 mennesker. Noen er gjengangere, mens andre bare har blitt sluset inn av skiltene som viser vei inn «bakdøra» på Røa kirke.

Initiativtager Elin Høy-Petersen mente rommene i den lokale kirken kunne utnyttes bedre, og startet opp en nærmiljøkafé i Røa kirke. Foto: Magnhild Landrø

– Det er vanligvis ikke noe program her, men av og til hender det at vi arrangerer lunsjkonsert, og da blir stolene fort fylt opp, forteller Elin. Og så tar hun ned en plakat fra den store info-veggen: Onsdag 22. mai kommer Røas egen trubadur Jarle Aabø til Kirkehjørnet for å holde en konsert. Klokka 13. Vi har skjønt at folk liker at det kan vanke en liten konsert mens de er innom Kirkehjørnet.

Kaffekoker Egil

Egil Hagen er en av dem som stadig er innom Kirkehjørnet på Røa – først som vanlig besøkende, men nå også som en av de rundt 15 frivillige som tar vakter og ordner med kaffe og te, ferske rundstykker og nystekte vafler.

– Jeg har alltid likt å være med og skape gode møtesteder for folk som ønsker tilhørighet i nærmiljøet sitt, sier Hagen. Han har lang fartstid både som leder av venneforeningen på Hovseterhjemmet, som Lions-medlem og som sjåfør for eldre som trenger å bli hentet til ulike typer arrangementer.

Denne tirsdagen står han og skjenker kaffe til Eva Nergaard som tidligere denne morgenen har vært på ei trimgruppe i naborommet, der Anne Lise Grevstad Lund leier rom for å trene 15-20 damer som ønsker å holde seg oppegående og sterke. Røa kirke rommer åpenbart mangt og mye.

Stiller opp for fellesskapet

– I dag lot jeg meg friste av vaffellukta da jeg var ferdig inne på trimrommet – eller menighetssalen som det vel egentlig heter, sier Eva.

Hver gang hun ruller sammen treningsmatten for å gå hjem fra trimmen, legger hun merke til de frivillige som ordner i stand på Kirkehjørnet.

– De gjør en fin jobb for fellesskapet. Egentlig er jeg ikke her fra Røa; Jeg kommer fra Frogner. Der er det også noen som stiller opp og lager viktige møtepunkter for folk som har god tid på formiddagene. Seniorsenteret på Schafteløkken er en populær møteplass på Frogner.

Når det er lunsjkonsert på Kirkehjørnet kan det bli fullt i lokalet. Foto: Magnhild Landrø

På Frogner seniorsenter kan folk delta på Aker Seniorakademi. Og det er stappfullt når det inviteres til ulike typer foredrag, forteller hun. Det samme er tilfelle i storstua på Ris menighetshus.

– Jeg prøver å komme meg dit når jeg ser det er noe interessant på programmet. Det er prisverdig med alle disse tilbudene som fins, og som veldig ofte ledes av villige frivillige.

Kirkehjørnet - kommet for å bli

Folk på Røa er heldige, for her fins det faktisk flere gode møtepunkter. Det populære seniorsenteret er ett av dem. Nylig ble det også etablert en egen seniorgruppe på Røa bad/SATS, der det sosiale er like viktig som det fysiske tilbudet. I tillegg er det flere kafeer der folk kan møtes.

Frivillige på Røa har jobbet kreativt for å skape naturlige møtepunkter der folk kan treffes – uforpliktende og uten store kostnader. I tillegg fins grønne lunger med benker å sette seg ned på.

– Det er viktig å møtes, mener Elin Høy-Petersen.

– Da vi så at tilbudet vårt på Kirkehjørnet faktisk var etterlengtet, fikk vi mot til å ta på oss ett år til. Så lenge frivillige stiller opp og synes at dette er artig å være med på, vil nok Kirkehjørnet overleve i mange år til. Vi oppfordrer gjerne folk i andre bydeler til å skape gode møteplasser. Det betyr mye for nærmiljøet, mener hun.

Powered by Labrador CMS