Carl I. Hagen mener fallskjermen til Fjellinjens avgåtte direktør føyer seg inn i et mønster av hvordan Oslos rødgrønne byråd håndterer direktører som bryter lover og etiske regler. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

FNB og Frp reagerer sterkt på gylden fallskjerm for Fjellinjens avgåtte direktør. – Burde anmeldes

– Tåpelig, hun burde ikke få fem øre, sier Danny Chaudry, nyinnvalgt medlem av Oslo bystyre for FNB. – Skal anmeldes til politiet, sier Carl I. Hagen, nylig utgått representant fra bystyret.

Publisert

Carl I. Hagen vil under dagens møte i samferdsels- og miljøkomitéen ta opp saken om den 1,4 millioner kroner store gyldne fallskjermen til Fjellinjens nå avgåtte direktør, Anne-Karin Sogn.

Carl I. Hagen og Oslo FrP reagerer sterkt på at direktøren belønnes med en heftig sluttpakke etter at det har blitt avslørt regelbrudd i driften av bomselskapet. Hagen vil bruke at samferdsels- og miljøkomiteen skal stoppe den gullkantede sluttpakken.

Anne Karin Sogn gikk av som direktør i Fjellinjen etter at selskapsgjennomgangen viser brudd op reglene om anskaffelser samt uryddige ansettelser. Foto: Fjellinjen

– Jeg vil i komitemøtet ta opp saken med byrådet og be om at det settes en stopper for denne million-fallskjermen. Når det blir avslørt lov- og regelbrudd i driften av et offentlig eid selskap, skal ikke den ansvarlige belønnes, men heller anmeldes til politiet, sier Hagen.

– Topp at hun får sparken

Fallskjermen er en lønn i oppsigelsestiden på tre måneder, pluss ni måneders etterlønn.

– Dette er i henhold til avtalen som ble fremforhandlet da hun ble ansatt i 2011, sier styreleder Cato Hellesjø, til DN.no.

Også Danny Chaudry, i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), er forbannet.

– Det er helt topp at hun får sparken, det er på tide å rydde opp. Fjellinjen har veldig høye lønninger som bilistene må betale. At hun i tillegg får med seg et års lønn når hun får sparken er helt tåpelig, hun kan nå leve et luksusliv uten å jobbe på bilistenes bekostning, sier Chaudry, til DN.

Har brutt reglene

Konsulentselskapet Deloitte skrev blant annet dette i rapporten:

«Det er tilfeller av at ansatte med samme eller lavere stillingsnivå har godkjent hverandres utlegg. Vi har også observert ett tilfelle av at en ansatt har godkjent et utlegg på vegne av sin overordnede.»

Som en følge av konklusjonene i rapporten fra Deloitte, gikk Fjellinjen-direktøren av i går.

«Fjellinjen bekrefter at selskapet har brutt lover og regler for anskaffelser og innleie. I tillegg har det vært for dårlige rutiner ved ansettelser.»

Skulle gjennomført anbud

Rapporten slår også fast at:

  • Fjellinjen skulle i større grad hatt konkurranse om anskaffelser og innleie.
  • Ved flere av anskaffelsene har ikke Fjellinjen opptrådt i samsvar med de grunnleggende prinsippene som gjelder for offentlige anskaffelser om konkurranse/konkurranseeksponering, likebehandling, forutberegnelighet og etterprøvbarhet.
  • Rapporten avdekker også et tilfelle av uheldig rolleblanding. En konsulent fra et innleid firma deltok i intervjuet av kandidater til et konsulentoppdrag der den valgte it-konsulenten var fra samme firma.

Hyret eks-kollega

Tidligere har NRK avsløre at Anne-Karin Sogn hyret inn en eks-kollega fra Telenor, Karen Johanne Strømstad, som konsulent uten noe form for anbud. På et knapt år, i 2017 og 2018, fakturerte Strømstad Fjellinjen for til sammen 1,9 millioner kroner.

– Hun har jobbet for meg tidligere, så vi har gode relasjoner i arbeidslivet. Men vi er absolutt ikke omgangsvenner. Det har vi aldri vært. Hun er en jeg stoler på, svarte Anne-Karin Sogn til NRK.

– Når det gjelder konsulentbruk er det klart jeg gjerne skulle sett at det beløpet hadde vært lavere. Vi har vært inne i omstillingstid der man skal gå fra en måte å drive på til en annen måte å drive på. Den omstillingen medfører at man må bruke mer penger i overgangsperioden, sa Sogn.

Powered by Labrador CMS