Uteserveringen på St. Hanshaugen tidligere år. Så langt i sommer har det vært stengt, til tross for det strålende været. Foto: St. Hanshaugen uteservering

Uteserveringen på St. Hanshaugen åpner igjen meget snart

Etter en periode med problemer ser det ut til at det blir en midlertidig uteservering på St. Hanshaugen i sommer.

Publisert

Bymiljøetaten har hentet inn tilbud fra flere aktører, og sier at serveringen skal være klar allerede fra neste uke.

I over to år har uteserveringen på St. Hanshaugen vært et hett tema mellom bydel, lokalpolitikere og bymiljøetaten (BYM). Etter at uteserveringen ble stengt etter forrige sesong har det ikke vært mulig å få et nytt alternativ opp å stå.

Nå ser det ut til å gå mot en løsning.

— Neste uke får vi på plass en midlertidig løsning med servering i parken også i sommer. Dette har utrolig nok vært en ganske komplisert sak, men vi har jobbet hardt fra kommunens side for å få det til, forteller byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Drifteren får beskjed denne uka

I konkurransen om en midlertidig uteservering på St. Hanshaugen fikk etaten inn to tilbud.

Tildelingsbrev til den som har fått tilslaget om å drifte uteserveringen sendes ut denne uka.

Tildelingen har blitt gjort med bakgrunn i hvor raskt serveringen kan åpne, konsept og tilbudspris.

– For oss var det viktig å få inn en leverandør som raskt kunne ha et godt tilbud på plass, forteller kommunikasjonsdirektør i bymiljøetaten, Richard Kongsteien.

Mat og alkohol

I tilbudsinnbydelsen sto det blant annet:

Bymiljøetaten skal inngå en tjenestekonsesjonskontrakt med en leverandør som kan være ansvarlig for alkoholservering og enkel matservering i parken sommeren 2018.

Det er et ønske om å få tilbake uteserveringen på St. Hanshaugen. Sommeren er allerede i gang, så det er viktig med oppstart så raskt som mulig. Det skal være salg av alkoholholdig og alkoholfri drikke og enkel matservering.

Leverandør må selv stille med containere/utsalgssted som det kan selges fra. I tillegg skal leverandør stille med bord, stoler, parasoller og eventuelt annet nødvendig møblement med sitteplasser.

Vi ønsker primært ølservering og servering av vin, mineralvann, brus, is, kaffe mm, samt enkle matretter og/eller et kiosksalg.

Åpningstidene skal være alle dager og det er ønskelig med åpningstider fra 11:00 – 22:00. Ytelsen(e) skal utføres i 30 dager fra oppstart, med opsjon på forlengelse med inntil 1 måned av gangen.

Juridisk krangel

Den forrige drifteren av parkserveringen gikk konkurs.

To faktorer har skapt hindringer for en rask løsning av serveringen på St. Hanshaugen; juridisk tvist rundt kontrakt og eierskap til utstyr, og lokalenes beskaffenhet.

Kommunikasjonsdirektør i bymiljøetaten, Richard Kongsteien, lover at uteserveringen på St. Hanshaugen snart vil være på plass. Foto: Bymiljøetaten

— Dette er stort sett ryddet av veien for i sommer, og flere aktører signaliserte at de vil leie området for å drive servering. I og med at det var mange interessenter, måtte vi gjennomføre en hurtig konkurranse, medgir kommunikasjonsdirektøten.

Kritikk fra bydel St. Hanshaugen

Etter at tidligere drifter gikk konkurs har interessen fra bydelspolitikerne vært stor for å få på plass en ny driver. Eventuelle løsninger har blitt vurdert og forslag lansert.

I løpet av juni hadde leder i St. Hanshaugen bydelsutvalg (BU), Anne Christine Kroepelien (H) og andre lokalpatrioter kommet så langt i arbeidet at de hadde fått på plass et team med fagfolk som var interessert i å overta driften for årets sommersesong, men forgjeves.

— Bymiljøetaten fikk beskjed om at det var flere lokale restaurantdriftere som ønsket å leie stedet for drift i sommer. Tilbakemeldingen jeg fikk var nei takk: Nå skal vi utlyse en anbudskonkurranse, sier hun.

— Byråden bryr seg ikke

Kroepelien synes prosessen med å få på plass årets uteservering har tatt alt for lang tid.  Hun er oppgitt over det hun har opplevd som bymiljøetatens og byråd Bergs handlingsvegring.

— Jeg skjønner ikke byråd Lan Marie Bergs mangel på engasjement i denne saken. Det er nesten så man skulle tro at hun ikke bryr seg om det er noen uteservering i parken eller ikke, sa hun til VårtOslo kort tid før det ble kjent at det tilsynelatende kommer et midlertidig tilbud på plass.

Bydelsutvalgsleder i bydel St. Hanshaugen, Anne Christine Kroepelien, mener bymiljøetaten har håndtert saken rundt parkservering i bydelen elendig. Her sammen med Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg og tidligere byrådsleder Erling Lae ved parkserveringen. Foto: Steinar Wulfsberg-Gamre

BU-lederen håper at bydelen kan overta drift av St. Hanshaugen-parken og lover at det da legges opp til en bred prosess for å finne en god løsning for neste sommer.

Bymiljøetaten vil ikke snakke med BU-lederen

Det er ikke bare selve avslaget på det hun mener var et godt tilbud om sommerdrift Kroepelien reagerer på. Hun er også svært skeptisk til den negative innstillingen hun mener bymiljøetaten har hatt til hele prosessen.

— Det er utrolig provoserende å se hvor vanskelig det er å få tak i noen, få svar på noe fra bymiljøetaten i denne saken og hvor lite etaten har gjort, sier BU-lederen.

Når hun først får svar fra etatsdirektør Gerd Kjørven Robsahm, er det et svar som sjokkerer Kroepelien. Robsahm nekter nemlig å forholde seg til BU-lederen. Kroepelien leder utvalget for bydelens politikere, mens Robsahm forholder seg til den administrative bydelsdirektøren (Hilde Terese Hamre).

— Det er ganske betenkelig og lite smidig at direktøren i bymiljøetaten svarer med at hun kun forholder seg til bydelsadministrasjonen og ikke til bydelens øverste folkevalgte, slår Høyre-politikeren fast.

Bymiljøetaten avfeier kritikken

Kommunikasjonsdirektør Kongsteien er kjent med kritikken fra BU-lederen.

—  Det har vært mye kontakt mellom bydelsadministrasjonen og bymiljøetaten rundt ulike forhold på St Hanshaugen. Senest rett før sommerferien hadde bydelsadministrasjonen et møte med divisjonsdirektøren som har ansvaret for området, der også Kroepelien var med, sier han.

Han understreker at saksbehandlingen i denne saken etter bymiljøetatens syn har vært helt etter boka.

— Det er ikke en direkte linje mellom en politisk BU-leder og en etatsdirektør. Saksbehandling skjer jo uansett ikke på det nivået. Det riktige i denne saken er saksbehandling mellom bydelsadministrasjonen og seksjonen for byromsforvaltning, ikke direktekontakt mellom en politiker og en etatsdirektør, sier Kongsteien.

Powered by Labrador CMS