Nesten en meter langt er  sverdet som ble funnet der Obos ønsker å bygge boligblokker. Foto: Hanne Aanestad
Nesten en meter langt er sverdet som ble funnet der Obos ønsker å bygge boligblokker. Foto: Hanne Aanestad

Vikingsverd funnet på OBOS-tomta ved Sotakiosken. Arkeologiske utgravninger trengs ikke, mener byantikvaren

I 1935 fant P. M. Henriksen et 93,5 cm langt vikingsverd i Etterstadgaten 2 på Vålerenga, samme sted som OBOS nå ønsker å bygge boligblokker.

Publisert

«Tveegget sverd av jern som Vikingesverd, men med lengre og kraftigere underhjalt. Klingen som har ‘blodrefill’ (en forsenkning i bladet) er avbrutt 33,4 cm ovenfor odden, men hele sverdet foreligger. Lett forrustet. Samlet lengde 93,5 cm, hvorav klingen 81 cm. Dennes største bredde 6,1 cm. Lengden av hjaltene: henholdsvis 6,7 cm. og 12,7 cm», står det om funnet i Kulturminnesøk, hvor funnet er registrert.

I tillegg fant P. M. Henriksen i 1935 en liten firsidig jernstang og en klump jernslagg, 30-40 cm under bakken, rett ned på fjellet. Oldsakene skal være funnet samlet og ble innlevert til Historisk museum.

Kan ha vært en bosetting

– Denne typen løsfunn er ganske vanlig for gravfunn. Et løsfunn er en type funn som man ikke kjenner konteksten som det ligger i. Også ved Etterstad videregående skole er det funnet et sverd. Hadde dette skjedd i dag, ville vi reist dit og gravd rundt det, forteller arkeolog Elin Hansen, hos Byantikvaren.

Her ble sverdet funnet i 1935. Illustrasjon: Kulturminnesøk
Her ble sverdet funnet i 1935. Illustrasjon: Kulturminnesøk

Hun forteller at sverd ofte ble lagt ned i en grav. Men at det også kan ha vært en bosetting rundt et slikt funn.

Hansen ser ikke vekk fra at sverdet kan ha blitt funnet i forbindelse med at Sotakiosken ble satt opp i sin tid.

Arkeologiske søk er gjort

På grunn av funnet av sverdet og andre oldsaker, undersøkte Byantikvaren for noen få år siden grunnen hvor funnet ble gjort. Den direkte foranledningen var reguleringsarbeidet knyttet til søknaden til Obos om å få bygge boligblokker i Etterstadgata 2-6.

– Vi gjennomførte et arkeologisk søk etter kulturminner, forstadiet til utgravninger. For eksempel så vi etter funn som tilsa at det kunne være en grav der. Men vi fant ikke flere oldsaker og konkluderte med at det ikke var nødvendig med arkeologiske undersøkelser, forteller Elin Hansen.

Fra Nordisk Tidende 12. september, 1935. Avisen kaller seg The Leading Norwegian Newspaper in America, established 1891.
Fra Nordisk Tidende 12. september, 1935. Avisen kaller seg The Leading Norwegian Newspaper in America, established 1891.

Bladet er knekt

I dag ligger sverdet i magasinet til Kulturhistorisk museum. Det er de som har ansvaret for å katalogisere og registrere slike funn i Oslo. Magasinforvalter og arkeolog, Hanne Aanestad, forteller at museet har lagret 1500-1600 norske sverd fra vikingtiden der.

– Antageligvis har vi ikke sverdet på utstilling fordi bladet er knekt. Det blir et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy, men også der vil det bare være utstilt en liten promille av funnene våre, sier hun.

Teksten fra gjenstandsprotokollen i 1935. Foto: Kulturhistorisk museum
Teksten fra gjenstandsprotokollen i 1935. Foto: Kulturhistorisk museum

Solgte sverdet

Også arkivansvarlig Anne Britt Halvorsen, ved Kulturhistorisk museum, har sjekket ut hva museet kjenner til om funnet. Hun har undersøkt det topografiske arkivet for Gamle Oslo samt kopibøker for 1934, -35 og -36, men ikke funnet noe særlig mer dokumentasjon.

Det er mulig at det som skjedde i 1935 var at P.M. Henriksen tok turen til museet med sverdet og solgte det direkte her, forteller hun.

Powered by Labrador CMS