Professor: – Diskrimineringen av romfolk minner om den jøder ble utsatt for tidligere. Oslofolk bør mobilisere og lage et opprop mot diskrimineringen.
Mange tilreisende romfolk kommer til Norge for arbeide og tjene penger. Ikke sjelden går inntekten til å livnære familien i Romania. Under et folkemøte i går stilte arrangøren, Kirkens Bymisjon, spørsmålet om det er hjerterom for romfolk i Norge.
– I Romania måtte jeg leve fra en dag til neste. Det er vanskelig å skaffe seg jobb der, og jeg har en stor gutt og en datter på fire å fø. Begge foreldrene mine er også syke, sa romkvinnen Loredana, som innledet under møtet. Hun er storfamiliens eneste kilde til inntekt.
Brast ut i gråt
Under innlegget klarte hun på et tidspunkt ikke å snakke mer, beklaget for sin tilstedeværelse og brast til slutt ut i gråt. Det var viktig for henne å få frem at hun verken er kriminell eller ondsinnet.
Annonse
– På grunn av et par dårlige folk, så blir vi alle dømt. Det finnes mafia i alle folkeslag. Folk ser ikke forskjell på oss. Men de som gir oss penger, gir oss en mulighet til å overleve.
Ifølge Loredana varierer inntekten hennes på gata fra 100 til 500 kroner om dagen. Pengene går til mat, resten sender hun hjem til familien.
– Det er ingen som forstår, med mindre de er tiggere selv, men det er forferdelig å avhenge av andre menneskers sjenerøsitet, å vente på at noen skal putte penger i koppen din. Hvis jeg skulle ønske noe, er det at de som går forbi deler et smil med meg. Et smil. Det gir meg håp, sa hun.
Må trekke lodd om soveplassen
Selv om Loredana ikke ønsker å klage, er det ikke til å legge skjul på at livet er ekstremt vanskelig. Sovetilbudene til Kirkens bymisjon er et viktig bidrag for å gjøre livet lettere.
– Det er femti soveplasser, men når vi er flere må vi trekke lodd. Jeg har vært heldig. De dagene det har vært dårlig vær, har jeg trukket det riktige loddet og fått et sted å overnatte.
Etter Brennpunkt-dokumentaren Lykkelandet opplevde Loredana en holdningsforskjell blant folk. Mange kom bort til henne og nevnte ordet mafia. Rom-kvinnen mener det miljøet dokumentaren omtaler kun representerer miljøet i én by, og ikke gir et dekkende bilde av alle de reisende.
Romfolk blir behandlet som jødene gjorde
På møtet var også forskerne Anne Britt Djuve, Malcolm Langford, Ada Engebrigtsen. Alle var enige i at Brennpunkt-dokumentaren Lykkelandet var stigmatiserende og inneholdt mange faktafeil.
– De som er imot umenneskelig behandling av romfolk må ta til motmæle, oppfordrer Anne Britt Djuve, forskningssjef ved FAFO.
Også Malcolm Langford, professor i offentlig rett og menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, mener romfolk blir diskriminert.
– Etter soveforbudet i Oslo er det tre ganger høyere sjanse for at politiet jager en romperson enn en nordmann. I tillegg blir deres eiendeler beslaglagt, påpeker han og mener kommunen bør legge til rette for 200 nye soveplasser.
Langford mener behandlingen av romfolk bærer mange likhetstrekk med antisemittisme. – Språkbruk rundt romfolk i dag, minner særlig om hva som tidligere ble sagt om jøder. Oslofolk bør mobilisere og få i stand et opprop mot diskrimineringen, oppfordrer han.