John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for den litauiske mannen i 30-årene. Latvieren er foreløpig siktet for drapet på en ikke navngitt person natt til lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for den litauiske mannen i 30-årene. Latvieren er foreløpig siktet for drapet på en ikke navngitt person natt til lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Elden forsvarer latvier siktet for drap i Holmenkollen. Kranglet med avdøde før drapet

— Siktede sitter i avhør nå. Han gjør sitt for å opplyse saken nærmere, sier siktedes forsvarer John Christian Elden lørdag formiddag.

Publisert

Også drapsofferet er utenlandsk, men politiet er tilbakeholdne med opplysninger om ham inntil de pårørende er varslet. Den siktede mannen i 30-årene er fra Latvia og skal ikke ha norsk statsborgerskap.

— Den siktede og avdøde var på en privat, jobbrelatert sammenkomst da hendelsen skjedde. Vi har grunn til å tro at de hadde kjennskap til hverandre, sier seksjonsleder Anne Alræk SolemOslo politidistrikt til NTB.

— Kranglet før drapet

Den drapssiktede mannen og avdøde var på julebord sammen og kranglet i forkant av drapet i Holmenkollen natt til lørdag, ifølge forsvarer John Christian Elden.

Den siktede 30-åringen er latvisk og bor på Hamar. Han er noe kjent for politiet fra før, bekrefter Oslo-politiet lørdag. Også drapsofferet er utenlandsk, men politiet er tilbakeholdent med opplysninger om ham inntil de pårørende er varslet.

– Den siktede og avdøde var på en privat, jobbrelatert sammenkomst da hendelsen skjedde. Vi har grunn til å tro at de hadde kjennskap til hverandre, sier seksjonsleder Anne Alræk Solem i Oslo politidisrikt til NTB.

Drapet skjedde i Skiforeningens lavvo på Lille Gratishaugen ved hoppanlegget i Holmenkollen i Oslo. Foreningen leier ut lavvoen til ulike arrangementer.

Forklarer seg for politiet

— Siktede sitter i avhør nå. Han gjør sitt for å opplyse saken nærmere, sier siktedes forsvarer John Christian Elden til NTB lørdag formiddag.

Politiet utenfor lavvoen på Lille Gratishaugen i Holmenkollen der en person ble knivdrept natt til lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Politiet utenfor lavvoen på Lille Gratishaugen i Holmenkollen der en person ble knivdrept natt til lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Avhøret av siktede viktig for å danne et bilde av foranledningen for drapet, opplyser Solem.

Politiet ble varslet av både vitner og AMK i 2.30-tiden natt til lørdag. Politiet fikk raskt kontroll på våpenet som skal ha blitt brukt, og at alt tyder på at det er snakk om et knivdrap.

Et titall vitner

Det skal ha vært et titall personer på den sosiale sammenkomsten i lavvoen. Politiet har en rekke vitner til hendelsen. De som var på stedet er blitt tatt med til Holmenkollen Park.

– De ble tatt med dit både for å få dem bort fra åstedet og for å få dem inn i varmen. De avhøres nå på hotellet, samtidig som ambulanse er på stedet for dem som trenger oppfølging av helse, sier operasjonsleder Christian Krohn EngesethOslo politidistrikt.

Lørdag formiddag jobber kriminalteknikere med tekniske funn på åstedet. Politiet vil foreta sentrale vitneavhør i løpet av dagen.

Sjuende drapet i Oslo i 2018

I samtlige drapssaker i Oslo hittil i år er antatt gjerningsperson en mann. Men når det gjenstår to uker av året, viser tallene for Oslo at 2018 ligger an til å bli året med nest færrest drap på 11 år. Hittil i år har det vært sju drap i hovedstaden.

Makaveli Lindén blir snart utlevert til Norge, siktet for drapet på en 24 år gammel mann på Majorstua i høst. Foto: Dominique Trossat/AP / NTB scanpix
Makaveli Lindén blir snart utlevert til Norge, siktet for drapet på en 24 år gammel mann på Majorstua i høst. Foto: Dominique Trossat/AP / NTB scanpix

Alle de sju registrerte drapssakene i Oslo hittil i år regnes som oppklart, selv om sakene ikke har vært oppe for retten. Og i samtlige drapssaker har politiet pågrepet drapsmannen etter relativt kort tid.

Drapssaker i Oslo i 2018:

  • 7. januar: En mann i 30-årene siktes for drap på sin tre måneder gamle datter. Hun ble innlagt på Ullevål sykehus i Oslo med kritiske skader 27. desember 2017 og døde 7. januar 2018. Moren er siktet for passiv medvirkning til vold. Familien bor til vanlig i Nordland, men var i Oslo på ferie.
  • 12. mars: En polsk mann (31) blir funnet skutt og kritisk skadd i et garasjeanlegg på Bjørndal i Oslo. Han dør dagen etter på sykehus av skadene. En 32 år gammel norskpakistaner er siktet for drapet. Polakken skal ha vært et uskyldig offer og kjente ikke den siktede.
  • 1. juli: 27 år gamle Veronika Kocabkova blir kritisk skadd i en knivstikking på Tiffani Café på Frogner i Oslo. Hun dør en drøy uke senere. En 51 år gammel mann, også han tsjekkisk statsborger, er siktet for drap. Han har ett felles barn med kvinnen.
  • 19. august: En kvinne i 20-årene blir knivstukket og drept i en bolig i Kapellveien på Kjelsås i Oslo. En mann 20-årene er pågrepet og siktet for drap. Begge var asylsøkere med midlertidig opphold i Norge. Politiet tror de hadde et kjærlighetsforhold.
  • 26. september: En 49 år gammel kvinne blir drept med skytevåpen i en leilighet på Oppsal i Oslo. En mann i 50-årene blir pågrepet på stedet. Mannen, som skal ha vært kvinnens kjæreste, hevder at våpenet gikk av ved et uhell.
  • 15. oktober: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen Østfold blir knivstukket og drept i en leilighet i Arbos gate på Majorstuen i Oslo. Den svenske statsborgeren Makaveli Lindén (20) blir pågrepet av politiet en uke etter drapet.
  • 15. desember: Utenlandsk person knivdrept av latvisk statsborger i 30-årene. Drapet skjedde i en lavvo på Lille Gratishaugen like ved hoppanlegget i Holmenkollen. Antatt gjerningsmann pågrepet ved åstedet, og siktet få timer etter pågripelse.