I gamle dager var hagene mot Josefines gate et smykke i byen. Nå er de ikke mye å se på. Foto: Vegard Velle

Hageentusiast mener villaeierne ved Josefines gate skjemmer ut området

Hageentusiast er fortvilet over at villaeiere behandler hagene ned mot Josefines gate som en bakgård, hvor de slenger rusk, rask, kompost og bildekk.

– De som har kjøpt hus langs Josefines gate har god smak og sans for kvalitet, for bygningene her er vakre. Men de behandler området ned mot fortauet som en bakgård. Jeg skulle ønske de også lot hagene ned mot fortauet bli preget av god smak og kvalitet, sier hageentusiast Thomas Bartholdsen.

En av landets flotteste promenadegater

Ifølge Bartholdsen var Josefines gate, mellom Bislett og Hegdehaugsveien, i tidligere tider en av Norges flotteste promenadegater. Men det er vanskelig å se i dag. Villaeierne i de flotte murvillaene i gaten lar smijernsportene og gjerdene ruste, planter tujahekker og dytter buskas og kompost nederst i hagen, ned mot fortauet, der folk går forbi i stort antall.

– Jeg, som er hageentusiast, og som har reist i mange land for å se på hager og parker, ser at dette kunne være et av byens vakreste smykker. Men i dag haster folk forbi i stedet for å beundre hagene og husene på oversiden av veien.

Den prydelige Josefines gate i 1961. Foto:
Truls Teigen/Oslo bymuseum

Potensiale for fantastiske hager

– Vi kan alle bli litt husblinde, vi venner oss til det meste. Men dette er det lett å gjøre noe med, sier Bartholdsen. Villaene har utgangene sine mot Underhaugsveien, på den andre siden, og det er derfor lett å glemme området bak huset, som egentlig er foran. Men her er det potensiale for fantastiske hager, mener Bartholdsen.

Han oppfordrer folk som bor i gaten til å gjøre det flott også på den andre siden av huset, mot Josefines gate. Både fordi mange gående og syklende passerer her hver dag og fordi Frogner og Homannsbyen er et flott område å gå tur i. Det visuelle er en viktig del av miljøet, understreker Bartholdsen.

Engasjer en landskapsarkitekt

– Snakk med naboene. Engasjer en landskapsarkitekt, gjerne i fellesskap, som kan komme med forslag til vakre, rimelige og lettstelte hager, med beplantning og løsninger som ville være en pryd for både strøket og selve eiendommen, oppfordrer Bartholdsen.

Thomas Bartholdsen mener hageeierne i Josefines gate kunne legge mer flid ned i hagene på baksiden av huset. Foto: Privat

Hageentusiasten mener kostnaden for å utsmykke området ikke trenger å være så voldsom, for eksempel ville det hjelpe med stauder og busker som blomstrer i ulike perioder.

– På 1800-tallet tok man seg råd til å smykke ut bygningene her og gi noe tilbake til omgivelsene. Tenk om noen anla en fontene, en fugledam eller brosteinslegging som gjorde det vakkert her. Det ville være fantastisk og ville øke attraktiviteten i området.

Enig i at hagene er ustelte

– Det er riktig at en del av de gamle hagene er gjenvokste og blir neglisjerte. Det er sørgelig. Det trekker jo ned helhetsinntrykket at Josefines gate ikke blir holdt i den stand den en gang var, sier hus- og hageeier Annar Sletvold, fra Josefines gate 11.

Annar Sletvold bor i Josefines gate og er enig i at standarden på mange av hagene i gaten kunne vært høyere. Foto: Privat

Spesielt ned mot gaten mener han det er ustelt, og at det kunne vært bedre i mange av hagene. Sletvold, som selv bor i Josefines gate 11, mener sameiet hvor han bor er et unntak. Her leide de i sin tid inn en anleggsgartner og anla hagen etter dennes anbefalinger.

– Vi har kultivert hagen fra grunnen av og brukt både tid og penger på den. Vi hører gjerne på Bartholdsen hva han mener om hagen vår, sier Sletvold.

Hagene ved Josefines gate
Hagene ved Josefines gate
Hagene ved Josefines gate
Hagene ved Josefines gate
Hagene ved Josefines gate
Hagene ved Josefines gate
Hagene ved Josefines gate
Hagene ved Josefines gate
Hagene ved Josefines gate
Powered by Labrador CMS