Hanan Zaaj (t.v.) og Aicha Ali oppfordrer alle til å komme til det gamle Munch-museet på Tøyen under Ombruksuka..

- Ombruksuka i gamle Munch på Tøyen er bra for både miljø og lommeboka, sier Hanan (18) og Aicha (17)

Mens vi er i "black week" arrangerer Oslo kommune samtidig den årlige ombruksuka. Her organiseres en rekke aktiviteter for å løfte fram gode og gratis måter oslofolk kan gjenbruke ressurser. Alt fra skiutstyr til nissekostymer.

Publisert

På søndag inviterer Bykuben til et gjenbruksjuleverksted i det gamle Munch-museet på Tøyen, i samarbeid med blant annet Nabolagshager og ReLove.

— Hvis du er glad i naturen, liker å snakke og treffe nye mennesker, har lyst til å prøve noe nytt, har ett litt trangere budsjett i år eller bare har lyst til å ha det litt koselig med familien eller en venn/partner så er vårt juleverksted noe jeg anbefaler deg å være med på, oppfordrer Hanan Zaaj.

— Her kan du få gratis julepynt!

Hanan er ungdomsmedarbeider og en av vertskapet til arrangementet.

— Har du lyst på litt påfyll av julepynt kan du få det helt gratis her. Her er det fin julepynt som er samlet opp fra gjenvinningsstasjonen på Haraldrud gjennom året, forklarer hun.

Noe julepynt er nesten helt ny men det finnes også vintage-skatter. Dessuten kan du med litt flaks bytte luciadrakter og nisseluer så du får med deg rett størrelse til årets aktiviteter. Husk å ta med deg drakten som ikke lenger passer!

— Du kan også hjelp av ReLove til å dekorere en helt personlig julegenser, og vi pynter pepperkaker! Ungdommene byr dessuten inn til et langbord med risgrøt til store og små, sier Hanan.

Nissekoner, lykter og kakebokser er noe av julepynten som har blitt samlet sammen på Haraldrud gjennom året og som du kan få med deg hjem.

Ilies Laksiri (17) understreker hvordan dette er bra for både miljø og lommeboka.

— Jeg mener at å tenke gjenbruk er mye mer viktig fordi det kan både bli billigere for mange familier som er i økonomisk krise og det kan i tillegg hjelpe miljøet, sier Ilies.

— Kan gjenbrukes hvert år

Gjenbruk er selve kjernen i juletradisjonene våre, mener Aicha Ali (17).

— Jul er en høytid som skjer hvert år, også er det jo samme tema når man tenker på pynt. Man skal ha julelys lenker, pynte juletre, henge opp julesokker og så videre. Alle disse tingene kommer man til å bruke neste år også, sier Aicha.

— Derfor er det ikke noe vits å kjøpe nytt utstyr når neste jul kommer. Hvis man ta vare på julepynten sparer man penger og skaper tradisjoner i familien. Derfor tenker jeg at gjenbruk er et viktig tema når det gjelder slike høytider som skjer hvert år, sier hun.

På mobilspa- og musikkverksted 24. november er det ungdom mellom 12-18 som er i fokus, forteller Jonathan Castro fra HipHop101, som hjelper nye talenter å komme i gang med sine første raptekster.

I tillegg til juleverkstedet 20. november, arrangerer Oslo Kommune en rekke andre miljø- og lommeboksmarte arrangementer på det gamle Munch-museet i forbindelse med Ombruksuka.

Blant annet holdes et gi-bort marked for vintersportsutstyr på lørdag 19. november og inspirasjonsdag for oppussing 23. november.

24. november blir det mobilspa- og musikkverksted og grønn fredag for gjenbruk av friluftsklær og -utstyr hvor det også er sykkelverksted, sømverksted og fasiliterer for å slipe preppe ski og skøyter for sesongen.

Fullt program finnes her.

— Vi må bort fra bruk og kast

Ungdomsvertene på søndag, som jobber i Nabolagshagers ungdomsprosjekt Oslo Living Lab, inviterer til langbord og sosiale lavterskel møteplasser gjennom året.

Sist var det en populær gatefest i Herslebs gate, og det blir vintergatefest i Kolstadgata i februar.

— Prosjektet “12 langbord” har som hovedmål er å skape plass for folk å komme sammen for å snakke, spise og hilse på hver andre, forteller prosjektleder i Nabolagshager Annabel Mempel.

— Vi må bort fra bruk-og kast-mentaliteten, sier miljøbyråd Sirin Hellvin Stav (MDG).

— Ombruksuka byr på mange flotte og hyggelige arrangementer, og viser et mangfold av hva Oslo kan by på av tilbud for gjenbruk, ombruk, redesign og reparasjon, legger hun til.

— Kanskje noen av årets julegaver kan være brukt eller noe du har laget selv av noe som andre har kvittet seg med? Da blir det billig, miljøvennlig og gjerne mye mer personlig, mener miljøbyråden.

Powered by Labrador CMS