Første års arkitekturstudenter ved Arkitektur- og designhøyskolen er denne uken i ferd med å fullføre et prosjekt de har kalt Linjen, som kulminerer i en utstilling mandag 25. oktober.
Utstillingen er en installasjon av 20 skulpturer i betong som nå står på rekke og rad på høyskolens parkeringsplass.
Vil at skulpturene skal få stå
Skulpturene er ganske massive, laget i grå betong og finnes i ulike former. De kan brukes av folk til å sitte på eller spise ved eller små barn kan klatre på dem.
Studentene ønsker primært at installasjonen, som til sammen veier 14,5 tonn, skal fungere som et oppholdssted for studenter, ansatte og forbipasserende på nedsiden av skolebygningen.
Annonse
– Både vi studenter og flere lærere ønsker at parkeringsplassene må vike til fordel for skulpturene. Men ledelsen og mange av de ansatte ved skolen synes ikke noe om det, og vi holder til her kun på kortvarig nåde, bare noen få uker etter utstillingen, forteller Brage Hofgaard og Joakim Rislaa.
Åpne for forslag til bruk
De to forteller at prosjektet gjennomføres hvert år. Prosjektet er en byggeoppgave med tre studenter i hver gruppe, hvor de lærer å planlegge bruken av en tomt og lærer å samarbeide med andre. I fjor laget studentene utemøbler som ble plassert skolens gårdsplass.
– De har nok mer funksjonell enn kunstnerisk verdi, men det ville vært fint om skulpturene på en eller annen måte kan gjenbrukes, kanskje i en av byens parker, i noen av foreldrenes hager eller av andre som vil ha dem. Vi er åpne for alle forslag, så bare ta kontakt med skolen, sier guttene.
Havner i lærernes hager
Førsteamanuensis Anna Røtnes ved Institutt for arkitektur sier at skulpturene opp gjennom årene har tatt forskjellige veier.
– Mye er blitt destruert. En del har tatt veien til ulike private hager og fritidsboliger i det ganske land. Skolens rektor har en skulptur, det har også hagene til lærere, foreldre og besteforeldrene til tidligere elever. En del av skulpturene er også solgt via Finn.no. Fjorårets prosjekt står fortsatt inne på skolens område.
Ett år ble noen skulpturer senket ned i Oslofjorden i samarbeid med en dykkerklub, forteller Røtnes.
Klubben jobbet med Oslo kommune om å lage kunstige rev i Oslofjorden for å bidra til bedre forhold for dyrelivet, blant annet hummer.
Blant annet mente dykkerne at gropene og hullene i noen av skulpturene kunne bli fine hjem og gjemmesteder for hummer, sjøpølser og fisk.
Skulpturene må bort
Rektor ved skolen, Ole Gustavsen sier han er imponert over studentenes arbeid. – Det er en veldig bra måte å lære på, sier han.
– Problemet er når det ikke eksisterer en plan for avslutning av prosjektene. Det bør lages bedre planer fra starten av som inkluderer hva som skal skje etter at arbeidet er ferdig.
Gustavsen sier at de kaster mye hvert år, både i dette og andre arbeider. – Selv om det blir kildesortert er ikke det godt nok lenger, så det ønsker vi å gjøre noe med.
Når det gjelder studentenes ønske om å la installasjonen bli stående framover, sier Gustavsen at dette nok ikke er aktuelt. – Det er Statsbygg som eier lokalene våre og uteområdet, mens vi er leietakere. Skulpturene kan nok bli stående en liten stund, men så må de fjernes.
- I vår strategiske plan har vi imidlertid en målsetting om å omdisponere området til verksted og utstillinger. Så parkeringsplassene skal nok bort etter hvert, men ikke tidsnok til at årets studentproduksjon kan bli værende, sier Gustavsen.