Det står i dag fem menn på sokkel på Eidsvolls plass, men ingen kvinner. For å markere hundre år med fast kvinnelig representasjon på Stortinget oppføres en statue av Anna Rogstad på Eidsvolls plass. Også Karen Platou hedres.

Stortinget hedrer sine kvinnelige pionerer med statue av Anna Rogstad og portrett av Karen Platou

Det står i dag fem menn på sokkel på Eidsvolls plass, men ingen kvinner. For å markere hundre år med fast kvinnelig representasjon på Stortinget oppføres en statue av Anna Rogstad på Eidsvolls plass. Også Karen Platou hedres.

Publisert

I tillegg skal det males et portrett av Karen Platou til stortingsbygningen, opplyser Stortinget lørdag.

I 1911 ble Anna Rogstad landets første kvinnelige stortingsrepresentant. Hun var valgt som vararepresentant for Jens Bratlie fra Høyre. Ti år senere ble Karen Platou den første faste, valgte, kvinnelige stortingsrepresentanten.

Bare fem kvinner portrettert på Stortinget

— Rogstad og Platou var begge pionerer. Vi ønsker å bruke hundreårsjubileet for fast, kvinnelig representasjon på Stortinget til å gi disse kvinnene deres rettmessige plass i historien og vår kollektive bevissthet, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Det står i dag fem menn på sokkel på Eidsvolls plass, men ingen kvinner. Kvinner er også kraftig underrepresentert blant portrettene som henger i stortingsbygningen. Bare fem er av kvinnelige stortingsrepresentanter.

Det er fortsatt menn som utgjør majoriteten av utsmykkinger i byrommet. Både i og utenfor Stortinget. Her står kong Christian Frederik og skuer utover Eidsvolls plass.

På høy tid

— Det er på høy tid at vi får malt portretter av flere kvinnelige folkevalgte. Som første, faste, kvinnelige stortingsrepresentant er Karen Platou et naturlig valg, sier første visepresident på Stortinget, Eva Kristin Hansen.

Statuen av Anna Rogstad på Eidsvolls plass skal etter planen stå ferdig i 2023. Portrettet skal være ferdig og kunne avdukes 11. januar 2022, hundre år etter Platou møtte på Stortinget første gang.

PS: Denne saken har du fått se gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS