Det er funnet uvanlig mange døde måker rundt Sørenga den siste tiden. Illustrasjonsfoto:<a href=https://www.flickr.com/photos/acrolinz/5688137908/in/photolist-9EDcef-559khN-aHp9yZ-ecAv6J-82S7Px-dRQeMA-HumU1T-2NuGdS-9gQAPh-5CvazK-91V7uE-37zXFA-8fZXUL-9DKP4G-aSHtUa-559h4S-49ZCZk-6EoDrF-aZgexM-iJ5Fo-a7EKXz-8ZgSWF-3L6GSx-a1tMfA-cVRkCE-naoHo2-nXX5y7-dvjQif-7Uhk7x-vByAjU-gNNqpj-n2CrM9-6XEcTg-9NeTVA-pmBuoP-ey397-DMZSkD-aEsBE9-eE6j6F-643poX-4Dh8Tf-oLq2Cp-agytaj-9FAdnB-pGKV8w-g3C1Cc-fvEf6b-8ZjXbq-aRPovM-7MjVk3> Acrolinz</a>
Det er funnet uvanlig mange døde måker rundt Sørenga den siste tiden. Illustrasjonsfoto: Acrolinz

Måkene ligger strødd i havna. Mating med gjærdeig kan være dødsårsaken

Publisert Sist oppdatert

På kort tid har beredskapsetaten i Oslo kommune funnet ti døde måker på isen utenfor Sørenga. Kommunen ber innbyggerne om ikke å mate fuglene med rå gjærdeig.

Den siste uka har beredskapsetaten i Oslo kommune registrert en økning i døde måker på isen ved Sørenga. Årsaken til dødsfallene skal være mating av fuglene med rå gjærdeig.

Ti døde på kort tid

— Vi har i løpet av kort tid funnet uvanlig mange døde måker på isen på Sørenga. Det dreier seg om ti fugler på kort tid, sier direktør i beredskapsetaten, Ann Kristin Brunborg, til VårtOslo.

Tre av de døde fuglene ble, på grunn av forskrifter i forhold til fugleinfluensa, bragt til Veterinærinstituttet for obduksjon. Resultatene derfra viste at dødsårsaken var en «alkoholrus» etter å ha fått i seg gjærdeig.

— Hensynsløst å mate måker

Brunborg forteller at måkefugler ikke tåler rå gjærdeig, og at bymiljøetaten nå vil sette i gang tiltak for å informere beboere på Sørenga om farene ved å mate måkene med slik føde.

— Er det noen som mater måker med rå gjærdeig er dette både hensynsløst og ulovlig, slår hun fast.

Ender og gjess skal ikke ha gjærbakst

Ifølge leder i osloavdelingen av Norsk Ornitologisk Forening, Håkan Billing, bør ikke vannfugler mates med brødmat i det hele tatt.

— Ender og gjess har ikke godt av gjærbakst, og folk bør derfor være forsiktige med å mate dem med brødsmuler, sier han.

Ender og gjes skal ikke mates med gjærbakst men helst med kost de spiser til vanlig. Illustrasjonsfoto: <a href="https://www.flickr.com/photos/balsamia/1754958088/in/photolist-3F5BU5-886qTc-889BwC-54maMH-889ADG-886nJB-886ptt-889yDb-886m4K-886r3R-889zfy-889An1-886o2e-52fx6w-4yYAhH-886mVc-886ohg-4yYA3z-886oZD-54mazT-889BdU-52fxmE-52fxds-52bh5e-889zKC-52fwuY-4yYADT-52bhxR-52bgX2-886n1n-4z3QQ5-4z3QVh-52bhhM-52bhec-52bh8M-4z3Qsw-52bguz-52fwo7-52fwt3-52bhGe-7sq7dq-52bhbt-4z3R5G-52fwDS-iJESUX-4z3QvC-52fwzG-52fwBS-3RUnBS-52bgYK"> Balsamia</a>
Ender og gjes skal ikke mates med gjærbakst men helst med kost de spiser til vanlig. Illustrasjonsfoto: Balsamia

Billing påpeker at ender og gjess bør ha et så naturlig kosthold som mulig, det vil si mat som tilsvarer deres naturlige kosthold.