Eventyrbrua under konservering. Foto: Kulturetaten

Skulpturene på Eventyrbrua skinner igjen

Publisert

Ankerbrua har muligens de meste sette skulpturene i Oslo. Hver dag ferdes tusenvis av mennesker over brua som krysser Akerselva mellom Løkka og sentrum.

Ankerbrua, også omtalt som Eventyrbrua, har fire skulpturer med eventyrmotiv, av Kvitebjørn kong Valemon, Peer Gynt, Kari Trestakk og Veslefrikk med fela. Det siste året har Dyre Vaas skulpturer på Ankerbrua, i tur og orden blitt konservert.

De har blitt overflatebehandlet, smuss og skitt er fjernet og fargekontraster har blitt jevnet ut med voks. Voksen er et beskyttende lag som gjør at forurensning lett kan vaskes av.

Skulptøren Dyre Vaa fikk jobben

– Vi hentet inn konservatorer fra Tyskland, for der er det god kompetanse på bronseskulptur, sier konservator Lily Vikki i Kulturetaten.

Den første Ankerbrua ble oppført som trebro i årene 1874–1876. Det er leirgrunn i området og broa var dårlig fundamenter, så etter flere utglidninger ved broa, ble den revet i 1926. Samme år ble det oppført en ny bro i granitt.

Ankerbrua i 1890. Foto: Ukjent / Oslo byarkiv

I 1932 ble det utlyst en konkurranse om utsmykking av broen, og det var skulptøren Dyre Vaa som gikk seirende ut med fire store eventyrfigurer, under fellestittelen «Mennesket møter naturen». Inspirasjonen er hentet fra norske eventyr og sagn.

Litt misvisende navn

Skulpturene er en del av Oslo kommunes kunstsamling. Kulturetaten forvalter 500 utendørsskulpturer i Oslo. Konserveringen er et sesongarbeid som ikke kan gjøres midt på vinteren.

Konservator Lily Vikki i Kulturetaten har vært prosjektleder for konserveringen. Foto: Kulturetaten

– Om man skal være streng, er tilnavnet «Eventyrbrua» litt misvisende, for mens tre av skulpturene skildrer eventyrfigurer, så er den fjerde sagnfiguren Peer Gynt, som opprinnelig kan ha vært reinjeger fra Gudbrandsdalen, sier Lily Vikki.

Skulpturene ble satt opp i mellomkrigstiden. Nå håper konservator Vikki at Dyre Vaas skulpturer fortsetter å formidle norsk eventyr- og sagntradisjon.

Andre verk av Dyre Vaa i Oslo er Svaneskulpturen, i borggården på Oslo rådhus, og Ulveskulpturene, i Ilatrappa på Alexander Kiellands plass.

Eventyrbrua (før konservering)
Eventyrbrua (før konservering)
Eventyrbrua (før konservering)
Eventyrbrua (før konservering)
Powered by Labrador CMS