Jernia-leder Espen Karlsen viser de besøkende Jernias reparasjonsrom.
Jernia-leder Espen Karlsen viser de besøkende Jernias reparasjonsrom.

Jernia satser for fullt på å reparere tingene dine som er gått i stykker

Nå satser Jernia-kjeden på fullservice-verksted i alle butikker. Det betyr at du kan få fikset alt fra høytrykkspylere og motorsager til gressklippere og griller. Det er ikke noe krav om at varen er kjøpt på Jernia.

Publisert

Jernia satser for fullt på reparasjoner i møtet med sirkulærøkonomien. Fremover har selskapet en ambisjon om at 30 prosent av inntjeningen vil komme fra reparasjoner og andre sirkulærøkonomiske tjenester.

– Vi vil gjøre det enkelt for alle å reparere slik at vi kan ta vare på mer. For at vi skal nå klimamålene, må vi over fra «bruk-og-kast» til «ta-vare-på»-samfunnet, og det er vårt ansvar i varehandelen å gripe denne muligheten, sier administrerende direktør i Jernia Espen Karlsen.

Etterlyser politisk vilje

I første omgang kan kunder i 53 butikker i østlandsområdet levere inn produkter for reparasjon. Målet er å tilby denne verkstedtjenesten i alle landets Jernia-butikker i løpet av sommeren. I Oslo har Jernia 22 butikker.

Med på lanseringen var Framtiden i våre hender-leder Anja Bakken Riise.

– Folk vil reparere det de har i stedet for å bruke og kaste. Undersøkelser viser at det er bare to avgjørende faktorer som må på plass for at folk skal reparere mer: at det er lett å gjennomføre reparasjonen og at det er billigere å enn å kjøpe nytt, sier Bakken Riise.

Jernia-leder Espen Karlsen, nestleder i Høyre Tina Bru, Framtiden i våre hender-leder Anja Bakken Riise og Virke-leder Ivar Horneland Kristensen er alle opptatt av at reparasjoner må bli lettere å gjennomføre.
Jernia-leder Espen Karlsen, nestleder i Høyre Tina Bru, Framtiden i våre hender-leder Anja Bakken Riise og Virke-leder Ivar Horneland Kristensen er alle opptatt av at reparasjoner må bli lettere å gjennomføre.

Sender brev til regjeringen

Sammen med Virke, Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet, har Jernia levert et brev til regjeringen med forslag til politikk som vil gjøre det enklere for kunder å få ting reparert, ifølge en pressemelding.

– Vi sender ballen til regjeringen: gjør reparasjon lønnsomt! Det er helt nødvendig om vi skal få slutt på overforbruket av ressurser, mener Riise fra Framtiden i våre hender.

Også Virke-leder Ivar Horneland Kristensen mener myndighetene må legge til rette for reparasjon.

– Regjeringen kan bidra ved å innføre en prøveordning med momsfritak på reparasjon av utvalgte varer. Dette må være et av flere virkemidler i overgangen til en mer sirkulær økonomi, sier Virkes Kristensen.

– Fint å se

Tina Bru, nestleder i både Høyre og finanskomiteen på Stortinget, er imponert over Jernias satsing på reparasjoner:

– Vi kan ikke lengre legge opp til at ting lages, brukes og til slutt kastes og brennes. Det er så fint å se at næringslivet selv tar samfunnsansvar og finner gode måter å være det grønne bindeleddet mellom produsenter og oss forbrukere, sa Tina Bru.

Powered by Labrador CMS