Bilde fra utkastelsen av husokkupantene i Brakkebygrenda i 2008. NTB skrev at det kom til håndgemeng da politiet bisto namsfogden med å kaste ut husokkupantene i St. Halvardsgate. Foto: Morten Holm / NTB
— Det er på tide å få liv i Brakkebygrenda igjen!
Tirsdag om en uke inviterer Gamlebyen beboerforening til folkemøte om å få liv og røre på den tomme, grå tomta i St. Hallvards gate. Tomta som for åtte år siden var fylt med et byøkologisk boligprosjekt. Sagnomsuste Brækkers.
Det byøkologiske boligprosjektet i St. Halvardsgate 27, Brakkebygrenda, befolket tomta fra 1999 til 2008 med selvbygde trehytter, campingvogner og bobiler. Fra 2010 til 2014 etablerte folk seg i en ny okkupasjon av Brækkers. Etter andre utkastelse har det vært sporadiske, korte aksjoner på tomta for å markere at den fremdeles står ubrukt.
Det har vært veldig stille veldig lenge om Brakkebygrenda, men nå skjer det noe, skal vi tro facebookarrangementet «Folkemøte om Brakkebygrenda - Historien bak - Hva skjer nå? - Kan grenda gjenoppstå?».
Sammen med Gamlebyen mat & drikke og Fuglen Coffee Roasters inviterer Gamlebyen beboerforening til en kveld viet tomta hvor det for åtte år siden ble satt i verk en politiaksjon som kastet ut boligokkupantene for andre gang.
Annonse
Arrangørene spør hva som var bakgrunnen for okkupasjonen, og hva okkupantene ville oppnå. Møtet skal også gi svar på om det finnes en ny framtid for St. Halvardsgate 27 som boligpolitisk forsøksprosjekt.
Pilotbydel og boligsosiale løsninger
Det er et fyldig program beboerforeningen byr på tirsdag 16. november. Først blir Anita Hillestads kortfilm om Brakkebygrenda vist. Så setter man fram sofaen og har en samtale med noen av dem som bodde på Brækkers. Deretter skal Einar Kleppe Holthe i Fuglen snakke om hva som skjer framover.
Til slutt er teamet: Kan Brakkebygrenda gjenoppstå som et byøkologisk og boligsosialt klyngetun av mikrohus? Og hvordan vil dette passe inn i bydelens ønske om å bli en pilotbydel for gode boligsosiale løsninger og byrådet sin satsning på tredje boligsektor?
Tøyen Boligbyggelag er invitert for å snakke om sine tanker og ideer, og helt til slutt blir det åpen diskusjon om hva nabolaget vil og hva som er veien videre.
— På tide å få liv i «Brækkers» igjen!
Arrangørene deler litt av historien til Brakkebygrenda på facebooksiden: «Det sto før et vakkert, gammelt og herskapelig trehus i St. Halvards gate 27. I 1987 ble huset overtatt av eiendomsutvikler Ho Chow, som fortsatt eier tomta. ( ... ) I 1999 ble stedet okkupert og da oppsto Brakkebygrenda. Man flytta inn på den slitne tomta ( ... ) og ville drive et byøkologisk prosjekt der. ( ... ) I 2003 vedtok bystyret i Oslo enstemmig å ta tomta fra eieren som hadde latt den stå å forfalle i alle år, med mål om å lage en barnehage og et forsamlingslokale for bydelen ( ... ) Nå står tomta der grå, inngjerdet og ubrukt - i en bydel der så mange vil gjøre noe positivt for nabolaget sitt. Det er på tide å få liv i «Brækkers» igjen!»