Anikken Hjelde, ildsjelen bak God jul, lille venn, kan mer enn noen annen kalles Julenissens hjelper. Hjeldes dugnad har gitt julegaver til utallige barn og ungdom.

Årets jul blir tøff for mange. Nå er Anikken (39) i gang med å samle inn gaver til barn i vanskeligstilte familier

Anniken Hjelde (39) har gjennom årene samlet inn titalls tusen julegaver til barn og unge i vanskeligstilte familier. Nå er hun i gang igjen. — Siden vi startet har vi ikke sett slik pågang fra folk som sliter, forteller Anniken.

Publisert

I år har matkøene i Oslo blitt lengre. Stadig flere sliter med økonomien. Julegaver blir en ekstrautgift det kan bli vanskelig å finne penger til.

Men for de av oss med litt ekstra, bør det være vanskelig å si nei til "God Jul, lille venn".

Behovet så stort at Anniken mister pusten

I over ti år har initiativtakeren til organisasjonen "God jul, lille venn", Anniken Hjelde (39), samlet inn julegaver til barn og ungdom i vanskeligstilte familier.

I år er pågangen større enn noen gang, forteller hun.

Og for første gang får Oslo være med på gavedugnaden, som opprinnelig ble startet av Anniken i Drammen.

39-åringen forteller at behovet for gaver er så enormt at det nesten tar pusten fra henne.

Christiania teater i Stortingsgata (vis-a-vis Spikersuppa) er stedet for å levere de innkjøpte gavene. Tidspunktet for levering er lørdag 26 november fra klokken 11 til 13.

— Siden vi startet i 2012 har vi ikke sett slik pågang fra folk som sliter med økonomien, som i år, sier Anniken til VårtOslo.

— La oss kalle det dugnad, for dette bygger ett hundre prosent på frivillig arbeid, sier ildsjelen og initiativtakeren til gavedugnaden.

Det var i 2011 at Anniken Hjelde og noen venner kom på ideen om å kjøpe inn og levere ut julegaver til vanskeligstilte barn.

Oslofolk kan levere gaver i Christiania teater

Med en stor og hyggelig respons startet de like godt en Facebook-gruppe året etter. Der kunne folk melde seg på, og levere inn en gave på Drammens teater. Derfra ble gavene fordelt til de som trengte en julegave.

— Fra Drammen det første året, spredte aktiviteten seg utover, forteller Anniken.

— Vi ser at flere sliter med økonomien i år enn før. Forespørslene til God jul, lille venn har økt betraktelig. Det har Anniken Hjelde fått merke.

— Allerede andre året hadde vi 600 personer bare her i Buskerud som ville være med på dugnaden. Etter hvert har det blitt God Jul, lille venn-dugnader over det meste av landet forteller hun.

I Oslo, som altså for første gang omfattes av gavedugnaden, kan folk lever inn gaver ved Christiania teater i Stortingsgata. Merk at innlevering er lørdag 26. november mellom klokka 11 og 13.

I Oslo er det Frelsesarmeen og Fattighuset som fordeler gavene videre.

På Christiania teater denne formiddagen stiller frivillige fra God Jul, lille venn opp i rødt. For mange, både privatpersoner og bedrifter, har det blitt en god tradisjon å gi en gave til barn og unge som har det vanskelig.

— Heller leker enn myke pakker

— Når folk kommer med gavene sine, blir det en god stemning. Alle som vil gi en gave, får en lapp hvor det står kjønn og alder på den som skal ha gaven, forteller Anniken.

— Aldersgruppene er fra null til 17 år. Kom med noe du selv tror at barnet ditt ville like å få til jul. Prisklasse mellom 100 og 400 kroner, sier hun.

Men myke pakker er ikke det hun er mest begeistret for at folk gir. Heller leker enn myke pakker, mener Anniken.

— En nystrikket genser, er fin den. Men for en åtteåring kan en lekebil være finere å få, sier hun.

Noe av gavedugnadens styrke er at den ikke er avhengig av noe tungrodd byråkrati. Samtidig kan dette også bli dugnadens svakhet, påpeker Anniken etter å ha drevet den i over ti år.

— I år blir det ekstra viktig å gi gave

— Veldig mye faller på meg. Og utover i landet kan det være en person som organiserer for hele området. Om denne nøkkelpersonen av forskjellige grunner ikke kan stille opp, kan vi slite med å finne en erstatter, forklarer Anniken.

Samtidig påpeker hun at dugnaden bør ha lav terskel slik at flest mulig kan bidra.

— Det har til tider vært utmattende, men det er en viktig jobb. Jeg føler ansvar overfor både organisasjonene som Fattighuset og Frelsesarmeen, og også overfor de som til slutt mottar gavene, sier Anniken.

— Pågangen i år er stor, Det har skjedd noe ute i samfunnet. Det har alltid vært en hyggelig gest å gi bort en gave. I år har det også blitt en viktig handling. Også folk med jobb sliter med å få pengene til å strekke til, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS