Hva mener Oslo-velgerne?

Angela Amoroso (72) ønsker seg en mer helhetlig byplanlegging som ikke går på bekostning av nærmiljøene. Foto: Privat

– Utbygging må ikke skje på bekostning av nærmiljøet, mener Angela Amoroso (72)

— Vi mister vår lokalhistorie når historiske bygninger erstattes av pregløse byggeklosser, sier Angela Amoroso (72), styreleder i sameiet i Meltzers gate 16.

Navn: Angela Amoroso
Alder: 72
Bosted: Jessenløkken
Aktiv med: Tidligere styreleder i Jessenløkken boligsameie, styreleder i sameiet i Meltzersgate 16 og engasjert restauratør av eldre bygninger

Hva mener du Oslos politikere burde fokusere mer på?

Hva mener Oslo-velgerne?

  • Ved kommunestyrevalget 2019 kjører VårtOslo en serie saker hvor vi spør lokale ildsjeler hva de mener byen vår behøver
  • Hver dag frem til valgdagen 9. september vil vi publisere en sak fra byens ulike områder og bydeler
  • Kjenner du en lokal ildsjel vi burde kontakte? Tips oss gjerne på vår Facebook-siden til VårtOslo eller på e-post: emilie.pascale@vartoslo.no

— Av og til får jeg inntrykk av at politikerne fokuserer mer på seg selv og partiets gjenvalg enn å finne fornuftige løsninger på byens utfordringer. Jeg ønsker at de løfter blikket og fokuserer mer helhetlig på problemstillinger, slik som for eksempel den stadige fortettingen av byen.

— Jeg er ikke imot utvikling, men det skal ikke foregå på bekostning av de kvalitetene vi har i byen fra før. Jeg merker at vi er i ferd med å miste viktige deler av vår lokalhistorie. Nabolagene forsvinner, og historiske bygninger erstattes med byggeklosser uten lokalt særpreg. Disse nybyggene beriker ikke bybildet på samme måte. Vi trenger derfor at politikerne tenker mer helhetlig når det gjelder byplanleggingen.

Kan du nevne én positiv ting som har skjedd i Oslo de siste fire årene?

— Å… bare én ting? Dét er litt vanskelig. Jeg vil si at byen har blitt mye mer pulserende og moderne, det vil si at det har blitt mye mer menneskevennlig ute i det offentlige rom. Vi har fått et mer synlig og mangfoldig kulturliv. Da jeg først kom til Norge stengte butikkene klokken to på lørdager, og Halvorsens konditori var det eneste som fantes av kaféer. Man satte seg på “Dasslokket” og “nøt” et glass innhyllet i eksosen fra trafikken i Karl Johan.

— Nå har luften også blitt bedre. Offentlig transport og fremkommelighet er styrket, men det er fortsatt mye som står igjen. For eksempel så må vi sørge for å bevare trikk no. 19! Akkurat den trikkelinjen åler seg gjennom hele byen, og tilbyr en fantastisk reise med innblikk i byens liv og arkitektoniske diversitet.

Hva har nærmiljøet ditt behov for fremover?

— Vi som bor på Jessenløkken er på mange måter privilegerte. Dette er et rolig, vakkert og sentralt strøk; en liten perle som står på Byantikvarens gule liste over verneverdige, kulturhistoriske områder. Men Jessenløkken blir stadig utsatt for det som jeg pleier å kalle “municipal clutter”, en drøss av unødvendig og skjemmende skilting.

— Det samme gjelder all hensynsløs plassering av midlertidige installasjoner som sandsiloer og containere. Dette kunne jeg ønske man gjorde noe med. Det virker ulogisk at dette skal være utfallet av tiltak for et bedre bymiljø.

Har du et favorittsted i Oslo?

— Det må selvfølgelig være den nyoppussede parken vår Lille Jacob, her på Jessenløkken. Byens aller største lommepark, som det heter i utlandet. Jacob Aalls gate er også helt fantastisk om våren når den dufter så berusende av alle syrinene!

— Som André Bjerke skrev: “En bygutts luktesans ble til i gater … Her klatrer eføy over murgrå flater som på en gammel borg … Og så med ett: fontenen. Ja, du fant den, vår minste park: tre plutselige trær rundt rislevannet tett ved fortauskanten.”. Moderne og pulserede? Historiske og livsbejaende? Ja takk begge deler, sier nå jeg!

Les flere intervjuer med ildsjeler om årets kommunevalg.

Powered by Labrador CMS