Hans Jørgen Hamre i Oslo Badstuforening sier etter en rask dukkert at det er perfekt temperatur inne i bastuen.

En gammel ferge er blitt byens første badstubåt. – Vi har snakket om dette i to år, og endelig skjedde det. Det er en milepæl!

Kulturminister Anette Trettebergstuen: — Det finnes ingenting bedre enn å starte dagen eller avslutte før helgen med å ta badstue og hoppe ut i Oslofjorden.

Publisert

I 1965 sto MF Hovedøya klar og fraktet folk fra Vippetangen og ut til Hovedøya. I 1968 ble båten solgt til Oslo kommune, som tok den i bruk som badebåt ut til øyene.

Siden 2020 har MF Hovedøya ligget stille til kais, men nå har båten fått et nytt liv ved Rådhuskaia: den skal nemlig bli en flytende badstue. Onsdag ble dette feiret med en stor seremoni, med Oslo Badstuforening, Kystlaget Viken og kulturminister Anette Trettebergstuen.

— Det finnes ingenting bedre enn å starte dagen eller avslutte før helgen, med å ta badstue og hoppe ut i Oslofjorden, sa kulturminister Anette Trettebergstuen i starten på sin apell under seremonien.

— Dette er et kremeksempel på frivilligheten og samarbeidets kraft, fortsatte hun.

— En milepæl!

Ettersom ferger i dag er i elektrisk drift, ble MF Hovedøya satt ut av tjeneste for flere år siden. Likevel ønsket Kystlaget Viken å gjøre noe med fergen.

Kulturminister Anette Trettebergstuen døpte båten på tradisjonelt vis, bare at champagnen var byttet ut med vann.

— Et flytende kulturminne fra Oslo måtte vi ha, og Oslo Badstuforeningen hadde den samme gløden for flytende kulturminner. Dermed var samarbeidet i gang, sier leder av Kystlaget Kim Brantenberg.

— Det er et historisk objekt som kan fortsette å være et historisk objekt, med noe gøy på innsiden. Man bruker kanskje gamle kulturminner som dette en gang i måneden, mens nå kan den brukes hele tiden, forteller Brantenberg.

Brantenberg sier han har sett frem til å endelig kunne realisere prosjektet, og er storfornøyd med seremonien. — Det har vært kjempehyggelig i dag, ikke minst nå etter korona. Det å være blant folk og musikk, det er kjempefint. Vi har snakket om dette i to år, og endelig skjedde det. Det er en milepæl!

— Å ta vare på et lokalt kulturminne, og samtidig gi det et nytt og publikumsorientert innhold, er en strålende måte å vise byens maritime kulturarv på, sier Brantenberg.

Badstuens arkitekt Juliette Frasie (t.v.) og Kim Brantenberg i Kystlaget viken (t.h.) er blant de mange personene bak Oslos nye flytende badstue.

Kulturell synergi

— Det er perfekt temperatur! Det er veldig romslig der inne, sier Oslo Badstuforenings Hans Jørgen Hamre om havnens nyeste badstu. Foreningen har også vært med på dugnaden av det gamle fartøyet.

— Dette er den 13. flytende badstuen, men den første båten. Det er veldig gjennomført og autentisk. Det er et prosjekt som fortjener denne oppmerksomheten, fra både minister og byen. Når man tar et kulturminne som denne båten og setter en ny kultur inni blir det en slags synergi.

Motivet er blant annet markblomster, inspirert av oslobunaden. Foto: Petter Terning
De første badstugjestene var storfornøyde med både plass, temperatur og utsikt. Foto: Petter Terning
Sjømannskoret var også til stede på bryggen. Foto: Petter Terning
Slik så båten ut før badstuen var på plass. Foto: Kystlaget Viken

Badstuens arkitekt Juliette Frasie sier designet på interiøret skal gi den beste temperaturen. — Temperaturen skal stige med de få vinduene, og det er designet så man kan se ut vinduene, sier hun.

Det er Oslo Badstuforening som skal drifte den nye badstubåten. Fra før av drifter foreningen tolv badstuer på Sukkerbiten, Bademaschinen på Langkaia, i Bispevika og på Kroloftet på Etterstad.

Powered by Labrador CMS