En seks meter lang fredsbenk avdukes på Rådhusplassen – inspirert av fredsprisvinnere

Fredsbenken på Rådhusplassen har fått navnet «The Best Weapon» etter Nelson Mandela-sitatet som er inngravert på installasjonen. «The best weapon is to sit down and talk».

Publisert

To dager før nobels fredspris deles ut i Oslo Rådhus får Rådhusplassen et nytt, ikonisk landemerke: En seks meter lang benk, formet for å bringe folk tettere sammen, avdukes av kulturminister Anette Trettebergstuen onsdag.

Til stede på lanseringen er også tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og Nobelkomitéens nyeste og yngste medlem, Jørgen Watne Frydnes.

– Mange av fredsprisvinnerne har oppnådd det nesten umulige – ofte ved bruk av dialog. Vi tror alle kan lære noe av fredsprisvinnernes metoder, sier Nobels Fredssenters direktør Kjersti Fløgstad, i en pressemelding.

Benken står foran Nobels fredssenter.
Benken står foran Nobels fredssenter.

– Dialog viktigere enn noen gang

Fredsbenken har fått navnet «The Best Weapon» etter Nelson Mandela-sitatet som er inngravert på installasjonen. «The best weapon is to sit down and talk», sa Mandela - ti år etter at han ble sluppet fri fra fengselscella på Robben Island. På samme måte som Mandela tok til orde for å sette seg ned og snakke med fienden, skal benken inspirere til fredelig samtale.

Den seks meter lange benken er designet som en del av en sirkel, slik at tyngdekraften trekker de som sitter på den nærmere hverandre. Snøhetta har designet benken for Nobels Fredssenter. Den er produsert av Vestre, i aluminium fra Hydro. Benken skal stå på Rådhusplassen og minne oss om hvor viktig det er å sette seg ned og snakke sammen.

– I dagens samfunn, med økende forskjeller, polarisering og tøffe nett-debatter, er evnen til dialog viktigere enn noen gang, sier Fløgstad.

Powered by Labrador CMS