Rundt 300 mennesker deltok fredag på Nobel-fakkeltoget til ære for årets nobelprisvinnere Maria Ressa og Dmitrij Muratov.

Flere hundre hyllet fredsprisvinnerne i fakkeltog uten fakler

Rundt 300 mennesker møtte opp i fakkeltoget i Oslo sentrum fredag kveld for å hylle årets fredsprisvinnere Maria Ressa og Dmitrij Muratov.

Publisert

Det tradisjonsrike toget startet på Jernbanetorget i Oslo ved 18-tiden fredag ettermiddag. Oslo-politiet opplyser til NTB at det var rundt 300 som deltok på arrangementet.

Før lystoget, som i år var fakkelfritt av smittevernhensyn, var det appeller ved Jernbanetorget, blant annet av kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Fredspris med fokus på presse- og ytringsfrihet

Deretter startet ferden mot endestasjonen foran Grand Hotel, der det er en tradisjon at prisvinnerne vinker til de frammøtte fra hotellets balkong.

Klokken 19 kom årets vinnere, journalistene Maria Ressa fra Filippinene og Dmitrij Muratov fra Russland, ut på balkongen. Sammen med årets vinnere kom også David Beasley, leder for Verdens matvareprogram (WFP) – som ble tildelt Nobels fredspris for 2020. I fjor ble alle seremonier avlyst på grunn av koronasituasjonen.

Ressa driver nyhetstjenesten Rappler, mens Muratov er sjefredaktør for den uavhengige avisen Novaja Gazeta.

Årets fredspris skal understreke hvor viktig presse og ytringsfrihet er for demokrati og fred, og bilder av journalister som er drept i sitt arbeid for demokrati, ble vist fram i toget.

I fjor ble fakkeltoget avlyst på grunn av koronasituasjonen, men Norges Fredsråd og FN-sambandet samlet likevel 200 personer som dannet en lyslenke i sentrum.

Powered by Labrador CMS