Folketeateret har plass til over 1.400 publikummere, men i dag får de bare lov til å slippe inn 200.

Kulturlivet raser mot «uforholdsmessige» tiltak. Demonstrerer foran Stortinget onsdag

Siden mars i fjor har det nesten ikke vært koronasmitte på store scener i Norge, viser en undersøkelse. Kulturlivet krever at det åpnes mer.

Publisert

Nyheten om at det åpnes opp fra 50 til 200 publikummere blir ikke tatt særlig godt imot i kulturbransjen. Onsdag klokka 12 er det varslet en demonstrasjon utenfor Stortinget.

– Sakte kveles hele kultursektoren ved at vi ikke behandles som næring, og vi skjønner ikke hvilke tall tiltakene er basert på, sier medeier og kunstnerisk leder Atle Halstensen i Scenekvelder på Folketeateret til NRK.

Null videresmitte

Fredag presenterte han en ny undersøkelse om smitte ved større kulturarrangementer.

Scenekvelder har hentet smittetall fra 13 store scener fra mars 2020, da pandemien brøt ut i Norge. Undersøkelsen, som NTB har fått tilgang til, viser at nesten 900.000 publikummere deltok på i alt 3.163 arrangementer på blant annet Folketeateret i Oslo, Olavshallen i Trondheim og Grieghallen i Bergen.

I denne perioden ble det avdekket tilfeller av koronasmitte bare 39 ganger. Ingen av dem har smittet videre, ifølge Halstensen.

– Vi holdes tilbake basert på antakelser om smitterisiko, sier han til Aftenposten.

– Ikke forholdsmessig

Halstensen mener undersøkelsen viser at dagens grense ikke er forholdsmessig og krever at antallsgrensen må tilpasses størrelsen på lokalene.

Dette er regjeringen allerede i gang med å se på, opplyste kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) på regjeringens pressekonferanse torsdag.

– Vi håper dette er klart allerede neste uke, sa hun.

Halstensen er glad for signalet.

– Men det kommer så seint, sier han til NRK.

Folkehelseinstituttet tror det kan være mørketall, ettersom mange ikke vet hvor de kan ha blitt smittet. Men det avviser Halstensen.

– Når vi får en henvendelse fra smittevernoverlegen, kontakter vi alle som har vært på forestillingen. Ikke én gang har vi fått beskjed om at noen er smittet, sier han til Aftenposten.

– Ikke helt logisk

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad roser kulturbransjens innsats hittil i pandemien, men understreker samtidig at det er knyttet en smitterisiko til store kulturarrangementer.

– Jo flere som er til stede, jo større er risikoen for smittespredning. Det er godt dokumentert at smittepresset er høyt innendørs, sier Nakstad til TV 2.

Han innrømmer at tiltakene kan virke ulogiske når man kan være flere tusen i kjøpesentre, men ikke mer enn 200 i en teatersal.

– Mye av dette er ikke helt logisk. Det har sammenheng med hvordan vi prioriterer. Det er viktig å sette barn og unge først og deretter næringslivet. Folk må kunne handle varer i et samfunn, sier Nakstad.

Powered by Labrador CMS