Kjell Frølich Benjaminsen besøker ofte venner i omsorgsboligene på Majorstuen. Han mener brannsikkerheten er under enhver kritikk.

Kjell (68) forferdet over brannsikkerheten ved omsorgsbolig på Majorstuen: - Jeg har selv sett beboere fortvile i forvirring og uro når brannalarmen går

Kjell Frølich Benjaminsen (68) er en av mange som er forferdet over dårlig brannsikkerhet ved Gustav Jensens minne omsorgsboliger på Majorstuen. — Jeg har personlig jobbet i årevis for en bedring av forholdene, men ingenting skjer.

Publisert

Benjaminsen har venner han besøker og hjelper i omsorgsboligen i Slemdalsveien 3b på Majorstuen. Bygget huser omsorgsboliger for eldre, syke, funksjonshemmede og andre som har behov for tilrettelagt bolig.

Kjell Frølich Benjaminsen

Benjaminsen sier han gjennom flere år har vært alvorlig bekymret for brannsikkerheten, og at han har vært i dialog med Boligkontoret i Oslo kommune i flere år. Ifølge Benjaminsen har det lenge vært lovet full redegjørelse for hvordan sikkerheten vil bli ivaretatt ved brann, og spesielt varsling og evakuering av de mange i beboere som ikke kan klare seg selv. Så langt har ingenting skjedd.

Kaos, forvirring og uro

— Jeg har selv vært tilstede når alarmen har gått og sett at beboere fortviler, i en kaotisk forvirring og uro. Senest for en drøy uke siden, 21. februar på formiddagen, gikk brannalarmen i bygget. Det ble fullstendig kaos. Ingen ble varslet eller tilbudt hjelp for evakuering. Ingen fikk noe informasjon. Branndører gikk igjen så man verken kom hit eller dit. Heisen stod selvsagt også. Folk i rullestol var sperret inne av trapper, ingen fikk hjelp og de ansatte visste ikke hva de skulle gjøre.

Krever skriftlig orientering

Benjaminsen krever nå at det må gis en umiddelbar skriftlig orientering til beboerne om hva man skal gjøre i tilfelle brann, og etterlyser en brannøvelse raskt. Han påpeker at det er veldig viktig å gi nøyaktig informasjon om hva man skal gjøre om natten, når huset står nærmest ubetjent.

Gustav Jensens minne omsorgsboliger i Slemdalsveien på Majorstuen

— Hvis det faktisk skulle begynne å brenne, vil de brukerne jeg bistår umulig kunne klare seg selv, og en katastrofe er trolig uunngåelig, sier Benjaminsen.

Benjaminsen sier at bygget i praksis er ubemannet om natten.

— Hva skal 40-50 hjelpeløse mennesker gjøre hvis det starter å brenne om natten, og strømmen går? Klare instrukser og forholdsregler må fremlegges. Hva gjør en person med kognitiv svikt hvis det brenner midt på natten i et hus uten adekvate tiltak og instrukser? Ingen vet noe som helst per i dag. Og slik har det vært i mange år, sier Benjaminsen.

Hvem har ansvaret?

Benjaminsen etterlyser også avklaring av hvem som har ansvaret for brannsikkerheten. i et hus han mener fremstår som bolig, men som fungerer som et delvis ubemannet sykehjem.

Benjaminsen sier at det i lang tid er blitt lovet en oppdatert branninstruks. Den er ikke kommet enda. Sist brannøvelse var for mange år siden. Han etterlyser også klarere ansvarsforhold.

— Det er stadige endringer på dette, med en salig røre og med stadige rokkeringer, sier han.

Brann- og redningsetaten har fått bekymringsmelding

Erik Fæste Johansen i Brann- og redningsetaten lover å følge opp saken

Erik Fæste Johansen, teamleder for tilsyn av næringsobjekter i Brann- og redningsetaten, bekrefter at de har mottatt en bekymringsmelding. I en epost skriver han at pleie- og omsorgsbygg er høyt prioritert i etatens brannforebyggende arbeid, og at det nå foregår et tilsyn med denne porteføljen.

— Ansvaret for brannsikkerheten ligger imidlertid hos eier og bruker av bygget. Brann- og redningsetaten er tilsynsmyndighet. Vi vil i nærmeste fremtid verifisere innholdet i bekymringsmeldingen og basert på dette vurdere videre oppfølging, sier Johansen.

Han sier at en aktuell oppfølging av saken kan være å gjennomføre tilsyn. Etaten kjenner til at styret i stiftelsen som eier bygget endres i løpet av kort tid, opplyser han.

— Vi vil kontakte nytt styre når dette er på plass og avtale videre oppfølging fra vår side.

Bydelen tar tak

Marianne Tvete, seksjonsleder for bolig og eiendom i Oslo kommune, sier i en epost at brannalarmen forrige uke ble utløst av en beboer ved et uhell. Brannvesenet kom raskt på plass, opplyser hun.

— I fjor høst ble det gjennomført en omfattende brannsikkerhetskontroll. Bygget og de brannsikkerhetsmessige innretningene ble klassifisert som meget tilfredsstillende. Bydelen har også inngått en avtale med en totalleverandør innen brannsikring som vil sørge for periodisk kontroll, ettersyn og vedlikehold av byggets brannsikkerhet, sier Tvete.

Marianne Tvete, seksjonsleder Bolig og eiendom i Oslo kommune, sier at kommunen iverksetter tiltak

Denne leverandøren ble i høst invitert til et beboermøte om brannsikkerhet, men et korona-utbrudd i omsorgssenteret førte til at man måtte utsette møtet, informerer Tvete.

Det planlegges derfor et møte om brannsikkerhet i april. Det skal handle om forebygging, hva som skal gjøres ved branntilløp og evakuering. Samtlige beboere vil bli invitert.

Tvete sier at de planlegger en brannøvelse i mai eller juni, med bistand fra brannsikringsleverandøren. Beboere som ønsker det, vil få kunne prøve et brannslukningsapparat.

Beboere med behov for bistand til evakuering står oppført på en liste som ligger i brannvesenets boks i inngangspartiet. Alarmsystemet vil bli oppgradert i mars.

Kommunikasjonsrådgiver Anette Alexandra Dey i bydel Frogner sier at bydelen leverer hjemmetjenester til beboere i bygget og at bydelen ikke har noe kommunikasjonsansvar overfor beboere, annet enn forhold som har med hjemmetjenester å gjøre.

—Bydelen kan ikke gi en forsikring om at det er bemanning på huset i tilfelle brann. Hjemmetjenesten er hos noen beboere til faste tider, men ikke hele tiden. Det er brannvesenet som har ansvaret for evakuering og sikkerhet ved brann, sier hun.

Powered by Labrador CMS