Et nytt veggmaleri, laget for Røde Kors, skaper stolthet og glede for frivillige og forbipasserende i Christian Krohgs gate i Oslo.
– Komposisjonen består av et stort hjerte omkranset i rødt. Vi flyr over byen, zoomer inn og legger merke til folk som gir hverandre en hånd, som samtaler, som besøker hverandre og som tilbyr en varm velkomst, sier Cecilie Maurud Barstad i kunstnerduoen Gilles & Cecilie Studio.
De London-baserte illustratørene Cecilie Maurud Barstad, fra Norge, og Gilles Jourdan, fra Frankrike, møttes da de studerte grafisk design ved den London-baserte kunstskolen Central Saint Martins. Paret bruker mye farger og har blant annet malt det lange gjerdet i Bjørvika, hvor de lot seg inspirere av Edvard Munch.
Har malt i halvannen måned
Den siste halvannen måneden har de malt over 200 kvadratmeter med veggflater ved Røde Kors, i en tunnelforbindelse mellom møterommet i bakgården i Christian Krohgs gate 2 og den femetasjers gavlveggen på gatenivå i nummer 15.
Annonse
– Målet var å gjøre uteområdene varmere og mer innbydende for besøkende, frivillige og ansatte, sier Maurud Barstad.
Veggmaleriet er svært synlig, og mønsteret består av fargerik grafikk med arkitektoniske og botaniske former i storskala. Noen andre grunnet veggen og malte den rød.
Vil hedre de frivillige
Maurud Barstad sier at en viktig del av arbeidet var å få innblikk i organisasjonen og å inkludere Røde Kors’ visjon og misjon i verket. Også Ane Sunde, som er avdelingsleder for frivillighet og samfunn i Oslo Røde Kors, legger vekt på dette.
– Det var viktig for oss at kunstnerne fikk kjennskap til Røde Kors-aktivitetene i Oslo og forsto bredden i vårt arbeid; alt fra hjelpekorps til besøkstjeneste, flyktningguide, leksehjelp og andre ungdomsaktiviteter. Frivillighet ligger til grunn for alt vi gjør, og alt dette skulle helst tas med i veggmaleriet som hele Oslos befolkning kan få glede av, sier Sunde.
Oslo Røde Kors har rundt 4500 frivillige som skaper gode møter mellom mennesker i hovedstaden året rundt.
– Med kunstveggen ønsker vi å vise frem de frivillige som gjør en så stor innsats, samtidig som vi ville lyse opp gata for alle som ferdes i området, sier hun.
Deler av Christian Krohgs gate har vært litt mørk, og mange syntes det var vanskelig å finne frem til oss. Hver uke er det mange hundre som er innom for å bruke våre tilbud eller gjøre en frivillig innsats. Det er viktig at det er tydelig hvor vi holder til, sier Sunde.
Kunstnerne ble anbefalt
Sunde forteller at de fikk anbefalt kunstnerne Gilles og Cecilie under arbeidet med skiltingen. Oslo Røde Kors ønsket at det nye veggmaleriet skulle ha et enkelt budskap. Det endte meg et hjerte som viser byen og Røde Kors.
– Fordyper du deg litt i motivet, vil du se menneskene i hjertet som hjelper hverandre. Vi fikk se en skisse underveis, men var også opptatt av å gi kreativ frihet til kunstnerne for at de skulle kunne formidle budskapet på en best mulig måte, sier hun.
– Veggen skaper stolthet og glede
Veggen i nummer 15 har en historie med utsmykking.
– Ambulansen nederst på veggen er fra en tegning som jeg ikke kjenner historien til. Smilet ble oppført i 2015 i forbindelse med kampanjen «150 veier til et varmere samfunn», fra da Røde Kors feiret 150 år i Norge. Det var noen barnetegninger på veggen før smilet kom, men ambulansen er beholdt. Vi synes den kommer mer til sin rett med det røde rundt, sier Sunde.
– Vi er veldig fornøyde med resultatet. Veggen skaper stolthet og glede for alle som er i Røde Kors, både frivillige, deltakere og ansatte. Også folk som går forbi blir glade, og mange stopper opp og tar bilder, forteller hun.