Mark Auk og Vålerenga måtte se seg slått av Storhamar i den første semifinalen i sluttspillet søndag.

Utvisninger og dårlige taktiske valg straffet Vålerenga i første semifinale. - Det blir jevnt helt inn, sier Fredrik Andersson

Storhamar tok første stikk i semifinaleserien mot erkerival Vålerenga på Hamar, søndag. — Jeg har fortsatt trua på finaleplass, sier kaptein Martin Røymark.

Etter komfortabelt å ha slått ut Frisk etter fire strake kvartfinaler, startet Vålerenga jakten på en ny "bøtte" i første semifinale borte mot Storhamar søndag kveld. Det ble en tøff og jevn batalje, som hamarsingene til slutt vant 3-1.

— I dag mangler vi litt foran begge mål. Vi gir bort et billig returmål, og er ikke gode nok foran Storhamars mål, mener Vålerenga-trener Fredrik Andersson.

— Blir tett og jevnt

Før søndagens første kamp i finaleserien trodde de aller fleste at kampene disse to lagene i mellom skulle bli akkurat som dagens. Harde og tøffe kamper mellom to jevngode lag. Det at Storhamar tok første stikk var en liten skuffelse, men kaptein Martin Røymark, ser lyst på fortsettelsen.

— Vi visste denne serien kom til å bli jevn fra start til slutt. Jeg har fortsatt trua på at vi skal vinne fire kamper, så får vi se når disse seirene kommer, smiler han.

Jørgen Karterud og de andre VIF-spillerne var ineffektive foran mål søndag.

Mye av grunnen til til det skuffende resultatet var to avgjørende minutter midt i kampen. Da rotet iskrigerne bort både ledelsen og iniativet.

— Vi tar noen dumme utvisninger og gjør noen dårlige taktiske valg. Da vinner du ikke en så jevn hockeykamp, sier Fredrik Andersson.

Ny mulighet om to dager

Nå blir det viktig for østkantgutta å fordøye søndagens nederlag for å være klar for en ny intensiv semifinale hjemme på Jordal om bare to dager.

— Denne kampen kunne vippet begge veier. Nå blir det viktig å gjøre alt for at det skal vippe vår vei på hjemme i Oslo på tirsdag, sier kaptein Røymark.

Skal det bli seier for de kongeblå i den kampen er det viktig å vise litt mer guts foran begge mål.

— Vi har snakket i hele år om at vi mangler litt fandenivoldskhet for å kunne få pucken i mål. Den må vi finne igjen på tirsdag om vi skal slå Storhamar hjemme, mener Fredrik Andersson.

Karterud åpner showet

Etter en ni dagers kamppause var det kanskje forventet at begge lag ville være litt rustne fra start, men sannheten var en helt annen. Fra start tok gjestene føringen og hadde en kjempesjanse ved Tobas Lindström etter vel minuttet, før hjemmelaget bare sekunder senere var fryktelig nære ved å sette pucken i mål bak Vålerenga-keeper Mitch Gillam.

Kampene mellom Vålerenga og Storhamar er alltid fyrrige anledninger. Her er det Vålerengas Magnus Brekke Henriksen som tar for seg Storhamars Patrick Thoresen i vantet.

Det førte også til at brannalarmen gikk i CC Amfi, uten at det ble noen evakuering av verken spillere eller publikum. Tilbake fra brannalarm klarer Vålerengas Andreas Martinsen å pådra seg en veldig unødvendig utvisning for tripping, men det ovetallet klarer de gule og blå ikke å utnytte.

Etterhvert får hjemmelaget et visst spillemessig overtak, men klarer ikke å skape de helt store sjansene. Heller ikke en ny mulighet til å spille i overtall, etter vel åtte minutter klarer Storhamar-spillerne å utnytte, men pådrar seg like så godt en utvisning på egen spiller.

Storhamar-keeper Trym Gran hadde en god kamp på hjemmeis søndag. Her stopper han Tobias Lindström.

Så skal Vålerengas store formspiller presentere seg. Med vel fem minutter igjen av perioden dundrer Jørgen Karterud inn østkantguttas ledelse bak Storhamar-keeper Trym Gran. Med den scoringen kunne gjestene gå til pause med en syltynn ledelse.

Storhamar med comeback

Friske fra å ha tatt ledelsen mot slutten av de første tjue minuttene, kom iskrigerne på isen tydelig innstilt på å øke ledelsen så raskt som mulig. Det lykkes de ikke med, men Storhamar-keeper Gran hadde en god del mer å bry seg med enn sin motpart på den andre siden av isen i periodens første minutter.

For Storhamar-spillerne kladdet det adskillig mer i midtperioden enn i den første, og hamarsingene slet med å skape noen farligheter av godt merke foran burvokter Gillam. Elendigheten kan likevel ikke vare hele kampen, og halvveis i perioden utlikner plutselig Anton Karlsson for gutta fra Mjøsas bredder. Og snaut to minutter senere skal hamarsingene, ut av ingenting, også ta ledelsen ved Peter Quenneville.

De snaue to minuttene blir avgjørende for perioden, og gjør at hjemmelaget kommer tilbake etter en elendig start slik at de kan gå til pause med en knapp ledelse.

Dominante uten å score

Etter å ha rotet bort ledelsen i midten av den andre perioden, var det en gjeng tydelig nervøse iskrigere som kom på isen til den siste spillesekvensen. Aller verst var det kanskje for keeper Mitch Gillam, som etter vel fem minutter nesten foræder Storhamar pucken bak eget mål. Heldigvis slapp kanadieren med skrekken denne gang.

Etter sluttsignalet braket nesten samtlige spillere sammen ute på isen.

Utover i perioden tar Oslos stolthet over mye av banespillet, og produserer stadig ting foran Trym Gran i Storhamar-buret. Det skal likevel glippe i det siste leddet foran kassa stadig vekk. Dermed lar også en utlikning vente på seg.

Så overlegne er iskrigerne etterhvert i banespillet, at Storhamar med fem minutter ber om time-out for å justere eget spill. Det fører til nok en hjemmescoring, etter at Vålerenga tar ut keeper i jakten på den viktige utlikningen for å få spilleforlengelse.

Dermed blir det hedmarkingene som tar første stikk i kvartfinaleserien.

Kampfakta

Storhamar - Vålerenga = 3 -1 (0-1,2-0, 1-0)

CC Amfi

6433 tilskuere

Hoveddommere: Karl Johan Marcus Vinnerborg / Petter Bjerkan Bakken

1.per: 0-1 (13.15) Jørgen Karterud (Rasmus Ahlholm / Justin Hamonic)

2.per: 1-1 )30.18) Anton Karlsson (Eirik Salsten / Patrick Elvsveen) 2-1 (31.56) Peter Quenneville (Eskild Bakke Olsen / Jacob Berglund)

3.per: 3-1 (58.47) David Booth (Patrick Thoresen)

Utvisninger: SIL: 2x2min VIF: 4x2min