Tommi Taimi (t.h.) Mattis Olimb og Andreas Martinsen kan juble for Vålerenga i den tredje kvartfinalen mot Frisk.

Svak dømming kunne ikke stoppe Vålerengas ferd mot semifinale. - Nå tar vi dette på torsdag, sier Thomas Olsen

Etter den tredje strake seieren over Frisk Asker er Vålerenga nå kanskje bare en kamp unna semifinale i hockeysluttspillet. — Sinnssykt deilig å vinne denne matchen, sier VIF-spiller Thomas Olsen.

Etter to strake og greie seire på rad var Vålerenga nok en gang det beste laget i tirsdagens tredje kvartfinalemøte mot Frisk hjemme på Jordal Amfi.

Selv om dommerkvartetten til tider gjorde sitt for å gjøre kampen vanskelig for de kongeblå, ble det til slutt en enkel 6-2 seier.

Dommerne i fokus

— Vi gjør egentlig bare én god periode i dag. Men det gjør at seieren føles enda deiligere, sier Vålerenga-trener Fredrik Andersson til VårtOslo.

Etter en jevn førsteperiode, kom dommerne i søkelyset i den andre. Flere merkelige utvisninger, og da spesielt matchstraffen til Vålerengas Tobias Lindström, var med på å øke pulsen både hos spillere og publikum.

— Jeg skjønner ikke hvordan det kan dømmes matchstraff der, sier VIF-treneren.

— Først er Frisk-keeperen utenfor målgården, og så er jo Frisk-backen minst like involvert i tacklingen som "Tobbe", mener Andersson.

Flere dommeravgjørelser skapte undring tirsdag kveld. Her er det Vålerenga-trener Fredrik Andersson og back Kalle Ekelund som ikke ser helt fornøyde ut.

Vålerenga-treneren var heller ikke spesielt fornøyd med flere andre dommeravgjørelser i løpet av oppgjøret mot Frisk.

— Kampen blir fryktelig oppstykket, og spillerne vet ikke hva de skal forholde seg til når dommernes dømming blir som det den blir i dag, mener svensken.

— Herlig fysisk oppvisning

Til nå har de tre kvartfinalekampene vært preget på mye fysisk spill, og et Frisk-lag som har vært tydelige på å forsøke å få østkantgutta ut av stilen ved å tackle hardt.

Tidligere i sesongen har iskrigerne fra østkanten nemlig fått kritikk for å være lite fysiske, men det har bedret seg inn mot sluttspillet.

— Det er veldig gøy når det smeller. Det er slik en sluttspillserie skal være med tøffe taklinger og høy intensitet, mener Vålerengas amerikanske back, Mark Auk.

Backen er godt fornøyd med hvordan lagkameratene har tatt luven av Frisks fysiske spill de siste tre kampene.

Også tirsdagens kvartfinale ble en til tider svært fysisk batalje. Her er det Vålerengas Mika Partanen som ikke er helt fornøyde med Frisk-spillerne.

— Nå har vi endelig vist at også vi klarer av de fysisk tøffe kampene. Nå er det viktig å ta dette med seg til Asker på torsdag, og sørge for at vi kan avgjøre der, mener Auk.

Også Thomas Olsen, som var tilbake fra en kneskade tirsdag, mener det blir viktig å avgjøre kvartfinaleserien i Varner arena på torsdag.

— Nå blir det viktig å gripe sjansen og avgjøre på torsdag. Jo mer hvile vi får før semifinalene starter, jo bedre rustet er vi til nok en tøff runde med kamper, sier han.

Tøff og jevn åpning

De to første kampene av kvartfinaleserien har vært preget av fysisk spill og mange utvisninger. Det skulle også bli resepten fra start i tirsdagens kamp.

Bare 12 sekunder skulle det gå får Vålerengas Thomas Olsen fikk kampens første utvisning.

Gjestene fra Asker klarte ikke å skape mye foran Mitch Gillam. Iskrigerne overlevde dermed kampens første undertallsperiode med glans.

Jørgen Karterud er millimetre fra å overliste Frisk-keeper Nicklas Dahlberg.

Spillemessig ble ikke de første minuttene noen stor affære fra noen av lagene. Men da Vålerenga fikk nok en utvisning vel midtveis i perioden kunne Fredrik Bjørndal gi gjestene ledelsen 1-0.

Etter ledermålet fortsatte kampen å skuffe når det gjaldt underholdningsverdi, men med snaut fem minutter igjen å spille av de første 20 minuttene kunne Tommi Taimi utlikne i overtall.

Dommerne mister kampen

Som den første perioden, startet den andre perioden også med en hel masse fysisk spill og småstygge tacklinger ute på isen.

Det førte til et oppstykket spill med flere utvisninger til begge lag, uten at dette ga noen av lagene nettsus.

Da Frisks svenske Hampus Gustafsson etter fire minutters spill fikk sin andre utvisning på kort tid, fikk iskrigerne en sjanse til å spille to minutter i overtall.

Men heller ikke denne gangen vil pucken inn bak Frisk sisteskanse Nicklas Dahlberg.

Nærmest knestående setter Filip Lalande inn målet som gir Vålerenga ledelsen 3-2.

Etterhvert mistet også dommerne helt kontrollen på kampen. Og etter vel 13 minutter sendes Vålerengas Tobias Lindström i garderoben etter en takling på Frisk-keeper Dahlberg.

En takling hvor de ser ut som det er Frisk-back Alexander Bonsaksen som treffer egen keeper hardest.

Den matchstraffen var det få som skjønte noe av. Nesten samtidig får Andreas Martinsen to minutter for usportslig opptreden.

Da kan Frisk med to mann mer på isen ta ledelsen ved Bobby Macintyre.

Resten av perioden blir en knokkelkamp, hvor ingen av lagene klarer å heve seg betratelig. Men Frisk-spillerne kan gå til siste hvil med en heller ufortjent ledelse.

Sliterne tar grep

Etter den kontroversielle dømmingen i midtperioden, skulle det bare ta minutter i 3. periode før Rasmus Ahlholm kunne bringe gutta fra Sotahjørnet tilbake i kampen igjen.

Og så var gutta i kongeblått tilbake i kjent stil igjen da Filip Lalande bare to minutter senere sender ledelsen tilbake til østkanten. Vel tre minutter senere skal det smelle bak Frisk-keeperen igjen. Denne gang er mannen bak scoringen Pontus Finstad.

Da sprakk også ketsjupkorken, slik at Jørgen Karterud, kun minuttet senere, igjen kunne øke iskrigernes ledelse.

Dermed ble siste delen av kampen en ren transportetappe, med nok en scoring fra en Karterud i kjempeform etter langtidsskade, for et Vålerenga-lag som nå kun er en seier unna en semifinaleplass i årets sluttspill.

Vålerenga - Frisk = 6 - 2 (1-1,1-0,5-0)

Jordal Amfi

2815 tilskuere

Hoveddommere: Christian Bo Persson / Marcus Vardeberg Wannerstedt

• 1.per: 0-1 (10.48) Fredrik Bjørndal (Hampus Gustafsson / Felix Girard) 1-1 (15.19) Tommi Taimi / Stefan Espeland)
    • 2.per: 1-2 (34.10) Bobby Macintyre (Thomas Olsen / Girard)
    • 3.per: 2-2 (41.59) Rasmus Ahlholm (Jørgen Karterud / Mika Partanen) 3-2 (43.53) Filip Lalande (Kalle Ekelund / Taimi) 4-2 (47.14) Pontus Finstad (Ahlholm / Sebastian Johansen) 5-2 (48.22) Karterud (Thomas Olsen / Auk) 6-2 (53.39) Karterud (Ahlholm / Auk)

Utvisinger: VIF: 4x2min og 1x25min FRI: 8x2min og 1x10min