En oppgitt Kris Joyce løfter keepermaska og puster tungt etter at Vålerenga satte tre pucker bak Manglerud Stars sisteskanse i midtperioden. Foto: André Kjernsli

M/S-keeper Kris Joyce trakk etter pusten da Vålerenga giret om

M/S-keeper Kris Joyce fikk mye av æren for seier i første sluttspillkamp mot Vålerenga. Men mandag kveld drev VIF-spillerne den ellers så gode målvakten nesten til vanvidd i midtperioden.

I forrige kamp ble VIF stoppet av et M/S som jobbet hardt, og som hadde sin keeper Kris Joyce i storform. I tillegg hadde tydeligvis ikke Vålerenga helt dagen, pluss en god porsjon uflaks i avgjørende situasjoner.

Men det er målene som teller. Og med 4-0 til Vålerenga er det nå 2-1 i sluttpillkamper. VårtOslo snakket så vidt med VIFs Martin Røymark før kampen mot Manglerud Star.

— M/S jobbet hardt i forrige kamp. Og de som jobber hardest vinner som regel. I dag skal vi gi full gass, sa Røymark.

Hjelpes av isen etter to minutter

Kampen starter på en lite hyggelig måte for Martin Laumann Ylven. Etter to minutter går han ned for telling omtrent midt ute på banen. Etter noe som etter alt å dømme må ha vært en kollisjon.

Etter noen minutter må Ylven få hjelp ut fra rinken, tydelig rystet. Han ser vi nok ikke mer til i denne kampen.

Martin Laumann Ylven går ned for telling to minutter ut i kampen og må hjelpes ut av banen. Foto: André Kjernsli

Hjemmelaget får mulighet til å spille i overtall tidlig, spiller et bra power play, men mål blir det ikke.

Gjestene fra Manglerud har åpenbart planer om å gjøre kvelden vanskelig for hjemmefavorittene. De spiller sitt eget spill, og tør å holde på pucken. Spørsmålet er hvor lenge de orker. M/S har fortsatt en del sentrale spillere ute med skade, og det blir mye belastning på spillerne som er igjen.

Vålerengas målvakt Steffen Søberg holdt nullen mot Manglerud Star mandag kveld. Godt hjulpet av lagkamerater mot et M/S som hang med helt til midtveis i andre periode. Foto: André Kjernsli

Vi er ikke vitne til noen stor førsteperiode. Begge lag lemper puck en del, og det blir mye icing. Helt mot slutten av periode, og i undertall, kommer VIFs Jonas Oppøyen ganske alene Kristopher Joyce i gjestenes mål, men blir altfor ubesluttsom og får ikke noen ut av muligheten. Første periode ebber ut, og ingen av lagene har klart å score.

Skuddstatistikk 1. periode VIF: 19 M/S: 9

VIF setter fart midtveis

Andre periode starter med et lengre M/S-angrep der de har flere muligheter til å score. Gjestene fortsetter å prege kampen, og får en ny mulighet til å spille i overtall når VIFs Stefan Espeland blir utvist i to minutter. Forøvrig hans tredje! utvisning for kvelden.

Men M/S får ikke noe ut av overtallsspillet. Akkurat nå er det ikke godt å se hvilket av lagene som er forhåndsfavoritt i denne kvartfinalen.

Andreas Heier (nr 29) var hoppende glad etter å ha satt inn Vålerengas første mål for kvelden. Foto: André Kjernsli

Så skjer det. Når vi er omtrent halvveis i kampen kommer kveldens første mål. Og det er VIF som åpner ballet. Thomas Olsen får en pasning fra bursdagsbarnet Daniel Sørvik og fyrer av et skudd. M/S-keeper Kris Joyce redder, men må gi en retur. Der er Andreas Heier som han skal være og banker inn ledermålet. Heier har scoret noen viktige mål for Enga etter at han kom til klubben.

Tre pucker bak Joyce

Ikke lenger etter er det klart for dobling av ledelsen. Filip Gunnarsson kommer alene med keeper, og får på merkelig vis satt pucken mellom beina på Joyce. Det er 2-0, og jubelen i Furuset Forum er mer preget av lettelse en av glede.

VIFs Jonas Oppøyen forsøker å overliste Manglerud Stars Kris Joyce i første periode. Foto: André Kjernsli

VIF er verdenskjent i GET-ligaen for å spille dårlige midtperioder. Men sånn er det ikke i dag. Bare et par bytt etter forrige scoring er det klart for periodens tredje mål, denne gangen er det kaptein Tobias Lindstrøm som melder seg på scoringslista.

VIF vinner altså midtperioden etter å ha satt tre pucker bak en ellers god Kris Joyce. VIF-supporterne har endelig fått se noen av det gode spillet som har vært litt fraværende hos Enga i det siste.

Skuddstatistikk 2. periode VIF: 10 M/S: 8

— Vi må holde trykket oppe

VIF-festen fortsetter i siste periode. Kampen har hatt mange utvisninger, og i et overtall spille Stefan Espeland en smart pasning til Lindstrøm. VIF-kapteinen er drepende effektiv. Lindstrøms andre for kvelden, og hjemmelagets fjerde mål mot Manglerud Star.

Vålerengas Filip Gunnarsson (i midten) gratuleres av lagkamerater etter at han kom på scoringslista igjen. Foto: André Kjernsli

Etter dette kan det virke som om lagene ser seg fornøyd med kveldens innsats, og at fokuset nå rettes inn mot neste kamp. I perioder fikk vi se hvor gode VIF kan være. Og det trengs dersom østkantklubben skal gjøre alvor av å ta hjem «bøtta» i år.

Når VårtOslo snakker med Colin Spaberg Olsen er det ihvertfall ingenting i veien med motivasjonen før neste kvartfinale mot M/S førstkommende onsdag.

— Vi er godt fornøyd. Nå må vi holde trykket oppe i neste kamp og ikke tro at dette kommer av seg selv, sier Vålerenga-spilleren.

Skuddstatistikk 3. periode VIF: 8 M/S: 8

VIFs beste: Jonas Oppøyen

M/S Beste: Tord Thoresen

Kampfakta: 1. periode: Ingen. 2. periode: 1-0 (29.26) Andreas Heier (Thomas Olsen, Daniel Sørvik), 2-0 (33.31) Filip Gunnarsson (Brede Csiszar, Jonas Oppøyen), 3-0 (36.20) Tobias Lindström (Martin Røymark, Mats Trygg). 3. periode: 4-0 (44.25) Lindström (Stefan Espeland, Oskar Ekelund). Dommere: Owe Lüthcke, Ringerike og Tommy Søstumoen, Storhamar. Utvisninger: Vålerenga 8 x 2 min. Manglerud Star 6 x 2 min.