Et samlet bystyre vil gjøre det lettere for leietagere i kommunale leiegårder og bli eiere av egne leiligheter. . Foto: Wikimedia Commons
Et samlet bystyre vil gjøre det lettere for leietagere i kommunale leiegårder og bli eiere av egne leiligheter. . Foto: Wikimedia Commons

Bystyret vil gjøre det lettere for kommunale leietagere å kjøpe egen leilighet

Et samlet bystyre ønsker å gjøre det enklere for kommunale leieboere å bli eiere av egne leiligheter. Nå ber de om en hastesak fra byrådet.

Publisert

I begynnelsen av desember fortalte VårtOslo historien om hvordan leieboerne i den kommunale bygården i Von der Lippes gate 15 på St. Hanshaugen vant retten til å kjøpe sine egne leiligheter etter et og et halvt års kamp.

Nå ber et samlet bystyre byrådet se på saken slik at det i framtiden skal bli lettere for leieboere å overta sine egne leiligheter når de legges åpent ut for salg.

Større gjennomgang av leieboernes situasjon

Allerede mens saken i Von der Lippes gate var på et tidlig stadium, engasjerte Rødt seg sterkt i saken. I et privat forslag til bystyret foreslo de tre bystyrerepresentantene Bjørnar Moxnes, Eivor Evenrud og Negar Enyati en regelendring hvor kommunen ikke skulle kreve en økonomisk garanti fra leieboere som ønsket å bruke forkjøpsretten til sine egne boliger.

I over åtte måneder lå forslaget til behandling i bystyrets finanskomité uten at noe skjedde. Like over nyttår ble forslaget endelig behandlet. Under behandlingen ble det klart at Rødt ikke fikk støtte for sitt forslag om å fjerne garantibestemmelsen i denne omgang. Komiteen gikk derimot enstemmig inn for å kreve en større gjennomgang av leieboernes situasjon i slike saker.

— Det må ikke være slik at kommunale regler skal gjøre det vanskelig for leieboerne å kjøpe sine egne boliger når de selges, sier Elin Horn Galtung (H).

Krever rask behandling

Horn Galtung og hennes bystyrekolleger ber derfor nå byrådet om raskt å utarbeide en melding for bystyret. Denne meldingen skal gå gjennom hvilke utfordringer og hvilke virkemidler kommunen har for å forenkle bruken av beboernes forkjøpsrett i framtiden.

Arbeiderpartiets Andreas Halse mener forslaget fra Rødt er viktig. Han mener også det er viktig å se saken i et større perspektiv.

— For oss er det viktig at det det skal bli enklere å gå fra å være leietager til å eie sin egen leilighet. Derfor ber vi nå byrådet om å sørge for at det blir gjort en rask og grundig gjennomgang av problemstillingen, sier han.

— Kommunen må trå til

SV-veteranen Ivar Johansen ser flere mulige løsninger for å få flere til å eie sin egen kommunale leilighet.

Bystyrerepresentant Ivar Johansen (SV). Foto: Arnsten Linstad
Bystyrerepresentant Ivar Johansen (SV). Foto: Arnsten Linstad

— Vi må vurdere en rekke tiltak som gjør at vi får flere saker som resulterer i forkjøpsrett for beboerne. Rødts forslag er et av flere, sier Johansen.

Han mener kommunen heller ikke skal se helt mørkt på saken om beboerne ikke får benyttet forkjøpsretten de har.

— Samtidig skal vi ikke anse det som et stort problem om noen forkjøpssaker havarerer og kommunen blir sittende med en gård. En leiegård har en betydelig verdi som kommunen kan velge å beholde fordi vi trenger flere kommunale utleieboliger. Eventuelt kommunen kan selge gården videre.

Byrådet er bedt om å komme tilbake til bystyret med meldingen innen utgangen av første halvår i år.

Powered by Labrador CMS