Midt i Bernt Ankers gate ligger en liten gjemt kulturskatt. Med en gang man kommer inn i bokhandelen, føles det som man blir tatt med til Berlin eller Edinburgh. Med europeiske impulser, er designet i butikken gjennomført.
Bøkene velter ut av hyllene, skinnstolene midt i rommet gir en hjemmekoselig følelse av å sitte hjemme i sin egen lesekrok, platespilleren tar deg med til andre tider og steder. Enhver bokelskers drømmebutikk.
Eieren, Pil Cappelen, forteller at det hele startet ved at både han og barndomsvennen Andreas Cappelen elsket bøker og ville tilby noe annerledes.
– Alle butikker blir likere og likere, og det er til slutt bare kjedebutikkene igjen, sier Pil, mens han henter «gatas beste kaffe» fra kaféen bakerst i butikken.
Annonse
Her fins det sære og sjeldne
Cappelens forslag er et alternativ for dem som elsker de unike og spesielle bøkene. Selv reiser de til utlandet med tomme kofferter på jakt etter de sjeldne, sære og fine bøkene man ikke finner i vanlige butikker. På denne måten får bokhandelen et helt unikt utvalg, og i hyllene finner man nye, brukte og antikvariske bøker på mange forskjellige språk.
I tillegg til dette selger bokhandelen Cappelens Forslags Konversasjonsleksikon, bind 1 og 2, et prosjekt som begynte på grasrota, men som etter hvert ble en internasjonal boksuksess.
Grasrotinnsamling ga boksuksess
På den store hyllen midt i butikken ser man to bind av konversasjonsleksikonet, håndlaget med skinn fra lokale bokbindere og med bidrag fra forfattere over hele Skandinavia. Pengene til det første bindet ble samlet inn med kronerulling.
– Nærmere en halv million kroner ble donert av tillitsfulle sympatisører», forteller bokhandler Pil.
Innsamlingen endte med å være den største crowdfunding-suksessen for en bok i Norge. Første opplag ble solgt ut på åtte dager, ingen kunne ane at prosjektet skulle bli en fulltreffer. Bøkene endte med å bidra til å redde butikken og er et litterært bidrag i særklasse. Med skribenter som George Saunders, Jarvis Cocker og Blixa Bargeld, fikk leksikonet også internasjonal annerkjennelse, og en tysk utgave av konversasjonsleksikonet slippes i februar.
– Akkurat nå må batteriene lades, for det er ekstremt mye jobb som ligger bak. Men man skal aldri si aldri, sier han med et lurt smil, på spørsmål om det fins planer for et tredje bind.
Åpner dørene for unike kulturtilbud
På grunn av designet og stemningen i bokhandelen blir lokalene lånt ut til forskjellige arrangementer. Blant annet har butikken blitt brukt til innspillinger av både NRK, TV Norge og BBC World Radio. Én onsdag i måneden arrangeres det som kalles Dødskafé, som rett og slett handler om at fremmede mennesker med behov for å snakke om døden, møtes og gjør nettopp det.
– Arrangementer som dette finner man ikke finner andre steder. De får låne lokalet gratis, nettopp fordi vi ser verdien av slike tilbud, forteller Pil.
I tillegg til salongsamtaler og boklanseringer, arrangeres også konserter i den lille bokhandelen. Noen ganger finansieres disse med utgangspenger i stedet for inngangspenger. Gjestene betaler på veien ut, ikke inn, dersom man vil.
– Vi satte en veiledende pris, men dersom du ikke liker det du hører eller er blakk, så behøver du ikke betale noen ting. På den forrige konserten vi hadde her, endte det med at alle som var her betalte 150 kroner. Det er utrolig tøft, fordi vi ser at dersom man gir folk valget, så velger de å være kule.
– Vi valgte å være ærlige
Men det kan være utfordrende å drive en uavhengig bokhandel, og etter en tøff høst bestemte de to kameratene seg for å gjøre noe litt utenom det vanlige. De postet et innlegg på Facebook der de annonserte «konk-o-meteret».
– Det er jo egentlig en veldig lite norsk ting å gjøre, sier Pil Cappelen, mens han viser frem en liten innretning i vinduet, som oppdateres ukentlig for å vise folk hvor langt unna butikken er konkurs.
– Man skal som regel ikke vise at man sliter, i hvert fall ikke på sosiale medier. Men vi valgte å være ærlige, fordi det minner folk på at de må ta aktive valg for å få det bybildet de ønsker seg.
Responsen på dette var enorm, og salget økte. Derfor fant kameratene ut at de gjerne ville gi noe tilbake i juletiden. De postet et innlegg på Facebook, der de skrev at dersom folk slet med å få råd til gaver i desember, så kunne de komme innom Cappelens Forslag og få en gratis utgave av konversasjonsleksikonet.
Resultatet var at andre kunder begynte å kjøpe konversasjonsleksikonene og la de igjen til andre.
– Denne butikken er gull
– Det er en typisk ting som skjer her, som ikke skjer andre steder. Vi sier i utgangspunktet at vi trenger hjelp, og når vi får den hjelpen, vil gi gjerne gi hjelp til andre. Det fører til at folk hjelper enda mer. Det er et eget fellesskap.
Under intervjuet kommer en kunde bort, ser på innehaver Cappelen og sier: Denne butikken er gull. Helt magisk. Måtte den aldri legge ned! Hun forteller at hun er fra Tromsø, men alltid passer på å besøke Cappelens Forslag når hun er i Oslo. – Det er ikke noe sted som likner på dette, sier hun.
– Der kan du se, vi kan jo ikke legge ned når vi har slike kunder! avslutter Pil Cappelen med et smil.