Truls Gulowsen med hunden Bill. Gulowsen sender en stor takk til alle ildsjelene som har holdt ideen om verning av Østmarka gående i snart 20 år.

Jubler over landets første bynære nasjonalpark: – Gratulerer Oslo

– Vi sender en stor takk til ildsjelene som har holdt denne ideen varm i snart 20 år. Det er godt å se at innsatsen gir resultater og at naturvern nytter, sier leder for Naturvernforbundet, Truls Gulowsen. 

Publisert

Fredag ble det klart at deler av Østmarka fredes, ved at regjeringen oppretter Østmarka nasjonalpark og Østmarka friluftslivsområde i Oslo og omegn. Dette er den første nasjonalparken i Norge som ligger så tett på en storby.

– Gratulerer Oslo, Østmarka, skogen, naturavtalen, klimaminister Bjelland-Eriksen og alle artene som trenger store sammenhengende naturområder som levested, uttrykker en glad leder Truls Gulowsen i en meddelelse fra Naturvernforbundet.

– Bra for naturen, folk og folkehelsen

Nasjonalparken og friluftsområdet fører til at et område på til sammen 71 kvadratkilometer blir vernet.

Blant annet innlemmer man det eksisterende Østmarka naturreservat og deler av Spinneren friluftslivsområde. I tillegg oppretter man et friluftslivsområde vest og nord for nasjonalparken. Dette innlemmer resten av Spinneren friluftslivsområde og hele Hauktjern friluftslivsområde.

– Vi verner Østmarka både for å bevare naturen i seg selv og for å sikre at befolkningen i fremtiden har tilgang til mer intakt natur for rekreasjon, friluftsliv og fysisk aktivitet, uttaler klimaminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i en pressemelding.

– Vernet bidrar også til å nå det nye globale målet om 30 prosent bevaring. Dette vernet er bra for naturen, bra for folk og bra for folkehelsen, fortsetter klimaministeren. 

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen sier at Østmarka vernes for å bevare naturen, og for å sikre at befolkningen i framtiden har tilgang til mer intakt natur.

– Nå legger vi en beskyttende vinge rundt skogen vår og sikret dermed dette natur- og friluftsområdet for fremtidige generasjoner. Østmarka vil bli en helt unik og bynær nasjonalpark som du til og med kan besøke med T-banen, sier Oslos miljøbyråd Marit Vea (V) til NTB.

– Blir spist opp bit for bit

Ideen om nasjonalpark i Østmarka kom for første gang for over 70 år siden. Det er noe Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA) har jobbet med i lang tid, men den formelle prosessen startet med et forslag fra Østmarkas venner i mai 2012.

– Dette er et eksempel på at vi må tenke stort og langsiktig, for naturen blir spist opp bit for bit. Hvis vi ikke tar store grep i tide så forsvinner mulighetene for å redde sammenhengende økosystemer for ettertiden, uttaler Sigmund Hågvar.

Han er professor emeritus fra Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet, og sitter i styret i Østmarkas Venner og Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.

– Noen må se mulighetene for å redde de siste gjenværende naturområder i tide. Det var ikke myndighetene, men den lille organisasjonen Østmarkas venner som så potensialet og klarte å informere og inspirere myndighetene til å gå inn for saken, fortsetter Hågvar og legger til:

– Hvis det er noen som skulle være kritiske til dette vernet kan jeg betrygge om at det er godt faglig forankret. Det er også kulturminner som del av vernet, og det er jo mange opptatt av. Dette er vår gave til fremtiden.

– Stor takk til ildsjelene

Det var i januar i år at NOA sendte inn sin siste høringsuttalelse til statsforvalteren i Oslo og Viken. Der la de vekt på hvor viktig vernet er for natur- og friluftlivsverdier i området, og for å nå mål for vern på nasjonalt og internasjonalt nivå. 

Uttalelsen understrekte også at dette var siste sjanse til å få en nasjonalpark i de lavtliggende skogene på Østlandet.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen ute på tur sammen med leder i Østmarkas Venner, Helga Gunnarsdóttir, i forbindelse med at deler av Østmarka blir nasjonalpark og Friluftslivsområde.

– Vi sender en stor takk til ildsjelene som har holdt denne ideen varm i snart 20 år. Det er godt å se at innsatsen gir resultater og at naturvern nytter, sier Naturvernforbundets Truls Gulowsen.

Fram til nå har nasjonalparkene i hovedsak dekket fjellområder, og områder langt unna det sentrale østlandsområdet. Det har vært få store sammenhengende verneområder i lavlandet i Sør-Norge.

Østmarka nasjonalpark er vernet etter naturmangfoldloven og dekker 54 kvadratkilometer i kommunene Oslo, Nordre Follo, Lørenskog, Rælingen og Enebakk.

Powered by Labrador CMS