8. mai la Siv Jensen, på vegne av regjeringen, ned krans for falne soldater i verdenskrigene. Men hun nenvte ikke sviket mot krigsseilerne.
Tyske Wehrmacht kapitulerte i Lüneburg 4. mai 1945. Og det var ikke gitt at de tyske styrker i Norge ville kapitulere.
7. mai om kvelden gikk Lalla Carlsen på Chat Noirs scene og sang «Norge i rødt hvitt og blått» med mange tyske offiserer i salongen. Hun avsluttet med å spasere inn med et norsk flagg.
Neste dag var den tyske kapitulasjon i Norge et faktum. Uten det blodbadet mange hadde fryktet. En kombinasjon av klokskap, sindighet på begge sider.
Da er det bare naturlig at denne dagen brukes til å bekranse krigsseilermonumentet på Bygdøynes – foran «Fram», «Kon Tiki» og «Norsk Maritimt Museum», som det nå heter.
Annonse
Krigsseilerne ofret alt, men mange ble sviktet
Krigsseilerne og handelsflåten var Norges absolutt største bidrag til alliert seier. Og det var de som brakte det største offer. Nesten 4000 mistet livet. Og mange av de som overlevde fysisk, bar de krigen med seg til graven. I form av problemer med nervene og alkohol. Mange endte som uteliggere.
Finansminister Siv Jensen nevnte dette i sin tale. Og hun trakk linjene til dagens krigshelter i Afghanistan. Og hvordan deres innsats gjør det mulig for oss å leve i frihet. Kunne ha de meninger vi vill – uten frykt.
Hun nevnte ikke det som kanskje var det norske samfunns største svik – at krigsseilerne og deres etterlatte ikke ble betalt som lovet. Og at mange ble latt i stikken.
Dagens hovedtaler journalist Ole Torp var tydelig på dette. Og han hadde litt erfaring – hans far seilte ute under krigen. Ble torpedert en gang. Men hadde veldig vanskelig for å snakke om det.
100 år siden Norge ble trukket inn i første verdenskrig
I år er et spesielt år – fordi det er hundre år siden Norge ble trukket inn i første verdenskrig ved at Tyskland erklærte uinnskrenket ubåtkrig. Norge var nøytralt, men ble allikevel med. Fordi vår handelsflåte fraktet varer og forsyninger.
Nesten halvparten av den norske handelsflåten ble senket og nesten 2.000 sjøfolk mistet livet. I en krig Norge ikke var med i. I ettertid er mange redere blitt kritisert for å ha gamblet med sjøfolkenes liv. For egen fortjeneste.
Det hadde lykkes å finne frem til to etterkommere av sjøfolk fra første verdenskrig. Blant annet et oldebarn. De la ned blomster på hornminen - minnesmerket etter 1. verdenskrig.
KNM «Alta» kom på besøk
Det ble en fint arrangement på Bygdøynes i kraftig og kald vind. Men her var mange sjøens folk som kan kle seg fornuftig.
For anledningen hadde også KNM «Alta» tatt turen over havnebassenget. Hun lå flott og flaggsmykket (såkalt «stor flagging») ved kai. Seremonien ble ledet av Norsk Maritimt Museums leder Tove Wefald pedersen. Det ble lagt ned kranser fra en rekke organisasjoner.