Klokkenisten Laura Marie Rueslåtten inne i klokkespillet. På t-skjorten hennes står det: "I solemnly swear that I am up to no good". VårtOslo tipper byens befolkning er uenig. Foto: André Kjernsli

Vil du bestemme hvilke melodier som skal spilles fra rådhusklokkene i julen? Nå har du sjansen!

Da David Bowie døde, spilte hun musikk av soloartisten. Ved Nobelprisutdelingen, feirer klokkene prisvinneren. Nå er det jul, og du kan være med å bestemme tonene.

Publisert

Høyt oppe i det østre tårnet i Oslo Rådhus sitter Laura Marie Rueslåtten (34). Det er hun som sørger for de vakre melodiene som strømmer ut av de i alt 49 klokkene i Rådhuset. I tillegg til å slå hvert kvarter og hver hele time, noe som selvfølgelig er programmert, kan de som befinner seg i nærheten høre et stort utvalg av melodier, gamle som nye.

Laura Marie Rueslåtten er utdannet klokkenist og tok sin utdannelse i Danmark. Hun er en av to i Norge som har solistutdannelse, det betyr at hun har sju års studier bak seg. Danskene har en utdanningsinstitusjon av i alt fire skoler på verdensbasis som tilbyr denne utdannelsen.

Laura Marie Rueslåtten foran instrumentet hun øver på. Foto: André Kjernsli

— Jeg har spilt og laget lyder så lenge jeg kan huske. Men da jeg oppdaget klokkespillet visste jeg at dette var noe jeg måtte lære mer av. Ingen andre instrumenter har så mange over- og sekundærtoner, forteller hun med stor innlevelse.

Noe av musikken programmerer hun inn på forhånd, men første lørdag hver måned spiller hun live. Det sammen gjøre hun hver søndag i juni, juli og august.

En av de 49 klokkene. Foto: André Kjernsli

Klokkespillet er byens stemme

Klokkespillet brukes i mange ulike sammenhenger. Det kan være i forbindelse med store hendelser, som Nobelprisutdelingen.  Det brukes også i forbindelse med sorg, der 22. juli 2011 selvfølgelig peker seg ut. Det ble også spilt musikk av David Bowie, da han døde, og Kraftwerk i forbindelse med deres konserter i Operaen.

— Jeg spiller alltid live i slike sammenhenger, sier Laura Marie.

Akkurat nå øver hun inn musikk som skal brukes i forbindelse med nobelprisutdelingen. Der er det musikk av Lee Cobb som står på programmet.

På toppen av det østre tårnet (til venstre i bildet) ser vi klokkespillet. Foto: André Kjernsli

Spiller nyere musikk

Det er en ganske vanlig oppfatning at klokkespillet har noe religiøst ved seg, men det er altså ikke tilfelle.

— Dette handler kun om musikk, sier Rueslåtten.

Det er egentlig ikke så spesielt at hun spiller nyere musikk. Klokkespillene har siden opprinnelsen vært en kanal for samtidsmusikk, og slik er det også nå.

— De første klokkenistene var sin tids DJer, sier Oslos klokkenist.

Samtidig kan man noen steder se at det sniker seg inn litt politikk. – Etter uroen i den spanske regionen Katalonia, er det nå bare lov til å spille katalansk musikk på klokkespillet, sier hun, til stor frustrasjon for den lokale klokkenisten.

Laura Marie forteller at hun hører på all slags musikk, og at hun henter en del inspirasjon fra ulike sjangere. Det er mange flotte harmonier i rockemusikken, så der er det lett å finne idéer.

—  Akkurat nå hører jeg mye på det norske jazzprog-metallbandet Shinings siste utgivelse.
Video: Alexandra Bråten

Publikum kan bestemme julemusikken

Det er ikke slik at klokkenisten er helt enerådende over hva som skal spilles. Nå er det igjen mulig for publikum å sende inn ønsker om hva de vil høre i forbindelse med adventstiden/julen.

Klokkenisten setter sammen et program basert på innkomne forslag, og en vinner blir trukket ut fra denne listen. Vinneren blir invitert til Oslo Rådhus og får være til stede og høre sin melodi spilles live.

Forslag sendes til: postmottak@rft.oslo.kommune.no eller via Facebooksiden «Rådhuset i Oslo».

Frist for innsendelse er tirsdag 27. november.

Powered by Labrador CMS