Daglig leder Arne Sandø (til v.) og markedssjef Glenn Jensen i VIF hockey foran det som etterhvert blir nye Jordal Amfi. Foto: André Kjernsli

— Det handler om mer enn hockey. Vi har et samfunnsansvar, sier ledelsen i VIF hockey

— Vålerenga-fans bor ikke lenger bare i gangavstand til Amfi`n. Det betyr at vi i fremtiden vil kunne se klubben gjøre lokale aktiviteter langt unna Jordal, sier daglig leder Morten Sandø i VIF hockey.

Publisert

VårtOslo møter Morten Sandø (45), daglig leder og Glenn Jensen (31) tidligere VIF-keeper, habil danser og markedssjef i klubben, i den provisoriske brakkeriggen som fungerer som kontorer inntil nye Jordal Amfi er på plass.

Kvelden før har VIF gått på et surt tap mot Lillehammer, så vi bruker et par minutter på å fordøye det. Men vi møtes ikke for å snakke om sesongen så langt.

Vålerenga hockey

  • VIF ble stiftet i 1913 og ishockey ble en del av klubben i 1940-årene.
  • er Norges mestvinnende hockeyklubb
  • har 26 kongepokaler (NM) og 29 seriemesterskap
  • Jordal Amfi sto klart til vinter-OL i Oslo i 1952, og ble revet i 2017
  • i 1999 var Jordal en av flere arenaer som ble brukt da Norge arrangerte A-VM i ishockey
  • nye Jordal Amfi skal etter planen nå stå ferdig i 2020, to år forsinket

Men om alt det spennende arbeidet klubben har igangsatt, om historien, verdiene og selvfølgelig om nye Jordal Amfi.

Problemene på østkanten lever fortsatt

— Vålerenga har en unik plass i byen vår, sier daglig leder Morten Sandø.

— Og vi har hatt det i over 100 år. Alt ble jo tuftet på arbeiderklassen i Oslo øst, og har hatt utrolig mye å si for mange mennesker, sier den daglige lederen i Norges mestvinnende hockeyklubb gjennom tidene.

Her på det legendariske Sotahjørnet, øverst på Vålerenga, lå i sin tid serveringsstedet som var helt sentralt i stiftelsen av Vålerengens idrettsforening i 1913. Kaféen ble revet i 1956. Nå er kiosken som ble oppført etterpå forfallen og sliten. Foto: André Kjernsli

— Nå er det plutselig trendy å bo her på østkanten. Men det betyr ikke at problemene er borte. De er bare annerledes. Nå er det snakk om tidspress, utenforskap, ensomhet og utrygghet. Dette må og skal VIF hockey være med å ta ansvar for i tiden fremover, sier Sandø.

De som følger litt med vet at Vålerenga hockey har vært gjennom noen tøffe år. Sportslig sett har laget levert under det både klubb og fans kan like. I tillegg til dette har klubben slitt med økonomien.

— Vålerenga er ikke noe utbyttemaskin

— Det er viktig å oss å få frem at klubbens tidligere eiere har gjort en fantastisk innsats for klubben de senere årene, sier markedssjef Glenn Jensen.

— Det er ikke godt å si hvor klubben hadde vært uten dem. Samtidig har vi nå fått på plass nye eiere, det gir klubben arbeidsro. Dette på tross av at klubben dessverre må spille enda en sesong i Furuset Forum, sier den tidligere keeperen.

Nye Jordal Amfi slik arkitektene har sett det for seg. I 2020, to år forsinket, skal Vålerengas nye hjemmebane stå klar. Nøyaktig der den gamle OL-arenaen fra 1952 lå. Illustrasjon: Hille Melbye arkitekter

— De nye eierne har gått inn i klubben basert på et ønske om å ta samfunnsansvar. Vålerenga hockey er ikke en utbyttemaskin. Her er det andre motiver, og det skal dessuten investeres nedover i organisasjonen, sier Glenn Jensen.

De senere årene har norsk klubb-og landslagshockey tatt steg fremover sett med sportslige øyne. Men det samme kan ikke sies om fasiliteter og organisasjon.

— Oilers er lokomotivet for hockey-Norge

— Ishockey er publikumsidrett nummer to i landet, sier Vålerengas markedssjef.

— Da må vi sørge for å tilby en pakke som er attraktiv for flere. Stavanger Oilers er sånn sett lokomotivet de andre klubbene ser til. I tillegg til at VIF snart får et nytt Jordal, er både Frisk og Stjernen i gang med nye haller. Dette vil antagelig føre til ytterligere løft for verdens raskeste lagsport, sier Jensen.

Da Jordal Amfi var OL-arena i 1952, ble kampene spilt med himmelen som tak. Foto: Oslo museum

— Vålerenga har fantastisk dedikerte fans som aldri svikter klubben sin, dette er kulturbærere som alltid kommer til å være viktige for klubben. Samtidig er det slik at klubben må trekke til seg nye grupper for å kunne ta tilbake tronen i norsk ishockey, skyter Morten Sandø inn.

— Men dette handler om mye mer en hockeykamp for oss, sier han.

— Det handler om tiden før, under og etter kampen. Det handler om å ta klubben ut til folket, fortsetter Sandø.

Vålerenga er spredt rundt hele byen

— Våre fans bor ikke lenger bare i gangavstand til Jordal, supplerer Glenn Jensen.

— De har spredt seg rundt i byen, og noen har flyttet ut av byen. Du finner dem i Nittedal, på Romerike og til og med i Bærum, fortsetter Jensen.

— Det betyr at vi i fremtiden vil kunne se klubben gjøre lokale aktiviteter langt unna Jordal.

Ved de olympiske ringene fra Oslo-OL i 1952 står nrakkeriggen som huser VIF hockeys midlertidige kontorer. Foto: André Kjernsli

— Alt handler om på ta vårt samfunnsansvar på alvor, sier Morten Sandø.

— Det betyr at når vi nå jakter på samarbeidspartnere, så ser vi etter de som deler disse tankene med oss, fortsetter han.

— Men selvfølgelig handler dette også om eksponering for våre partnere, men ikke bare det. Vi ser heldigvis at det finnes slike bedrifter der ute, sier den daglige lederen.

— Opplevelser, miljø og samhold

Da siste kamp ble spilt på Jordal Amfi 7. januar 2017, rant det mange tårer nedover de bratte trappene på Amfi´n. En æra i norsk idrett var for all tid over. Samtidig visste alle at det fra asken vil reise seg et nytt Jordal Amfi i relativt nær fremtid. Det har vært mye klabb og babb i prosjektfasen, men nå tyder det meste på at byggeprosessen holder jevnt tempo.

— Klubben og Oslo Kommune har et uttalt mål om å bidra til inkluderende aktivitet, samhold og trivsel for Oslos innbyggere. Sammen skal de synliggjøre Oslo som en attraktiv kultur- og idrettsby, sier Morten Sandø.

Klubben og Nye Jordal skal fremme bruken av innovativ miljøteknologi samt fremme Oslo som miljøhovedstad, får VårtOslo vite.

— Med nye Jordal Amfi på plass vil VIF hockey blitt et nav for opplevelser, miljø og samhold i «nabolaget Oslo», avslutter daglig leder Sandø.

Powered by Labrador CMS