- Det er ikke synd på meg, sier Erik Engen. Foto: André Kjernsli
- Det er ikke synd på meg, sier Erik Engen. Foto: André Kjernsli

Erik Engen (46), radiostemmen som fikk kreft

– Det er faktisk slik at når du fjerner hele prostataen blir du garantert impotent – i hvert fall for en god stund. Dette er underkommunisert, sier Erik.

Publisert

Erik Engen (46) er for de fleste kjent som radiostemmen som holder orden på trafikken i og rundt Oslo. Gjennom de siste 20 årene i P4, NRK Østlandssendingen, og nå Radio Metro, har han antageligvis bygget opp et renommé som den mest kompetente trafikkreporteren i norsk radio.

Det ikke alle vet er at de siste to-tre årene har gitt Erik mer innhold og utfordringer enn hva de fleste av oss setter pris på. Sommeren 2016 begynte Erik å kjenne litt på at noe ikke var helt som det skulle.

Fakta:

Prostatakreft rammer først og fremst eldre menn og har økt i takt med antallet eldre i befolkningen. Det er sjeldent at menn under 50 år får denne krefttypen.

I 2017 fikk 4983 menn prostatakreft i Norge. Denne kreftformen er den som rammer flest menn og flest totalt i Norge, uavhengig av kjønn.

Rundt én av åtte menn vil få påvist prostatakreft i løpet av sin levetid. Det var over fire ganger så høy forekomst av prostatakreft i 2016 som på 1950-tallet, og antallet tilfeller øker i alle aldersgrupper. Antall tilfeller av prostatakreft er beregnet å øke med godt over 40 prosent frem mot 2030 – til totalt over 7 000 rammede hvert år.

– I situasjoner der det var naturlig å få ereksjon, ble dette en utfordring, sier Erik. Det faktum at min far døde av prostatakreft, med spredning, og min farfar av samme krefttype, vekket hypokonderen i meg, forteller han.

Erik Engen bak spaker og mikrofoner i Radio Metro. Foto: André Kjernsli
Erik Engen bak spaker og mikrofoner i Radio Metro. Foto: André Kjernsli

Symptomer prostatakreft:

  • Tynn og svak urinstråle
  • Hyppig vannlating
  • Vanskelig å tømme urinblæren
  • Blod i urinen eller sædvæsken
  • Smerter i rygg og skjelett
  • Allmennsymptomer som tretthet og vekttap

– Fjern alt!

Etter å ha gjennomgått ulike tester og biopsi, ble det til slutt slått fast at Erik hadde fått samme krefttype. – Noe hjelp fikk jeg fra det offentlige, men noen tester tok jeg også privat på grunn av lang ventetid. Jeg dro ned på Oslo Legevakt og sa at nå må jeg ha hjelp, sier Erik.

Diagnosen fikk han i september 2016, og 3. januar året etter lå han på operasjonsbordet. – Det finnes ulike behandlingsformer, men jeg ville ha kreften ut av kroppen, så derfor ba jeg de fjerne alt, forteller Erik.

Du blir impotent

Operasjonen gikk bra, men Erik går til faste kontroller og skal gjøre det en stund til. Litt avhengig av behandlingsform, er det ulike bivirkninger som vil melde seg.

– Det er faktisk slik at når du fjerner hele prostataen blir du garantert impotent – i hvert fall for en god stund. Dette er underkommunisert, sier Erik.

Det er en del hjelpemidler som er tilgjengelige, men de gir varierende resultater. Piller, pumper og sprøyter er blant mulighetene. – Det er litt ugreit å dra frem disse hjelpemidlene midt i akten, sier Erik. Romantikken er borte, det handler mer om et samarbeid med partneren, fortsetter han.

Mange kjenner Erik Engen som fast programvert på Radio Metro
Mange kjenner Erik Engen som fast programvert på Radio Metro

Det er ikke synd på meg

Erik er, i tillegg til jobben i Radio Metro, quizmaster noen kvelder i uken og ihuga Vålerenga-supporter. Han vokste opp på Godlia, på beste østkant, og er veldig opptatt av alt som skjer i byen. Hvordan ser han på seg selv og livet sitt nå? 

– Meg er det ikke synd på, sier Erik, med overbevisning. Jeg har blitt operert og er frisk igjen! Det er klart jeg hadde mine stunder etter at diagnosen var et faktum, og det hjalp ikke at jeg var praktiserende alkoholiker på den tiden. – Jeg har for øvrig ikke drukket alkohol på 414 dager, sier Erik.

Sjekk deg!

For mange menn er det å gå til lege noe man helst utsetter i det lengste, noe som i verste fall kan få fatale konsekvenser.

– En finger i baken kan være det som gjør at prostatakreft blir oppdaget på et tidlig stadium, sier Erik. Det må bli slutt på å dra det machokortet. Sjekk deg neste gang du skal til legen! For din og dine nærmestes skyld, sier Erik.

Powered by Labrador CMS