Snorre Solberg Austbø gikk på Jobbsjansen i 2016. Nå jobber han fast hos Pingvin Klima og stortrives. Foto: André Kjernsli
Snorre (23) fikk seg jobb gjennom Vålerengas jobbkurs. – Jeg kom meg opp av sofaen og gikk ned fra 90 til 76 kilo
Jobbsjansen til Vålerenga Fotball Samfunn gir unge deltagere en fot i arbeidslivet. – Det eneste som er vanskelig er å stå opp om morgenen, sier Snorre.
Fotballsesongen er over, men det er full aktivitet i Vålerengas kontorer på Intility arena. VårtOslo har tatt turen innom samfunnsavdelingen til VIF-fotball. Her treffer vi deltakere i arbeidstiltaket Jobbsjansen, unge mennesker som av ulike årsaker ikke passer inn i dagens skolesystem eller som sliter med å finne en jobb.
– Er du motivert, er dette en kjempesjanse til å komme seg ut i arbeidslivet, sier Egil Bjørnæs (19). Han er takknemlig for å ha kommet med i Jobbsjansen. Her lærer han om kommunikasjon, konflikthåndtering og førstehjelp. – I tillegg har jeg fått flere venner her.
Fant ikke plassen sin
Egil er Kjelsås-gutt og vokste opp i et ski- og fotballmiljø han aldri passet inn i. Da var det lett å falle litt utenfor.
– Når du vokser opp på Kjelsås og ikke bryr deg om idrett, kan det være vrient å finne plassen sin. Men i 11-12 års alderen oppdaget jeg rollespill. Der lærte jeg å utfordre meg og gå ut av det trygge. Nå er jeg en av seniorspillerne og har ingen planer om å slutte.
Annonse
Søkte på mange jobber uten hell
Etter å ha fullført Foss videregående skole, ble det et år på Bjerkely folkehøgskoles spillutviklingslinje. – Oppholdet ga meg motivasjon til å søke jobber, men å få en jobb var ikke så lett, forteller Egil.
Gjennom samfunnsavdelingen til Vålerenga er han nå i praksis som assistent i aktivitetsskolen på Grefsen skole. Han passer på at barna har det trygt og bra. – Jeg trives veldig godt og kan tenke meg å ta en utdanning etter hvert, som gjør meg enda bedre rustet til å jobbe med barn, sier han.
Sju av ti som fullfører kommer ut i jobb
Jobbsjansen startet i det små i 2006, oppgir Maren Vik Edvartsen (39), prosjektleder for Jobbsjansen. Nå tar de inn 15-20 unge mennesker i alderen 17-25 år, to ganger i året. De kommer via NAV, via venner eller gjennom VIF.
– Vi har individuelle samtaler og kartlegger deltakerne nøye i forhold til motivasjon. 70 prosent av dem som fullfører, kommer ut i jobb, det er et tall vi er stolte av, sier Edvartsen.
Begynte å skulke skolen i fjerde klasse
På lageret hos Pingvin Klima suser Snorre Solberg Austbø (23) rundt på trucken. Han var deltager i Jobbsjansen i 2016. Snorre gikk glipp av mye skolegang.
– Jeg begynte egentlig å skulke skole allerede i fjerde klasse. Da forstår du at jeg sliter litt i matte, sier han med et smil. Skolebenken var ikke noe for meg. Jeg har konsentrasjonsvansker, og det var umulig å sitte stille. Medisinene jeg gikk på i starten, gjorde meg syk.
Gikk ned fra 90 til 76 kilo
Gjennom Jobbsjansen fikk har et vikariat hos Ringnes, men da vikariatet gikk ut, ble det en del stillesitting, og Snorre sier at han kjente på depresjon. Etter å ha fått hjelp av NAV til å skrive en søknad på den jobben han har i dag, fikk han etter to intervjuer ansettelse.
– Jeg begynte i mai 2017 og ble fast ansatt før jul samme år. Jeg går over 20 000 skritt hver dag, og vekta er redusert fra 90 til 76 kilo, sier han fornøyd.
Lageret holder han orden på sammen med én til. – Sjefen er fornøyd med jobben jeg gjør, jeg stortrives og kan se for meg å bli her i noen år, sier Snorre.
– Det eneste som er vanskelig er å stå opp om morgenen. Jeg har tre vekkerklokker, men noen ganger ender det med at kjæresten må dra meg opp, forteller han.
Kombinasjon av teori og praksis
Lars Eirik Eggen (46) er daglig leder for Vålerenga Fotball Samfunn: – De første fem-seks ukene er deltagerne her på kontorene på Intility. Her snakker vi mye om hva som forventes når du er ute i jobb.
Etter hvert er det ut i praksis i ca. fem måneder. Der er de tre-fire dager i uken, men én dag hver uke stiller de på kontoret til Vålerenga. Under den felles lunsjen, kan deltagerne utveksle erfaringer og gi/få gode råd på veien.
Startet med Vålerenga mot rasisme
Vålerenga har etter hvert blitt en erfaren klubb når det gjelder å ta sosialt ansvar også utenfor banen. På midten av 1990-tallet tok Enga tak i det gryende rasismeproblemet. Det munnet etter hvert ut i Vålerenga mot rasisme, og i dag er det null-toleranse for rasisme i klubben.
En av dem som var med å meisle ut satsingen var reklameveteranen Svenning Vang (63). – Jeg har vært med til og fra siden 1996, og i Jobbsjansen har jeg vårt med de ti siste årene.
Svenning bidrar frivillig og hjelper deltagerne med å bli bedre på kommunikasjon samt å forstå sin plass i arbeidslivet og samfunnet for øvrig.
Realistiske og kortsiktige mål
– Det måtte jeg selv lære i oppveksten, sier Svenning.
Med foreldre i Frelsesarméen, ble Norge hans hjem. Det ble mye flytting.
– Jeg var bra i fotball. Da var det lettere. Er du god i idrett, står alltid døra åpen. Men det er jo ikke slik for alle.
– Noe av det beste med Jobbsjansen er at målene til deltagerne er realistiske og ikke ligger så langt frem i tid. De kommer i gang med noe. Der ligger mye av styrken i Jobbsjansen, avslører Svenning.