Køen strakk seg ned langs hele kvartalet da hundrevis av skuelystne oslofolk ville ta USAs gamle ambassade i nærmere øyensyn på lørdag. Foto: André Kjernsli
Køen strakk seg ned langs hele kvartalet da hundrevis av skuelystne oslofolk ville ta USAs gamle ambassade i nærmere øyensyn på lørdag. Foto: André Kjernsli

Kø rundt kvartalet under åpen dag i USAs gamle ambassade.

Hundrevis av mennesker ville se innsiden av USAs tidligere ambassade i Oslo da dørene ble åpnet for publikum lørdag. Se alle bildene.

Publisert

I regi av "Open Oslo 2018" ble dørene åpnet i det spesielle bygget på gamle Drammensveien, nå Henrik Ibsens gate 48, der amerikanerne tidligere hadde sin ambassade.

De fleste voksne osloborgere har et slags forhold til dette bygget vis-a-vis Slottsparken, men på langt nær alle har vært inne i det. Lørdag møtte flere hundre mennesker opp for å få en kikk på innsiden av det trekantede bygget på en trekantet tomt.

Ambassaden sto ferdig i 1959 og er tegnet av den modernistiske finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, som blant annet også har tegnet USAs gamle ambassade ved Grosvenor Square i London. Men også USAs legasjon i Storbritannia har flyttet ut av sitt Saarinen-tegnede bygg i hjertet av London, og bygget nytt i den sørvestlige bydelen Nine Elms.

Fasaden er fredet

En av utfordringene for Saarinen var at USA hadde kjøpt en trekantet tomt sentralt i Oslo. Men dette løste han elegant ved å tegne en trekantet ambassade i en hyper-modernistisk stil. Nå er USAs gamle ambassade i Oslo kjøpt av selskapet Fredensborg AS, som kontrolleres av eiendomsinvestoren Ivar Tollefsen.

Den gamle ambassaden må totalrenoveres, blant annet utskifting av omlag 570 vinduer. Fasaden på bygget er fredet av byantikvaren, som er i dialog med nåværende eieren Fredensborg om den videre prosessen.

SE ALLE BILDENE:

Inne i USAs gamle ambassade

Powered by Labrador CMS