— Hun var bevisstløs og leppene hennes var blå. Noen minutter senere snakket vi sammen som om ingenting hadde skjedd, forteller 47-åringen som ber VårtOslo kalle ham "Knut".
Nalokson-prosjektet ble startet i 2014 som en del av regjeringens overdosestrategi.
Fakta om nalokson:
Målet er at nalokson nesespray skal være tilgjengelig i kommuner med sprøytebruk.
Utdeling av nalokson nesespray er sammen med opplæring i hjerte-lungeredning de to sentrale tiltakene i såkalt kameratredning, livreddende tiltak for å behandle opioidoverdose før ambulanse kommer fram.
Legemiddelet nalokson er standard motgift ved behandling av overdose og brukes av ambulansetjenesten verden over.
Fra å være et prøveprosjekt i Oslo og Bergen er nalokson nesespray i 2019 utplassert i 35 kommuner. Nalokson er også utplassert i mange fengsler, samt i politibiler og i vektertjenesten.
90 prosent overlever ved riktig bruk
Først ut var Oslo og Bergen, men tilbudet med motgiften nalokson utvides stadig. I dag deles det ut Nalokson i drøyt 30 kommuner, og i Nasjonal overdosestrategi 2019-2022 står det skrevet: "Målet er at nalokson nesespray skal være tilgjengelig i alle kommuner med sprøytebruk".
I Oslo ble det ifølge Uteseksjonen registrert 1.280 naloksonutdelinger i 2019.
Annonse
I tråd med Oslo-standarden for overdoseforebygging jobbes det for tiden for full utrulling av nalokson-utdeling også i bydelene.
Dette mener eksperter er viktig blant annet på grunn av desentraliseringen av rusomsorgen som foregår i Oslo. Men også for å kunne nå ut til skjulte brukergrupper. Brukere som ikke assosierer seg med rusmiljøet på gata, eller som ikke benytter seg av lavterskeltiltakene i byen.
Tall fra nalokson-prosjeketet viser at snart 2.500 sprayer (på landsbasis) har blitt brukt til kameratredning siden oppstarten i 2014. Av disse overlever 90 prosent.
— Mange av de vi møter her i Brugata har selv hatt overdose eller sett andre overdosere på heroin og andre substanser. Mange har mistet noen, ikke sjeldent et tosifret antall venner og bekjente. Det kan sammenlignes med en krigssituasjon, sier Christoffer Røed.
Han er sykepleier, og har det overordnede ansvaret for utdelingen av nalokson nesespray i Uteseksjonen i Oslo.
Uteseksjonen har et bredt tilbud til rusmiljøet, men det er ikke alle som der og da ønsker hjelp til oppfølging av bosituasjon, rusbehandling eller annen problematikk.
— Vi opplever at det helt konkrete tilbudet om motgift mot overdoser kan øke interessen for dialog. På den måten fungerer naloksonutdelingen også som en døråpner for gode samtaler, forteller Røed.
— Noen er avvisende, andre sier de har sluttet å injisere, sier Elise Duus Molven.
Hun er opprinnelig barnevernspedagog, og er Røeds partner på dagens patrulje.
— Det er viktig for oss å fortelle folk i miljøet at dette i stor grad handler om å redde kameraten sin, sier Molven.
På hjørnet av Brugata treffer vi en del av det tunge rusmiljøet i Oslo. Politiet har akkurat vært innom for å spre folk. Men de samles igjen etter få minutter.
Politiets inngripen kan kanskje virke meningsløst. Men det er flere i rusmiljøet som sier de er glade for at politiet gjør dette.
Det bidrar til økt sikkerhet og mindre vold og uro, hevder brukere. Det er ikke alle som føler seg trygge i dette miljøet.
En av de VårtOslo snakker med på gata er "Knut" (47). Han vil ikke stå frem med fullt navn, men forteller at han har ruset seg i mange år.
— Forrige fredag satt min kjæreste gjennom 15 år et skudd heroin. Vi visste at dette var gode saker, men ikke at det var så godt.
— Etter kort tid gled hun over i bevisstløs tilstand, og reagerte ikke selv om jeg ga henne noen solide ørefiker, forteller 47-åringen.
— Leppene hennes ble også blå. Da bestemte jeg meg for å gi henne en dose nalokson. Jeg sprayet dosen i det ene neseboret hennes, og det tok ikke mange sekundene før hun begynte å komme til seg selv igjen, sier "Knut".
— Dere injiserer ikke samtidig altså? Det er lurt av dere å ikke gjøre, sier Uteseksjonens Christoffer Røed.
— Nei, det tar vi ikke sjansen på lenger, sier "Knut".
— Ringte dere ambulanse da? På nødnummer 113, spør Røed.
— Husk at det kan være andre og medvirkende årsaker til at en person kollapser, og at nalokson hjelper ikke mot annet en opiater, legger sykepleieren til.
Etter samtalen registrerer Christoffer Røed hendelsen på sin mobil, slik at Uteseksjonen og nalokson-prosjektet får korrekt statistikk.
Før Uteseksjonens folk går gir de "Knut" en ny pakke nalokson som 47-åringen putter i lomma.
Etter å ha snakket med en del i rusmiljøet og delt ut noen pakker med nalokson beveger vi oss bort fra Brugata i retning parkeringshuset på Oslo City. På vei dit møter vi en politibil som nok engang skal spre rusmiljøet for en stakket stund.