John Arvid Johansen jobber til vanlig ute i skjærgården, men var med som epleplukker i dag. Foto: André Kjernsli

Epleslang tømmer helt lovlig epletrærne i Oslos hager

Det regner med epler når gjengen fra Epleslang plukker epletrærne i Oslos hager. Ikke bare lager firmaet deilig eplemost. De skaffer også jobber til folk med rusproblemer og nedsatt funksjonsevne.

Det er en klar og fin høstmorgen i Oslo. Utenfor Frelsesarméens Jobben-kontor i Arups gate er en liten gruppe mennesker i ferd med å samles.

En minibuss kommer kjørende, og man kan høre den før man ser den. Det er daglig leder i Epleslang, Jon Magnussen som ankommer.

Daglig leder Jon Magnussen (t.v.) og Tony Sømarken (teamleder) fra Epleslang. Foto: André Kjernsli

Nordstrand er dagens mål

Jobben og Epleslang har inngått et samarbeid, og Jon er her for å plukke opp dem som skal være med å plukke epler.

Vi fyller opp bilen og setter kursen utover Mosseveien. Første adressen vi skal til, er en eplehage på Nordstrand, like ved kirken med samme navn. Bilen bråker en del. — Hvilken dato er det i dag, spør Jon.

– 23. september», lyder det fra bak i bussen.

– Da er det syv dager til vi får ny bil, og syv dager til denne bilen skal dø, sier han.

Mange oslohager bugner av epler på denne tiden av året. Foto: André Kjernsli

Varierende fangst

Vel fremme i en klassisk Nordstrand-hage, med et gammelt, hvitt hus, hopper vi ut av bussen. Epletrærne på baksiden har ikke mye å by på, men de tre trærne på fremsiden bugner av forskjellige eplesorter som ber om å bli plukket.

– Vi vet som regel ikke hvor mye epler vi kommer til eller hvor lett tilgjengelige de er, sier daglig leder Magnussen etter at han har skrudd av motoren på bilen. Det kan variere fra år til år, men det har også noe med størrelsen på trærne å gjøre. Er de veldig store, er det tyngre å riste løs eplene.

Det blir fort noen kasser epler i hver hage. Foto: André Kjernsli

Effektiv jobbing

De ansatte er raskt ute og i gang med å høste epler. Tomme fruktkasser settes frem, og store plastduker legges under trærne. Så er det bare å riste trær, enten med hendene eller med utstyr som er egnet til formålet, og plutselig regner det epler.

Det jobbes veldig effektivt, og alle vet hva de skal gjøre. Her står ingen og henger på raka. Det mumles om at dette var en hage med bra trær å høste fra.

Huseier Inger-Anne Almestad synes ordningen er helt super. Her passer hun på å sikre seg noen epler. Foto: André Kjernsli

Fornøyde hageeiere

– Vi har hatt Epleslang på besøk i flere år, sier Inger Anne Almestad. Hun er huseier og har tatt seg en tur ut for å hilse på. I fjor plukket vi faktisk selv, men i år hadde vi ikke sjanse til å få det til.

Hun synes det er bra at de fine råvarene blir brukt, og at det gir jobb til folk. – Jeg er selv oppvokst på en gård og er vant til matauk. Vi lagde faktisk eplesyltetøy her i huset i går, sier hun, før hun forsvinner inn med et fat epler hun rakk å sikre seg.

Det er bare et par år siden jeg var på ekte epleslang, ler Babette Horne Høstmark. Foto: André Kjernsli

Under det største treet finner vi Babette Horne Høstmark som finsorterer epler. – Jeg har vært på Jobben siden juni. Dette er første gangen jeg er med og plukker epler. Til vanlig jobber jeg med søm eller på kjøkkenet der.

Var nylig på ekte epleslang

– Det er ikke mer enn et par år siden jeg var på ekte epleslang, røper hun. Det var på Hvasser der vi har hytte. Eplene var så fristende, jeg klarte ikke å la være!

– Jeg ble tatt på fersk gjerning av eieren, og han ble ganske sinna. Heldigvis hadde jeg sykkel, så jeg kastet meg på den og kom meg unna i en fei!

Hun synes det er deilig å jobbe ute i frisk luft. I det hele tatt synes hun det er deilig å ha noe å gå til. – Jobben på Frelsesarméen og alle folkene som jobber der er nydelige, sier hun.

Dagens første hage er ferdigplukket og Tony Sømarken finner den neste adressen de skal til. Foto: André Kjernsli

Tok nye grep

Epleslang er en sosial entreprenør og ble etablert i 2012. De har tre enkle verdier de forsøker å etterleve: Å skape meningsfulle arbeidsoppgaver for folk med nedsatt funksjonsevne og folk med rusproblemer. I tillegg ønsker firmaet å være miljøvennlige og tilby topp kvalitet eplemost.

– Jeg ble ansatt i juli i år, og målet var å ha to arbeidslag som skulle jobbe fem dager i uken. Det var vanskelig å rekruttere folk i juli, så vi slet med rekrutteringen i begynnelsen.

Etter hvert ble Epleslang tipset om flere steder de kunne rekruttere fra, deriblant Jobben. Begge parter var positive til å teste det ut, det er de glade for i dag.

En egenutviklet app gir folkene i Epleslang full kontroll over hvor de har vært og hvor de skal. Foto: André Kjernsli

Skal plukke 20 tonn

– Mange av dem som er tilknyttet Jobben er positive til å jobbe for oss. Innsatsen er helt topp, folk har tatt sine roller, og det er verdiskapning hele veien.

Plukker de 20 tonn epler, er de der de må være for at dette skal kalles bærekraftig. Epleslang er litt bak skjema, men troen på at de skal klare det er stor!

Daglig leder hos Frelsesarméens Jobben, Jorunn Mathisen, stemmer i: – Vi fikk for en stund siden en telefon fra Epleslang som var på jakt etter folk som kunne hjelpe til med epleplukking.

– Jeg var litt redd for å love Epleslang for mye og sa at ja, vi kan jo prøve å få med oss åtte-ni stykker, men jeg vet ikke om det er så lett. Der tok jeg grundig feil.

Jorun Mathisen, daglig leder i Frelsesarmeen Oslo Jobben, er veldig glad for dette samarbeidet. Foto: André Kjernsli

– Prosjekt Epleslang har vært en suksess fra dag en. Vi har så mange ivrige epleplukkere, at vi til tider må avvise noen, da det ikke er plass i bilene. Det å være ute i frisk luft, gjøre noe som er nyttig og samtidig treffe masse hyggelige mennesker, har gjort dette til en suksess.

Plukker gjerne epler i 2020

Og i tillegg blir det litt ekstra penger i lommeboka for den enkelte. Jobben blir gjerne med neste år også.

Dagens fangst etter besøk i seks hager ble 46 kasser med epler som skal omdannes til deilig eplemost som du kan kjøpe i butikker i Oslo og en rekke andre byer.

Powered by Labrador CMS