Innehaver Angelique Heggheim har et tett forhold til mange av sine kunder. Foto: André Kjernsli

Angelique (30) og Sagene bokhandel er kåret til landets beste bokhandel

— Det var litt skummelt å holde tale, sier Angelique Heggheim i Sagene bokhandel. Nå kan hun og samboer Espen Munkebye smykke seg med at de driver landets beste bokhandel.

Publisert

I Arendalsgata, vis-a-vis Sagene kirke, har det ligget bokhandel siden før andre verdenskrig. I 2014 ble butikken også nominert til årets bokhandel av Den norske Forleggerforening, men nådde ikke opp. Men i år ble det derimot full klaff for de lille, men store bokhandelen.

Det synlige beviset på at Sagene bokhandel i Arendalsgata er årets bokhandel i Norge. Foto: André Kjernsli

— Jeg er glad det ikke gikk så lang tid fra vi ble nominert til selve tildelingskvelden. Det var både surrealistisk og superfint å bli nominert, men det var litt skummelt å få høre at jeg måtte holde tale på ett fullsatt Latter på Aker Brygge om jeg vant, sier Angelique Heggheim (30).

— Ut med servietter og inn med bøker

Siden i fjor har hun og samboeren Espen Munkebye (33) eid og drevet Sagene bokhandel.

Det er faktisk litt usikkert hvor lenge det har vært bokhandel her. Noen sier 1936, men det som er sikkert er at siden den gamle trebygningen ble erstattet med dagens murhus i 1940, har det vært bokhandel her.

— Jeg har drevet butikken siden 2013, og da var det ut med lys og servietter og inn med flere bøker, sier Heggheim.

Angelique Heggheim i samtale med stamkunde Nils Petter Mørland. Foto: André Kjernsli

— Vi meldte oss også ut av Fri bokhandel, en sammenslutning av selvstendige bokhandlere. De gjør mye bra, men har en distriktsvennlig profil som ikke passer for oss her i tjukkeste Oslo, forklarer Heggheim.

Partner både på jobb og i livet ellers, Espen Munkebye, traff hun via jobben. Han jobbet i en annen bokhandel som hadde samme eier, og etter hvert blomstret kjærligheten.

— Jeg har vokst opp i Lillesand, det var bokhandelen og biblioteket et sted som var viktig for meg, sier Nils Petter Mørland (43).

Han og sønnen Lars (7) er innom for å hente bøker som skal konsumeres i sommerferien.

— Fronter ukjente forfattere

— Til daglig er jeg teatersjef ved Brageteateret som er regionsteater i Buskerud. Teateret har en tydelig barne- og ungdomsprofil på oppsetningene, så jeg leser naturligvis en del av den typen litteratur, forteller Mørland.

Lars Mørland (7) fordyper seg i tegneserier mens pappa titter i bokhyllene. Foto: André Kjernsli

— Jeg bor i nærheten, bestiller ofte bøkene på Facebook-siden til Sagene bokhandel, og så stikker jeg innom og henter dem. Jeg bruker Sagene bokhandel litt fordi det er praktisk, men også litt av idealisme, sier teatersjefen.

— Også liker jeg at det er små forhold her, det er hyggelig å bli gjenkjent. Sagene bokhandel skal ha skryt for at de fronter en del ukjente, norske forfattere, sier Mørland, som selvfølgelig var klar over at de hadde vunnet den gjeve prisen fra forleggeforeningen.

I begrunnelsen fra forleggerforeningen legges det vekt på at Sagene bokhandel er blant de få frie bokhandlene i landet, og fremstår som en sterk, uavhengig, kompetent institusjon for språk- og leseglede.

— Favoritt i nærmiljøet

I tillegg fremheves Angelique Heggheim og Espen Munkebye for å ha løftet Sagene bokhandel til nye høyder ved å samarbeide tett med lokalmiljøet og næringslivet på Sagene.

— Årets vinner er en favoritt i sitt nærmiljø. Den har markert seg i bydelen sin som et sted hvor nye kunder sjarmeres av de ansattes engasjement og upretensiøse stil, mens kjenninger kommer igjen og igjen på grunn av god service, et håndplukket sortiment og kunnskap om bøkene. Bøkene dekker lokalet fra gulv til tak, det finnes noe for enhver leser hos vår vinner, sier Den norske Forleggerforening i begrunnelsen for å kåre Sagene bokhandel til landets beste bokhandel i 2019.

— Jeg har drevet butikken siden 2013, og da var det ut med lys og servietter og inn med flere bøker, sier Angelique Heggheim. Foto: André Kjernsli

Mange av kundene er faste, og på den måten blir forholdet mellom kundene og bokhandelen godt.

— Iløpet av de årene vi har drevet her har babyene til kundeen blitt skolebarn som har fått svart belte i karate, sier Heggheim mellom slagene.

— Vi merker at det er skoleferie nå. Både foreldre og besteforeldre kommer innom med barna. Det er hyggelig. Vi har fantastisk støttende kunder. Jeg fikk masse gaver da jeg gikk gravid, og vi får både vin og hjemmebakt brød, sier bokhandleren på Sagene og smiler.

— Vi driver i en bransje i endring, men vi ser absolutt en fremtid i denne bokhandelen. Sagene er en liten landsby inne i Oslo, det preger forholdet mellom kundene og oss, avslutter Heggheim.

Powered by Labrador CMS