- Byen har et stort behov for eiendommer. I tillegg er det lønnsomt og bra å eie, sier Raymond Johansen (AP). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Byrådsleder Raymond Johansen vil ta fem gårder fra eiendomsmilliardær til gammel pris

– Vi smeller til. Dette er mer enn et signal. For dette er bare starten. Kommunen har et stort behov, sier byrådslederen i Oslo.

Publisert

Dagens Næringsliv har avdekket at eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen har unnlatt å melde kjøp av en rekke leiegårder til kommunalt forkjøp, slik leiegårdsloven krever. Byrådet vil nå kreve forkjøpsrett for fem av disse leiegårdene, to i Observatoriegata ved Solli plass, og tre i Sven Bruns gate ved Holbergs plass.

– Oslo kommune er enig med Fredensborg (eiendomsselskapet til Tollefsen) om at meldeplikten er brutt i disse gårdene, sier Raymond Johansen (AP), til Dagens Næringsliv.

Det er Ivar Tollefsen og hans firma Fredensborg AS som nå får svi for at de ikke meldte inn gårdene til forkjøpsrett, slik loven krever. Foto: Lasse Åkerström

Får støtte fra Høyre

Etter at Tollefsen kjøpte gårdene, har boligprisene i Oslo steget kraftig, og gårdene er nå verdsatt til 250 millioner kroner. Men byrådet har ikke tenkt å betale så mye for dem.

Likevel krever kjøp av denne størrelsen avklaring i bystyret, noe Johansen akter å få. Etter alt å dømme, vil det gå greit. Allerede har byrådspartiene (AP, SV og MDG) pluss Rødt på vippen, flertall. I tillegg får de trolig støtte fra Oslo Høyre til å gjennomføre kjøpet, ifølge Dagens Næringsliv.

Utilsiktet fordel

Fredensborg på sin side er ikke særlig begeistret.

– Både Boligbygg og Eiendoms- og byfornyelsesetaten vet at de sannsynligvis ikke hadde kjøpt våre gården om vi hadde husket å melde inn gårdene til kommunalt forkjøp. At man nå i ettertid skal plukke opp en utilsiktet fordel eller straffes gjennom billige kjøp, er kanskje ikke den rollen kommunen skal ha, skriver konsernjurist Anders Tveter i Fredensborg, til Dagens Næringsliv.

Nå må byrådet og eiendomsmilliardæren bli enige om hva kommunen skal betale for de fem eiendommene. Blir de ikke enige, går saken mest sannsynlig til skjønnsretten.

Powered by Labrador CMS