Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen og selskapet Fredensborg, nå omdøpt til Heimstaden, erkjenner seks tilfeller der meldeplikt om kommunal forkjøpsrett ikke ble overholdt.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen fratas bygårder av bystyreflertallet
� Vi smeller til, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da forslaget ble fremmet. I kveld vedtar bystyreflertallet å bruke kommunal forkjøpsrett på fem bygårder ved Holbergs plass og nedenfor Solli plass.
Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen og selskapet Fredensborg har skaffet seg en lang rekke leiegårder i Oslo de siste to tiårene. Men i november i fjor ble det avdekket at flere av kjøpene Tollefsen og Fredensborg har stått bak ikke var meldt inn til kommunalt forkjøp slik loven krever.
Nå har Ap/SV/MDG-byrådet foreslått for bystyret at kommunen i første omgang sikrer seg kommunal forkjøpsrett i fem bygårder som opprinnelig ble kjøpt av Ivar Tollefsen og Fredensborg.
Prislapp på over 260 millioner
— Vi smeller til. Dette er mer enn et signal. For dette er bare starten. Kommunen har et stort behov, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tidligere i år.
De fem bygårdene det er snakk om, er henholdsvis Sven Bruns gate 1, 3 og 7 ved Holbergs plass og Observatoriegata 13 og 15 nedenfor Solli plass. Tilsammen omfatter de fem bygårdene over 50 leiligheter i tillegg til næringslokale og ikke utbygde loftsareal.
Annonse
Prislappen er samlet over 260 millioner kroner, men summen er betydelig lavere enn den antatte markedsverdien fordi Oslo kommune benytter seg av den lovfestede forkjøpsretten.
Men selv om det er et rødgrønt flertall som onsdag kveld vedtar å kjøpe de fem bygårdene, får de likevel betinget støtte fra Høyre, Venstre og KrF (men ikke Frp). I en merknad til finanskomitéens behandling, formulerer de tre borgerlige partienes medlemmer seg slik om kommunalt forkjøp av bygårdene:
"Vi støtter bruken av forkjøpsrett i dette tilfellet (Observatoriegata), fordi det er meldt behov for flere kommunale boliger i bydel Frogner på sikt. Vi vil likevel uttrykke bekymring for at konsentrasjonen av kommunale leiligheter i ett område kan bli for høy, for eksempel rundt Holbergs plass".
Bakgrunnen for byrådsleder Raymond Johansens uttalelse og beslutningen om at de fem bygårdene bare er begynnelsen på kommunale oppkjøp, er at Ivar Tollefsen og hans selskap Fredensborg granskes for å ha unnlatt å opplyse om kommunal forkjøpsrett ved kjøp av flere enn ti bygårder, skrev Dagens Næringsliv i fjor.
Det betyr at flere enn 600 leietakere i Oslo kan ha gått glipp av muligheten til å kjøpe leiligheten de har leid. Nå gransker kommunens eiendoms- og byfornyelsesetat en rekke eiendomstransaksjoner, der Ivar Tollefsen og hans selskap kan ha brutt meldeplikten.
Selskapet Fredensborg skiftet også navn i november i fjor, og heter nå Heimstaden. Tollefsen og hans selskap erkjenner at de ikke har overholdt meldeplikten ved kjøp av seks bygårder i Oslo.
Men Oslo kommunes planer om å kjøpe opp bygårder fra Ivar Tollefsen, til en langt lavere pris enn markedspris, har ført til en reaksjon fra eiendomsmilliardærens advokat.
— Både Boligbygg og eiendoms- og byfornyelsesetaten vet at de sannsynligvis ikke hadde kjøpt våre gårder om vi hadde husket å melde inn gårdene til kommunalt forkjøp. At man nå i ettertid skal plukke opp en utilsiktet fordel eller straffes gjennom billige kjøp, er kanskje ikke den rollen kommunen skal ha, skriver konsernjurist Anders Tveter i Fredensborg til Dagens Næringsliv.
Samtidig som Oslo kommune nå sikrer seg fem bygårder fra Tollefsen på kommunal forkjøpsrett, fremmer Rødt et lovforslag i Stortinget som en reaksjon på avsløringene rundt eiendomsmilliardærens oppkjøp av leiegårder i Oslo.
— Rødt har fremma et forslag på Stortinget om å innføre straffebestemmelser i lov om kommunal forkjøpsrett til leiegårder. I komiteen som behandler dette på Stortinget, har Ap, SV og Sp varsla støtte til forslaget, skriver Rødt i en uttalelse til VårtOslo.
Det innebærer at brudd på varsling av kommunal forkjøpsrett kan bli straffet med bøter eller fengsel. Forutsatt at flertallet på Stortinget vedtar en ny lov i tråd Rødts forslag.
— Rødts stortingsforslag belyser hvordan dagens lovverk er utformet for å fremme interessene til de rike og svekker vanlige folks muligheter til å skaffe en bolig, mener partiet i den boligpolitiske uttalelsen.