Rådhusets hemmeligheter:

Spesialkonsulent Sigrun Myrmellem har inntatt organistens plass, 16 meter over gulvet i Rådhussalen. Foto: Stig Jensen

Oslo Rådhus fikk ikke noe orgel til tre millioner ved åpningen i 1950, men orgelpipene står der ennå

Publisert

Et hammondorgel til 52 590 kroner måtte steppe inn for det planlagt pipeorgelet da Rådhuset ble innviet. Rådhusorgelet ble den siste lille biten som ikke kom på plass.

Da Oslo Rådhus sto ferdig i 1950, etter en byggeperiode på nesten 20 år, var det ikke bare den kunstneriske utsmykningen som ble lagt merke til. Rådhuset var godt planlagt, og de tekniske løsningene var gode og moderne.

Det var likevel ikke alt som ble som det var tenkt, selv ikke i Oslo Rådhus. Det var tegnet inn et pipeorgel plassert høyt oppe over rådhushallens gulv. Står du i rådhushallen, kan du den dag i dag se orgelpipene høyt oppe på veggen, både i det nordvestre og i det nordøstre hjørnet. Men noe orgel har disse pipene aldri vært tilknyttet.

Orgelet står der, ifølge bok

— I aller siste liten ble orgelet sløyfet for å spare penger. Tre millioner kroner var satt av til å få på plass et pipeorgel, men det var ikke penger nok til det. Det var kommet så langt i prosessen at i Carl Justs bok "Rådhuset i Oslo", som kom ut i forbindelse med åpningen av Rådhuset, står det at orgelet er på plass, forteller spesialkonsulent i Oslo kommune, Sigrun Myrmellem.

I kapittelet om rådhusorgelet, skriver til slutt Carl Justs medforfatter Olaf Platoufølgende: Det store hovedspillebord med fire manualer og pedal er bevegelig og står på trappeavsatsen under bombardepipene. Det kan skyves inn gjennom en gitterdør i vestveggen. Orgelet er bygd av orgelfirmaet J.H. Jørgensen i Oslo og har det mest moderne elektriske spillebordsystem.

Orgelpipene i Rådhushallen er dekorative, og passer utmerket inn, men musikk kommer det ikke ut av dem. Foto: Stig Jensen

Et hammondorgel ble redningen

Under den offisielle åpningen av Rådhuset 15. mai 1950, ble det fremført tre komposisjoner, alle vinnere av en utlyst komponistkonkurranse. Da festmusikken fylte rådhussalen på åpningsdagen, skjedde det uten luft i orgelpipene høyt der oppe i hjørnet. Vi fikk bli med Myrmellem opp til orgelplassen, der hun forklarer.

— I stedet for å sette inn det planlagte store orgelet, som orgelpipene var ment for, ble det kjøpt inn et hammondorgel for 52 590 kroner. Dette orgelet sto gjemt bak gitterdører i en nisje i det nordvestre hjørne.

Orgelplassen ser stusselig ut fra innsiden, men utsikten er fin. Foto: Stig Jensen

— Et nytt orgel avløste hammondorgelet i 1968, men heller ikke dette orgelet bruker de flotte orgelpipene. Orgelet ble flyttet til en nisje i det nordøstre hjørnet. Der satt organist Frank Hansen og spilte på hammondorgelet. Hver søndag ble det overført orgelkonsert fra Oslo Rådhus direkte på NRK radio. Det har blitt spilt orgelmusikk under arrangementer i rådhushallen, men det er lenge siden, sier Myrmellem.

Hun forteller at akustikken er vanskelig i rådhushallen.

Rådhusets arkitekter, Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson, hadde tegnet inn fem rom, 16 meter over rådhushallens gulv med plass til orgelanlegget. I dag ligger plassen bak orgelpipene tom, og gangen mellom det nordvestre og nordøstre hjørnet er en urørt, hemmelig gang.

Mellom orgelpipene kan du se ned på Rådhussalen. Om det ikke ble noe stort pipeorgel å spille på for organisten, så ble det i det minste god utsikt fra arbeidsplassen.

Powered by Labrador CMS