Ringnes Festsal. Her har det vært festet i snart ett hundre år. Det er kommet lyspærer i lysekronene, ellers er alt som i 1928. Foto: Immy Belle Rempis

I Ringnes festsal på Grünerløkka skjuler det seg kunstskatter og en spennende historie

Publisert

Fra stall til Ringnes festsal. Her er historien om festlokalet på det gamle Ringnes-bryggeriet.

I 1876 stiftet brødrene Amund og Ellef Ringnes bryggeribedriften Ringnes & Compani, sammen med finansmannen Axel Heiberg. De la bryggeriet til Grünerløkka, området som nå er Thorvald Meyers gate 2.

AS Ringnes bryggeri ble stiftet i 1876. Foto: Immy Belle Rempis

Tretti år senere, i 1907, døde eldstebroren. Etter at Amund døde, ville Ellef hedre sin bror, og han syntes en festsal ville være et fint monument over broren.

Laboratoriet til Dr. Sopp

Stedet han så for seg var tidligere brukt som et høyloft over en stall og deretter som laboratoriet til Olav Johan Olsen, alias Dr. Sopp, som gjorde internasjonal suksess med å rendyrke gjær og lage den såkalte vikingmelken.

Etter noen år sto festsalen klar. Ellef Ringnes sparte ikke på noe. Festsalen ble utsmykket av den talentfulle maleren Per Vigeland, nevøen til Gustav Vigeland. Lokalet ble gjort i stand i en tid da det var viktig å markere nasjonal tilhørighet. Motivene på veggene består av Fridtjof Nansens og Otto Sverdrups polarekspedisjoner med Fram, Axel Heibergs arbeid for skogsaken og brødrene Amund og Ellef Ringnes foran Ringnes gård i Krødsherad.

Også lokalets forgylte søyler er designet av Per Vigeland. Dessverre er navnet på kunstneren som laget mosaikken på søylene gått tapt. Kunstneren var svensk og arbeidet under et pseudonym i Oslo.

Sjekk de forgylte søylene. Maleriet i bakgrunnen viser Fridtjof Nansen på ski i Arktis. Malt av Per Vigeland. Foto: Immy Belle Rempis

Sponset Fridtjof Nansen

Ringnes-brødrenes forhold til Nansen besto blant annet i at de sponset Nansens polferd med Fram fra 1893-96. Ikke minst ble ekspedisjonen utstyrt med rikelige mengder bokkøl.

– Tidlig på nittenhundretallet ble det anbefalt å drikke en kvart liter bokkøl hver dag, for helsens skyld, forteller leder for Ringnes ølsenter, Petter Gudbrand Karlsen.

Senere støttet brødrene Otto Sverdrups Fram-ekspedisjon til områdene vest for Grønland 1898–1902, hvor to øyer i øygruppen Sverdrup Islands (nå Queen Elizabeth Islands) bærer deres navn.

Likemenn rundt bordet

Midt i rommet står et stort rundt bord. Bordets runde fasong skulle hindre at noen kunne sitte i høysetet. Alle menn skulle være likeverdige, var ideen.

Det runde bordet, hvor personene som satt rundt, alle skulle være likemenn. Foto: Ringnes ølsenter

– Det runde bordet kan ikke fraktes ut av salen. Bryggeriets tidligste symbol var en ørn, men da nazistene kom, skapte ørnen feil assosiasjoner, og den ble droppet. Også etter krigen sto en stor utstoppet ørn på det runde bordet. Men én dag, etter en fest, var den fløyet, forteller Karlsen.

Av de 16 tilhørende stolene, er alle like høye, med unntak av én stol som er tre centimeter høyere enn de andre.

– Vi vil gjerne tro at det var direktørens stol, sier Karlsen, med et smil.

Vegger laget av øltønner

— Det var ikke for å lage en gimmick at det flotte panelet på veggene er laget av øltønner. Øltønner var billig, og det var selvfølgelig god tilgang på dem, ifølge Karlsen.

Etter krigen ble festsalen brukt kun til interne arrangement og sto uforandret, uten elektrisk oppvarming og opplysning, helt fram til 2001.

Siden 2004 har det vært mulig å leie festsalen til private arrangementer. Ellers brukes det i dag av Ringnes til ølsmaker- og matkurs.

Du finner festsalen i Thorvald Meyers gate 2, bak denne inngangen. Foto: Immy Belle Rempis
Powered by Labrador CMS