Leandro Cassiano legger siste hånd på verket Herrens veje i Danmarks Radios TV-studio. Foto: Leandro Cassiano

Dette er mannen bak Millsveggen på Schous plass og Lås og nøkkel på Majorstua

Kunstner Leandro Cassianos prosjekter varierer i form og størrelse. Fra Mllsveggen på Schous plass til miniportretter og julekort. Ett av hans prosjekter går ut på å designe den fullkomne sportsbil.

Det var Oslo-kunstneren Leandro Cassiano som malte Millsveggen på Schous plass. Det var han som fra stillaset på veggen transformerte Mikael Erikssons illustrasjon opp i bygård-format.

— Jeg fikk oppdraget gjennom malermester Kaasa A/S. Vi kom ikke igang med selve malingen før i slutten av august, og det ble mange kalde timer utover høsten for å bli ferdig. Alle figurene er jo enorme i størrelse. Maleriet måtte ferdigstilles innen  6-7 uker, men for en slik jobb ville jeg helst hatt minst tre måneder på meg. Jeg er fornøyd med resultatet, og jeg forstår at folk setter pris på utsmykningen, sier brasilianskfødte Cassiano.

Vi møtte Leandro Cassiano for en prat på Café Sør i Torggata i romjula. Den dagen da regnet frøs på bakken. Foto: Leandro Cassiano

— Jeg stiger allikevel ikke av på bussholdeplassen på Schous plass, viser folk maleriet og sier, "det er jeg som har laget den", ler han.

Leandro Cassiano er også mannen bak fasadeutsmykningen (2015) for Lås & nøkkel AS i Neuberggata på Majorstua (2015) og takmaleriet (1997) på Café Tekehtopa ved St. Olavs plass i bydel St. Hanshaugen, rett ved hvor Cassiano selv bor.

— Det er viktig at slike malerier tar hensyn til arkitekturen og omgivelsene, sier han. Malingen som brukes på utendørsarbeidene er en silikat-maling som ikke flasser av. Den tåler dessuten lys, fukt og kulde og lar murveggen puste.

Gjennom Danmarks Radio fikk han i oppdrag å lage en illustrasjon til TV-serien Herrens veje, som også har blitt vist på NRK i to sesonger.

Der lagde han et 3.74 X 1,68 meter stort maleri i akryl på lerret. Det har et landskap med figurer fra bibelen som motiv. Bildet går fra det lyse, himmelske på den ene siden, til den mørke avgrunnen hvor menneskenes mørkeste handlinger nærmest balanserer på kanten.

Det er stort format på Millsveggen. Det norske studentkor og produktsjef Camilla Hegrestad hos Mills blir små i forhold til menneskene på bildet. Cassiano malte Millsveggen på 6-7 uker. Foto: Anders Høilund

— Bildet ble brukt mange ganger i TV-serien. Nå ligger maleriet trygt hjemme hos meg i St. Olavs gate, men jeg ønsker å kunne stille det ut et sted. Det ville vært flott om folk fikk sett dette maleriet i sin originale versjon, sier kunstneren.

Lager sin egen linolje

Cassiano bruker mange ulike teknikker, inkludert de moderne og digitale. Formatene han benytter spenner fra miniatyrportretter til store veggmalerier. Medier og teknikker innen oljemaling er det som står hjertet hans nærmest.

— Jeg presser og foredler min egen linolje til oljemaling med basis i en gammel og omstendelig metode. Jeg starter med linfrø som presses. Det tar mange dager før produktet er rent nok til å kunne brukes. Jeg er usikker på om andre kunstnere gjør det på samme måte i Norge. Både konservatorer og andre kunstnere bruker min linolje.

— Jeg er også opptatt av design, og helt siden jeg var liten gutt har jeg vært opptatt av fly og kjøretøydesign, særlig sportsbiler. Jeg drømmer om å kunne designe min helt egne versjon av en fullkommen sportsbil. Det er et 3D-prosjekt jeg har holdt på med lenge, de gangene jeg kan dedikere tid til det

Cassiano kom til Norge i 1989, og har sin kunstutdannelse blant annet fra Kunstakademiet i Oslo.

Powered by Labrador CMS