Kalid Salimi lover publikum en spennende festival. Foto: Anders Høilund
Oslo er en by bygget opp av innflyttere. På Melafestivalen skal Oslos identiteter feires
Melafestivalen har blitt en del av byens sjel og speiler Oslos identitet. Festivalen arrangeres på Rådhusplassen og er gratis. Det blir konserter i tre dager med musikere fra hele verden.
Melafestivalen avholdes i år for 18. gang, og scenen står på Rådhusplassen fra 16. til 18. august. Et par dager før det braker løs på Rådhusplassen er festivalsjefen selv, Khalid Salimi, uforskammet rolig.
Han påstår, mens han tar imot beskjeder fra alt fra ambassader til de som skal levere maten backstage, at det aller meste er under kontroll.
— Værmeldingen tør jeg ikke, eller gidder jeg ikke, se på. Været får bli som det blir, ler han.
Bloody Bloody Borders
En av hovedattraksjonene i år er den fransk-spanske sangeren og gitaristen Manu Chao.
Annonse
Salimi forteller at Manu Chao blant annet kommer for å spille sin nye sang Bloody Bloody Border. Låta er hans kommentar til at så mange mennesker drukner eller omkommer på jakten etter et bedre liv. Søndag kveld går Manu Chao på scenen. Sist han spilte på Melafestivalen var Rådhusplassen stappfull av publikum, og de fikk en stor konsertopplevelse.
— Goran Bregovic and His Wedding and Funeral Band får representere Øst-Europa i år, og Mari Boine er tilbake på Melafestivalen. I tillegg til disse veteranene kommer det en rekke artister som vil være nye for publikum i Oslo. Vi har et nettverk av fans der ute, som er flinke til å komme med innspill om nye artister for Melafestivalen, forteller Salimi.
Satser på somaliske artister
Tilbake på Melafestivalen er også somaliske komponisten og sangeren Maryam Mursal. Hun var der første gang i 2005.
I 2005 besøkte også Khalid Salimi Somalia for første gang.
— Ambassaden i Nairobi behandlet visumsøknaden. De mente at jeg måtte være gal som ønsket å reise til Mogadishu. Jeg er ikke redd for å reise til såkalte konfliktområder. Selv om det er et urolig samfunn, så lever folk der. Jeg har klart å bygge opp et nettverk der, og vi har stadig somaliske artister. Somalia er en bevisst satsing fra oss. Etter hvert har mange i Norge en forbindelse med Somalia, sier Salimi.
«Stadig nye påtvungne kriger i verden får konsekvenser. Én av dem er landflyktige som tar med seg kulturer og tradisjoner dit de flytter. For eksempel har den syriske befolkningen blitt mer synlig i det norske samfunnslivet. Deres kulturuttrykk må få plass i offentligheten, og i årene som kommer, ser Mela frem mot å bidra til nettopp dette», skriver festivalen selv i programmet for festivalen.
— I løpet av de senere årene har vi fått stadig flere ungdommer med somalisk bakgrunn som frivillige på festivalen, og vi har sett at stadig flere av den norsksomaliske befolkningen kommer som publikum, sier Salimi.
Innflytterbyen Oslo
— Oslo har alltid vært en innflytterby. Oslo var en by med innflyttere fra resten av Norge. Tidligere kom folk hit fra Eidsvoll og bygdene rundt byen, senere fra Lesja og Lom og slike steder. Nå kommer folk hit fra steder, som heter Karachi og Lahore. Innflytterne kommer for å arbeide, og det er alltid de som har befolket arbeiderstrøkene i indre by, sier Salimi.
Mela-grunnleggeren mener at med den stadige tilflyttingen til hovedstaden, har det vært vanskelig for noen å finne en Oslo-identitet.
— Bare legg merke til alle de som legger av seg dialekten sin når de kommer til byen. Jeg spiste pølse med en venn i Oslo, men da vi var på hans fødested på Otta, spiste vi "pysje". Mange innflyttere forsøke å bli osloværinger i stedet for å være den de var da de kom.