Kenneth Kilde (t.v) i samtale med stipendiat Håvard Aaslund, som fulgte prosjektet Louises gate 30 tett. Foto: Anders Høilund

Hva skjer med Louises gate 30? Beboerne beklager manglende informasjon fra Kirkens Bymisjon

Beboerne i Louises gate 30 er kritiske til at de ikke får høre hva som skal skje med bo- og arbeidsstedet deres. Kirkens bymisjon avviser at de har andre planer enn å la de 19 gjenværende beboerne få bo der i ett år til.

I begynnelsen av november fikk beboerne i Louises gate 30, drevet av Kirkens Bymisjon, beskjed om at bo- og arbeidsprosjektet deres skulle legges ned ved nyttår.

De 19 personene med rusbakgrunn ved stedet mener de ikke har fått informasjon om hvorfor tilbudet på St. Hanshaugen legges ned.

— Jeg var stolt av å jobbe i Kirkens Bymisjon, men nå virker det på meg som om økonomi styrer virksomheten deres. Etter at vi i november fikk vite at vi sto uten jobb etter nyttår, har vi fått jobbsøkerveiledning. Du vet, et sånt hva-skal-du-bli-når-du-blir-stor-kurs. Vi hadde trengt noe mer håndfast, mener beboer Kenneth Kilde.

Kilde har bodd i Louises gate i ett og et halvt år og sier han ble forespeilet en sikker bolig i tre år, med en mulighet til å søke om å få forlenget oppholdet etter de tre årene. Nå må han og de andre beboerne finne seg nye jobber. Og innen ett år også nytt sted å bo.

— Helt fortvila

— Samholdet i beboergruppa har vært god. Vi støtter hverandre. Vi har hatt et flerkulturelt og godt bofellesskap, og dette er det roligste stedet jeg noen gang har bodd, sier Kilde.

Ole Petter er en av en andre beboerne i Louises gate 30 som blir rammet.

— Helt fortvila, sier han om situasjonen han har kommet opp i. Mer rekker han ikke å si.

— Jeg kjører catering, for Bud & Bil, og har fryktelig mye å gjøre, forteller han på vei ut i bilen igjen.

Det lyser rødt for beboerne i Kirkens bymisjons bo- og arbeidstilbud i Louises gate 30. Foto: Anders Høilund

— Veldig defensivt

— Jeg tror det hadde gått an å få Bud & Bil til å fungere som et AS. Vi får stadig flere oppdrag, og kundene er fornøyde. Det er veldig defensivt å bare stoppe nå. Dette er jobben til folk som gjerne blir stående bakerst i jobbsøkerkøen, sier Kenneth Kilde.

— Vi fikk tilbud om hjelp fra en psykolog, men det vi fikk var en ansatt hos bymisjonen, som ikke er psykolog, sier bruker Kenneth Kilde.

— Vi har også hørt rykter om at det skal bli et mottak her for folk som venter på plass for rusbehandling eller at det skal bli et ByBo-senter. Da blir det dessverre mye rus. Jeg kjenner til folk som takker nei til det tilbudet og heller velger å bo på gata, sier Kilde.

ByBo er Kirkens bymisjons boligtilbud i Oslo for vanskeligstilte som har utfordringer med å bo.

Avvikles som planlagt

Direktør i Kirkens Bymisjon, Per Morten Clausen, mener det hele tiden har vært klart at bo- og jobbtilbudet i Louises gate skulle ha en prosjektperiode på tre år. — Etter tre år, blir prosjektet nå avsluttet etter planen, sier han.

Clausen avviser at det fins planer om at bygget skal bli et mottak for rusavhengige eller at bygget skal brukes til noe annet enn boliger for dagens beboere i det kommende året.

— Stedet skal fortsette å være bolig for dem som bor der nå, i hvert fall i ett år til, slik det har vært planlagt hele tiden. Utover dette har vi ingen andre planer for bygget per nå, sier direktøren i Kirkens Bymisjon.

— Tilbudet vi lovet beboerne og arbeiderne ved stedet var jobbveiledning og individuell oppfølging. Samtaler med psykolog var ikke den del av dette, men vi er forberedt på å tilby psykologhjelp dersom det dukker opp et behov. Dette vil løses av vår bedriftshelsetjeneste. I tillegg har vi styrket vår bemanning på stedet, sier direktør Clausen.

Powered by Labrador CMS