De fleste idrettslag i Oslo er helt avhengige av frivillig innsats. Her er litt av Skeids dugnadsgjeng i ferd med å demontere hovedtribunen. Foto: Bjørnar Morønning

Skeid fikk en smørbrødliste så lang som et vondt år med krav fra Fotballforbundet. På dugnad oppgraderer medlemmene nå banen

Nytt banedekke, nye garderober og nytt lys er kravene fra Norges Fotballforbund for at nyopprykkede Skeid skal få spille hjemmekampene sine på sin egen bane på Nordre Åsen.

Tarald Rohde (69) organiserer dugnaden som må til for å oppdatere Skeidbanen på Nordre Åsen til et fotballanlegg som tilfredsstiller kravene Norges Fotballforbund stiller for spill i OBOS-ligaen. OBOS-ligaen det nest høyeste nivået i Norge.

Uten rike onkler, mektige venner eller sikkerhet i banken virket løsningen fjern. Resultatet kunne derfor endt med å spille hjemmekamper på bortebane hos Vålerenga eller KFUM.

— Vi fikk en smørbrødliste så lang som et vondt år med krav fra Norges fotballforbund på hva vi måtte forbedre før vi kunne spille kampene våre på vår hjemmebane. Da var det mange som mistet motivasjonen og ville legge kampene til Bislett. Jeg selv tvilte på at vi kunne klare dette, sier Rohde.

En positiv ånd

— Det råder imidlertid en positiv ånd over Skeid etter opprykket og etter sammenslåingen av Skeid og Skeid fotball i fjor høst. Så det tok ikke lang tid før vi var på offensiven igjen. Jeg påtok meg å være edderkoppen som holdt i trådene for klubben, sier den tidligere styrelederen i klubben. Tarald Rohdes dugnadsgjeng teller nå over 50 personer.

Lista over ting som må utbedres på idrettsanlegget på Nordre Åsen er fortsatt like lang, men gjøremålene er blitt konkrete, avtaler er inngått og Oslo kommune har kommet på banen, bokstavelig talt.

Mange av Skeids motstandere rynket på nesen av det gamle banedekket på Nordre Åsen i fjor. Fra 31. mai slipper Torshov-klubben å trene på det nedslitte kunstgresset. Oslo kommune har lovet å legge nytt dekke.

Skeids tidligere styreleder, Tarald Rohde, ber om oppmerksomhet fra idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) for å få Skeidbanen klar til 1.divisjonskamper. Foto: Anders Høilund

Velvillig innstilte politikere

Rohde rapporterer om en positiv holdning til prosjektet fra byens politikere.

— Vi har hatt positive møter med fotballkretsen, kommunen og byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen. Det blir lagt nytt dekke, og banen blir utvidet med fire meter for å oppfylle kravene for 1. divisjon og eliteserie. Bare utskiftingen av kunstgresset vil komme på et sted mellom tre og fem millioner kroner. Oppjusteringene av garderobene er også et millionprosjekt.

Primitivt i garderobene

— VG og hovedtrener Tom Nordlie hadde en reportasje fra Skeidbanen som viste de primitive garderobeforholdene. Hva syntes du om den?

— Jeg likte den. Jeg ser ingen grunn til å skjule at vi har hatt det primitivt. Reportasjen var humoristisk og i en positiv tone. Tom var god der, sier Rohde.

— Det kommer til å bli omtrent 1500 sitteplasser for publikum. I fjor, i tredje runde i cupen, hadde vi omkring 2500 mennesker innafor portene. I år møter vi ikke noen store publikumslag i 1.divisjon. Vi hadde jo håpet på å kunne få Lillestrøm eller Strømsgodset. Det er klubber som drar godt med tilhengere, også på bortekamper.

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap), ser ut over Skeidbanen på Nordre Åsen, et av byens slitne idrettsanlegg som får hjelp gjennom byrådets storsatsing på idrettsanlegg. Foto: Anders Høilund

Tilsvarer en OL-satsing

— Nytt banedekke på Skeidbanen hadde kommet, uansett hvordan A-laget for herrer hadde gjort det. Banen på Nordre Åsen var prioritert. Når vi går inn med midler til oppussing av garderobeanlegget, er det også for å støtte opp om breddeidretten i byen. Garderobeanlegget stod på vår prioriteringsliste før A-laget rykket opp, sier idrettsbyråd Rina Mariann Hansen.

Så forklarer hun hvorfor.

— For de fire neste årene har vi i byrådet satt av 6,2 milliarder til idrettsanlegg i Oslo. Det er mer enn det som var planlagt til idrettsanlegg enn ved et eventuelt OL i Oslo i 2022. Vi skal likevel ikke bygge noen store prestisjeanlegg. Vi bygger ut for breddeidretten og har i første omgang konsentrert oss om de idrettene som favner mange barn og unge.

Snart ferdige med friidrettsbanene

Hansen forklarer at de områdene i byen som har færrest anlegg blir prioritert.

— Idretten er en kraft for å bygge mestringsfølelse, identitet og lagånd. Idretten er også en av våre viktigste inkluderings- og integreringsarenaer. Vi satser mye på kunstgressbaner til fotball, og vi pusser opp bydelsbadene. Dessuten har de to langrennsanleggene, Lillomarka arena og Skullerud, kommet i stand. Nå er vi også snart ferdige med å pusse opp friidrettsbanene, sier en offensiv idrettsbyråd.

Også byråden har sett VGs reportasje fra det ikke helt oppdaterte garderobeanlegget til Skeid. — Garderobeanlegget på Nordre Åsen har havnet på kommunens prioriteringsliste etter en tilstandsvurdering, svarer Hansen.

Stein Ridar hadde fått i oppgave å organisere arbeidet på dugnaden. Været rådde han dessverre ikke over. Foto:Bjørnar Morønning

Desidert dårligst i Norge

— Byrådet gjennomfører et taktskifte i byggingen av idrettsanlegg, og vi setter ny rekord i investeringer for tredje år på rad. I 2015 overtok vi en kommune som hadde dårligst dekning i landet på alle slags idrettsanlegg. Vi var desidert sist. Det manglet 500 idrettsanlegg for at vi skulle komme opp på landsgjennomsnittet.

Hun nevner de nedslitte anleggene på Voldsløkka og Tøyenbadet. Men sammen med budsjettforslaget for 2019 la byrådet fram en revidert Behovsplan for idrett og friluftsliv 2019-2028.

Planen inneholder et oppdatert handlingsprogram for anlegg som byrådet prioriterer i perioden 2019-2022. Behovsplanen viser tydelig at det er mangel på fotballbaner i indre by og på skøytebaner lenger fra sentrum, ifølge Hansen.

Uten penger, rike onkler og mektige venner

Med OBOS-ligaen, kommer det TV-sendinger fra Skeids hjemmekamper. Da trengs bedre lys og høyere lysmaster. Prislappen på det nye lysanlegget kommer, ifølge Tarald Rohde, på minst 4,5 millioner kroner.

Det var tungt og vått, men godt å få brukt kroppen for å hjelpe klubben. Foto: Bjørnar Morønning

Første steg under dugnaden var å demontere tribunene. Stein Ridar hadde fått i oppdrag å organisere arbeidet på dugnadsdagen. En dag som opprant med et øsende regnvær.

— Min bakgrunn i Skeid er at faren min, Rolf, var formann i klubben. Jeg spilt fotball og var senere trener for aldersbestemte lag her. Jeg var borte fra Skeid i mange år, men kom inn igjen da Skeids eldres avdeling organiserte fotball for de om satt på asylmottaket på Torshov. Hvorfor jeg ble spurt om å organisere dugnadsarbeidet, vet jeg ikke, forteller Ridar.

Dugnadsgjengen i regnet bestod av foreldre, trenere og supportere, som syntes det var fint å få brukt muskler for å hjelpe klubben. En person som passer inn i alle disse kategoriene er Ingvild Nesting, fotballmamma, hovedtrener for gutt 12, hovedstyremedlem og supporter.

— Når vi tar i et tak sammen får vi jobben unna, sa Nesting, og vred opp et par gjennomvåte arbeidshansker.

Powered by Labrador CMS