Eilif er en kløpper med klypa. Ikke en sneip ligger igjen på gata etter at arbeidslaget hans har passert. Foto: Kristijan Velkovski

Rustiltaket Lønn som fortjent fungerer så bra at de har sluttet å kalle det tiltak

Publisert

Rusavhengige ansvarliggjøres med en meningsfylt jobb de går til fire ganger i uka, og får betalt i cash før de går hjem. Da skjer det ting.

Fire ganger i uka samles det en gjeng utenfor hos Kirkens Bymisjon i Fred Olsens gate 3b. Det er arbeiderne tilknyttet arbeidstilbudet Lønn som fortjent.

En del av arbeiderne skal rydde gater rundt omkring i Oslo. De som arbeider på glassverkstedet eller på tapetverkstedet går til plassene sine når dørene åpnes klokka 8.40. Glassverkstedet er en ren kvinnearbeidsplass, mens på tapetverkstedet arbeider både kvinner og menn.

De leker ikke butikk hos Kirkens Bymisjon. Arbeiderne som er tilknyttet Lønn som fortjent er ansvarlige for at produktene og jobben blir utført på beste måte. Lønn som fortjent kalles rett og slett ikke lenger et tiltak, men et sosialt entreprenørskap hos Kirkens bymisjon.

Mona på tapetverkstedet monterer bøker for Møller bil hos Lønn som fortjent. Foto Kristijan Velkovskij

Motiverte arbeidere

— Dette er som en vanlig arbeidsplass, hvor man i tillegg til å arbeide knytter sosiale bånd med kolleger, sier Espen Østgård hos Kirkens Bymisjon. Og det er ofte motiverte arbeidere. For eksempel:

De som er med i ryddegjengene blir etter loddtrekning fordelt på tolv grupper, og dessverre er det daglig noen som ikke blir trukket ut.

— Jeg er alltid uheldig. To dager på rad ble jeg ikke trukket ut, og måtte bare reise hjem, sier en av de som venter på trappa.

— Da er du garantert en plass i dag. Slik er reglene, svarer en annen.

Prosjektets avdelingsleder Eli Svardal startet i Lønn som fortjent i 2011, og har sett at det har vokst. Nå hender det daglig at skuffede arbeidere blir sendt hjem fordi det har møtt opp flere enn det ryddegjengene kan ha plass til, ifølge henne.

Må ikke være rusfrie

Det er ingen krav om at arbeiderne er rusfrie, men det er krav om at i de er rusfrie i arbeidstiden.

For å komme i betrakting som deltager på prosjektet, må kandidatene gjennom en inntakssamtale. Der vil Kirkens Bymisjon blant annet kikke bakover for å se på rusavhengigheten til kandidaten. Personen bør ha en rushistorikk, men må være fysisk og mentalt skikket til å bli med på prosjektet.

Om kandidaten passer inn under kriteriene, ser begge parter heretter fremover.

Noor legger siste hånd på en av bøkene til Møller bil. Foto: Kristijan Velkovskij
Glassblomster fra glassverkstedet. Foto: Kristijan Velkovski
Gruppeleder Eilif gjør en god jobb for Oslo. Foto: Kristijan Velkovski

Trekkes i lønn hvis de kommer for sent på jobb

— At vi kaller dette et sosialt entreprenørskap, betyr at vi ønsker å ha et sosialt mål med Lønn som fortjent. Vårt mål er at arbeiderne skal oppleve økt mestring og selvfølelse. Vår forretningside er å tjene penger på ryddejobber og produkter, sier prosjektleder Svardal.

Prosjektet oppnår de beste resultatene når det drives fremover av både Kirkens bymisjon og arbeiderne.

— Før kunne vi ofte høre "ring til legen for meg", eller lignende. Nå vet arbeiderne at slikt må de ordne selv. De vet at kommer de for sent, blir det ikke noe arbeid den dagen, og heller ingen penger.

100 får jobbe per uke

Siden starten i 2004 er det registrert 760 brukere, og det er omkring 100 som får arbeid i løpet av en uke.

Hvor mye den enkelte kan arbeide er litt styrt av NAV. Tjener de for mye, kan de for eksempel miste bostøtte slik at regnskapet går i minus. Det er brukerne selv som må styre dette.

I første etasje, ut mot Fred Olsens gate, ligger Kirkens Bymisjons butikk. Der ligger produktene fra glassverkstedet og tapetverkstedet, handmade in Oslo, til salgs. Disse produktene er også å få kjøpt i nettbutikken.

Ønsker seg kunder i offentlig sektor

— Vi ønsker å selge mer til det offentlige, for eksempel til Oslo Kommune. De er veldig flinke til å rope hurra og å klappe i hendene når vi presenterer hva vi gjør. Men vi ønsker i tillegg at de, i stedet for å kjøpe blomster og gaver fra private aktører, heller kjøper noen av våre produkter, sier salgs- og markedsansvarlig Catharina Bachke Stray.

— Det er regnestykker som viser at det offentlige sparer mye når folk kan ha et arbeid å gå til, når alternativet er å ruse seg. Nå er næringslivet vår største kunde, men spesielt i førjulstiden selger vi en del til private også.

— At produktene våre selges, og at vi faktisk tjener penger på dem, har gjort noe med selvfølelsen til de som arbeider her, sier Espen Østgård, en av de ansatte som jobber med Lønn som fortjent.

En av oppdragsgiverne for ryddegjengene er HAV eiendom. Lønn som fortjent rydder gateområdene til HAV en gang i uka.

— Hos HAV fikk vi tidligere penger i støtte, men nå går pengene vi får for ryddejobben hos dem under deres vanlige driftsbudsjett. Det betyr at vi må gjøre en god jobb for å få betalt. Å vite dette, har gjort godt for selvbildet til de som arbeider med rydding. De kan med rette si at de gjør en jobb, sier Østgård.

Eilif: — Godt for meg å ha noe å stå opp til

Vi får bli med gruppeleder Eilif ut for å rydde søppel, på ruta som kalles Rusken 1. Det betyr at det er Rusken som er oppdragsgiver her.

Sammen med kollegene Jon og Bjørn, har Eilif fire timer på seg til å rydde en god runde i sentrum. Eilif forklarer at dette er en flott jobb, og at han har vært med på prosjektet i snart tre år.

—  Lønna har selvfølgelig noe å si, men det å kunne ha en jobb å gå til, og å ha noe å stå opp til om morgenen, er godt for meg, sier han.

— På runden vår har vi både Stortorget og Youngstorget. Når vi er ferdige kan vi egentlig bare begynne på nytt, for det er utrolig hvor mye søppel som bare blir kastet på gata.

— 18.mai er i år på en torsdag, og da jobber vi. Det kan bli en travel dag, ler Eilif.

— Vi gjør en jobb for Oslo by

Eilif kikker oppi et askebeger som er montert på veggen utenfor en forretning. Der plukker han opp noe papir.

— Hvis papiret ligger i askebegeret kan det ta fyr, og det er ikke bra når det er helt inntil veggen, forklarer han.

Hele arbeidslaget er nøye med å få med seg alt av søppel, og det er klart at det er som de sier, at byen hadde sett verre ut uten dem.

— Denne jobben gjør vi for Oslo by, sier Eilif.

 

 

 

Powered by Labrador CMS