Hos Jørgen Jansson, daglig leder i Bryggselv på Hasle kan du finne det du trenger for å brygge ditt eget juleøl. Foto: Anders Høilund
Hos Jørgen Jansson, daglig leder i Bryggselv på Hasle kan du finne det du trenger for å brygge ditt eget juleøl. Foto: Anders Høilund

Endelig sommer og tid for å brygge juleøl

Det tradisjonelle, mørke juleølet trenger tid på å modnes. En del hjemmebryggere starter forberedelsene til jula nå.

Publisert Sist oppdatert

Juleøl er en viktig del av julefeiringen og en gammel norsk tradisjon. Gjennom mange generasjoner har servering av hjemmebrygget øl til julemiddagen vært en tradisjon på landsbygda.

I etterhvert ganske mange år nå har også ølentusiaster i byen brygget sitt eget øl. Det er enklere og mer populært enn noen gang å lage sitt eget juleøl og det er mange gode råstoffer som er tilgjengelige.

Men i tillegg til nisselue er T-skjorte og shorts gjerne antrekket for de som vil brygge et godt juleøl.

Mer smak - og alkohol

— Det kraftige juleølet som gjerne er mørkt, veldig smaksrikt og har høyere alkoholinnhold trenger noe modningstid for å bli drikkeklart, sier Aleksander Baustad hos Bryggselv, en butikkjede for hjemmebryggere.

Normalt er juni, juli og august gode måneder for å brygge disse mørke, tradisjonelle juleølene. Både planlegging, brygging og gjæring tar tid for å få den riktige smaken.

— Humlerike øl som passer godt til pinnekjøtt eller annen fet julemat, derimot, trenger ikke mange ukene for å bli klare for servering, fortsetter Baustad.

Bryggselv satser på sju forskjellige slags øl til jul og noen av råvarene til hjemmelaget flytende julestemning er allerede på plass. Flere varianter av juleøl blir å finne i hyllene i neste uke.

Her ligger juleølet i fast form, klar til å bli til tradisjonsdrikke. Foto: Anders Høilund
Her ligger juleølet i fast form, klar til å bli til tradisjonsdrikke. Foto: Anders Høilund

Viktig å kose seg på bryggedagen

— Det viktigste for å lage det virkelig gode juleølet er at man, i tillegg til å ta på seg nisselue, koser seg på bryggedagen, sier Baustad.

— For meg er brygging av juleøl litt spesielt og det er noe annet enn å brygge den vanlige pale alen. Dette er jo øl som er brygget for en spesiell anledning og som man ofrer litt ekstra oppmerksomhet til.

— Selv brygger jeg noen forskjellige øl til jul. Jeg har en juleøl som jeg har gjennom advent og som er en god koseøl på mørke kvelder. Jeg brygger øl til julemiddagen som passer godt til fet mat og en som er mørkere og kraftigere som passer til tiden i sofaen med nøtter og julekaker.

— Når jeg brygger juleølet så er det en litt koseligere stemning rundt bryggekjelen enn vanlig, forklarer Baustad.