Strømsjokk! Her slår lynet ned i et tre på Keyserløkka. Se videoen

I gårsdagens tropestorm fanget Magnus Nytrøen spektakulær video av et kraftig lynnedslag i et tre på Keyserløkka. � Glassene klirret og barken fra treet sprutet over på vinduene på blokka vår, sier Henriette Sæbø.

Publisert

Tordenværet skapte flere spektakulære situasjoner i byen. Magnus Nytrøen i Finns vei på Keyserløkka fanget på video lynnedslaget som tok livet av det store bjerketreet utenfor Einars Vei 17/19.

Henriette Sæbø og familien satt på verandaen i Einars vei for å oppleve uværet som feide over Sør-Norge torsdag. Rundt klokka 18.00 kom et voldsomt regnskyll og tordenvær inn over Ensjø, Etterstad og Keyserløkka. Det var flere lynnedslag. En av de gamle bjerkene på Keyserløkka falt for de voldsomme naturkreftene.

Treet fikk så store skader at brannvesenet fant det tryggest å hogge det ned. Foto: Henriette Sæbø
Treet fikk så store skader at brannvesenet fant det tryggest å hogge det ned. Foto: Henriette Sæbø

— Tordenvær er spennende. Dette ble voldsomt. Glassene klirret og barken fra treet sprutet over på vinduene på blokka vår da lynet traff treet, forteller Sæbø.

Treet fikk store skader, og brannvesenet fant det tryggest å hugge ned den omkring 70 år gamle bjerka.

— Vi flyttet til Keyserløkka i 2010. Da var det også et voldsomt tordenvær her, forteller Sæbø.

Ta forhåndsregler i tordenvær

Henriette Sæbø satt med familien på verandaen i Einars vei, da lynet slo ned i treet utenfor. Foto: Sofie Dubowski
Henriette Sæbø satt med familien på verandaen i Einars vei, da lynet slo ned i treet utenfor. Foto: Sofie Dubowski

Det er store forskjeller på hvor mage lynnedslag det er i løpet av et år i Oslo. Oslo er i følge statistikken fra meteorologisk institutt ikke av de mest lynutsatte stedene i landet. En skummel statistikk som Lørenskog topper.

Det er tryggere å sitte i bilen enn å være ute. Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.

Du kan fint bruke mobiltelefon i lynvær hvis den ikke lader, men ikke bruk fasttelefon.

Ikke vær på det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.

Bruk helst ikke paraply.

Husk også at en fiskestang, spesielt om den er laget av karbonfiber, kan fungere som en lynavleder når den stikker opp i terrenget. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk, heter det i lynvettreglene.