Matias Fatlin og Tom André "Tomme" Håland med gjesteboka som er lagt ut. Foto: Anders Høilund

Marita brukthandel, en av de siste bruktbutikkene på Løkka, pakker sammen i Markveien

� Kundene fortviler, men vi bærer intet nag og vil heller takke for alle de fine årene vi har fått være her, sier avdelingsleder Nils Rune Kind.

Publisert

Marita brukthandel gir seg i Markveien etter 25 år, men frykt ikke, ny butikk er allerede åpnet på Ensjø.

— Det er ingen hemmelighet at vi flytter fordi det vil bli en markedstilpasning av husleia her i Markveien 67. En slik husleieøkning kan ikke vi overleve med, sier avdelingsleder Nils Rune Kind.

Lokalene nederst i Markveien er noen av de mest attraktive på hele Grünerløkka. Nå flytter Marita brukthandel ut. Foto: Anders Høilund

Takker for den fine tiden

— Men vi bærer ikke noe nag til huseieren for dette. Vi har i år etter år nytt godt av en god avtale med lavere husleie. Grunneier Olav Thon har nok satt pris på vår virksomhet, og det vi står for. Jeg vil påstå at butikken vår har vært med på å skape den spesielle atmosfæren som du finner her, nederst på Grünerløkka. For en brukthandel som oss, har denne beliggenheten vært helt fantastisk.

Noen av kundene våre har reagert med sinne, eller vært opprørte over at vi forsvinner fra Grünerløkka, mens vi er mest opptatt av å takke for tiden vi fikk være her, fortsetter Kind.

Marita brukthandel har et tett forhold til kundene sine, og mange kunder har et forhold til butikken som er mer enn et vanlig kundeforhold.

Avdelingsleder Nils Rune Kind velger å takke for de gode årene Marita brukthandel har hatt i Markveien. Foto: Anders Høilund

— Mange kommer hit, ikke først og fremst for å handle, men for å bli sett og hørt og for å få dekket noen sosiale behov. I anledning i at vi flytter, har vi lagt ut en gjestebok hvor kunder kan skrive inn en hilsen. Noen kunder har som sagt vært sinte og fortvilet, men andre har grått noen tårer over det som skal skje, sier Kind.

Vi leker ikke butikk

— Selv om butikken først og fremst er et verktøy for å hjelpe mennesker, skal vi også drive butikken på en god og lønnsom måte. Noen av de som arbeider her er ansatt som arbeidsledere, noen er på arbeidstreningstiltak, andre er frivillige som hjelper oss, sier Nils Rune Kind.

� Nå forsvinner Maritabutikken i Markveien, den siste bruktbutikken på Løkka som bare er en bruktbutikk og verken vintage, antikk, midcentury modern eller retro. Det blir vel Espresso House, Wayne's eller Starbucks som flytter inn, frykter en av butikkens kunder. Foto: H. Gallis

Felles for arbeidslederne er at de har en kristen tro. Maritastiftelsen, som driver butikken, er en selvstendig kristen stiftelse som hjelper unge rusmisbrukere til et liv uten rus. Avdelingsleder Kind er raus med godordene til Tom André Håland, eller Tomme, som arbeidslederen blir kalt. Håland har satt seg ned sammen med oss for å spise lunch.

— Tomme har en sentral rolle som miljøskaper i butikken. Han er en gave for oss. Han er med på å gjøre den til et godt sted å være. Han evner å få ut det beste ut av de som jobber her. Det gjelder forøvrig alle arbeidslederne våre forteller avdelingsleder Kind.

Vil gjøre folk glade

Hvordan er det å få slik ros? undrer vi.

— Jeg har lært av min mor å ta i mot ros, ikke skyve den unna. Som en troende mann, takker jeg Gud for de gode ordene, sier Tomme.

— Jeg har som motto å møte alle kunder som kommer inn her, på en måte som gjør at de går ut av butikken litt gladere enn det de var da de kom inn, forteller Tomme videre.

— Arbeidsmiljøet i butikken er viktig. De som kommer hit på arbeidstiltak kan lære like mye av praten i lunchpausen som når de rydder i hyllene. Det er ikke bare arbeidsliv som skal læres, men også sosial omgang. De som sliter med den delen, kan også slite med å henge med i arbeidslivet. Som du skjønner, arbeidsoppgavene til Tomme og de andre arbeidslederne her er sammensatte, sier Kind.

Powered by Labrador CMS