Over fem tusen røde feiekoster i været og ny verdensrekord på Rådhusplassen. Foto:Tuva F. Walaker, Kikkut
Over fem tusen røde feiekoster i været og ny verdensrekord på Rådhusplassen. Foto:Tuva F. Walaker, Kikkut

Ny verdensrekord i Oslo da over fem tusen barn kostet Rådhusplassen samtidig

Tidligere har Bislett, med sine friidretts- og skøyterekorder, hatt nærmest monopol på verdensrekorder i Oslo. Nå har også Rådhusplassen fått en rekord.

Publisert Sist oppdatert

Rundt 6000 skole- og barnehagebarn var invitert til Rådhusplassen i går for å gjøre et forsøk på å slå den eksisterende GUINNESS WORLD RECORDS™-rekorden der flest personer koster samme sted samtidig.

— For at rekorden skal bli godkjent har vi en dommer, Jack Brockbank fra GUINNESS WORLD RECORDS™ tilstede. Dessuten har vi 150 kontrollører ute for å se at alle overholder reglene om å koste sammenhengende i ett minutt. Den eksisterende rekorden er satt i India og er på 5058 personer, forteller ruskengeneral Jan Hauger.

Unnasluntrere ble luket ut av kontrollører

Rådhusplassen var spylt og vasket noen timer før rekordforsøket, allikevel steg en lys grå sky tilværs over kosterne da over fem tusen røde feiekoster ble satt i arbeid. Stian Sandø, kjent fra Newton på TV, startet rekordforsøket klokka 12.25 og sluttet 12.26. Kontrollørene overvåket, og plukket ut eventuelle unnasluntrere som ikke kostet det pålagte minuttet.

  •  SE INNSPURTEN HER:

— Bedre å gi en opplevelse enn en plastflaske

Direktør i bymiljøetaten, Gerd Robsahm Kjørven dukket opp og bidro med kosting.
— Jeg synes dette er en kjempekul idé. Rusken gjør en viktig jobb, og jeg håper dette arrangementet vil inspirere barna til fortsatt å tenke miljø, sa hun.

Tidligere har barna som har vært med på Rusken-aksjoner i nærmiljøet sitt, fått en gave fra Rusken. I år ville Rusken gjøre en vri og heller gi barna en opplevelse som takk for innsatsen.

Det var David Aasen, kreatør i Kikkut og Art Director Stig Eilert Svendsen kom på ideen om at å gi en opplevelse i gave, var mer i Ruskens ånd enn en drikkeflaske i plast.

Både barn og feiekoster ventet tålmodig i kø før de slapp inn på Rådhusplassen. Foto: Anders Høilund
Både barn og feiekoster ventet tålmodig i kø før de slapp inn på Rådhusplassen. Foto: Anders Høilund

Ønsker å engasjere barna og gi de gode holdninger

— Vi ønsker å engasjere barna til å ta vare på byen. Til å holde den fri for søppel og avfall. Derfor er kostingen et godt symbol på hva vi driver med, sa ruskengeneral Jan Hauger mens barna ble sluset inn på Rådhusplassen. Ved siden av Hauger var en skog av røde koster stilt opp. Hele 6200 i tallet.

Barna vi snakket med visste godt hva som stod på spill, og var innstilt på å gjøre sitt beste. Om det ble rekord eller ikke var de ikke så opptatt av.

— Vi skal forsøke å sette verdensrekord, men jeg vet ikke hvorfor vi akkurat skal koste. Dette er gøy å være med på. Det er så mange folk her, sa Theodor fra Tåsen.

— Elevene er så ivrige. De har snakket om hvordan vi skal holde byen ren, og at det er viktig å ikke forsøple og forurense, forteller en lærer fra Mortensrud.

Ny rekord

Etter kostingen overtok Jack Brockbank og teamet hans. Sammen med politiet gikk gjennom de rapportene fra de 150 kontrollørene.

Brockbank kunngjorde fra scenen på Rådhusplassen at 5280 personer hadde deltatt i rekordforsøket. Av disse var det 121 som ikke fikk godkjent kostingen. Den nye rekorden der flest personer koster samme sted samtidig er på 5159. En forbedring på 101.

Ruskengeneral Jan Hauger og ordfører Marianne Borgen med laurbærkrans og diplom for godkjent verdensrekord. Foto: Tuva F. Walaker, Kikkut
Ruskengeneral Jan Hauger og ordfører Marianne Borgen med laurbærkrans og diplom for godkjent verdensrekord. Foto: Tuva F. Walaker, Kikkut

— Hvert år engasjerer Rusken rundt 200.000 personer gjennom de ulike Rusken-aktivitetene. Det er Norges største miljødugnad. Nå får vi en offisiell tittel som verdensrekordholder, jubler Ruskengeneral Jan Hauger i Oslo kommune. Han mener at verdensrekorden er en god innledning til at Oslo neste år blir Europas miljøhovedstad.

Ordfører Marianne Borgen (SV) takket for alle som hadde svingt de røde kostene for å gjøre byen litt grønnere, som hun valgte å uttrykke det.